Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΕΔΔΑ: περιορισμοί στις συλλογικές συμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων


 

Οι περιορισμοί στις συλλογικές συμβάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που επέβαλε η γερμανική νομοθεσία, δεν ήταν δυσανάλογοι. Μη παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων και Ένωση για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις κ.α. κατά Γερμανίας της 05.07.2022 (αρ. προσφ. 815/18 και 4 άλλα) ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Περιορισμοί του δικαιώματος και αρχή της αναλογικότητας.

Η υπόθεση αφορούσε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κυρίως τη νομοθεσία στη Γερμανία που ρυθμίζει τις αντικρουόμενες συλλογικές συμβάσεις σε μια «επιχειρηματική μονάδα» μιας εταιρείας. Ειδικότερα, σε περίπτωση σύγκρουσης, μόνο η συλλογική σύμβαση του μεγαλύτερου συνδικάτου παραμένει σε ισχύ, ενώ η συλλογική σύμβαση της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει λιγότερα μέλη στην επιχειρηματική μονάδα παύει να ισχύει.

Επικαλούμενοι το άρθρο 11 (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι) της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες (τρία συνδικάτα και έξι φυσικά πρόσωπα) κατήγγειλαν ότι οι σχετικές διατάξεις του νόμου περί ομοιομορφίας των συλλογικών συμβάσεων είχαν παραβιάσει το δικαίωμά τους να σχηματίσουν και να προσχωρήσουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υποστήριξαν ειδικότερα ότι η νομοθεσία είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις με εταιρείες όπου ένα διαφορετικό συνδικάτο είχε περισσότερα μέλη, και με εργοδότες που δεν επιθυμούσαν πλέον να διαπραγματευτούν με αυτές.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε ότι οι περιορισμοί που επέβαλλε η νομοθεσία αφορούσαν μικρότερα εμπορικά συνδικάτα, τα οποία ωστόσο διατήρησαν άλλα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της απεργίας. Επιπλέον, η νομοθεσία αποσκοπούσε στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συλλογικού συστήματος διαπραγματεύσεων προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε δυσανάλογος περιορισμός στα δικαιώματα των προσφευγόντων και συνεπώς δε διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 11 της Σύμβασης.


 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com 

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ