Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΕΔΔΑ: Πειθαρχικές κυρώσεις σε δικαστή για κριτική που άσκησε στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

 


Πειθαρχικές κυρώσεις σε δικαστή για κριτική που άσκησε στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις! Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Tuleya κατά Πολωνίας της 06.07.2023  (αριθ.προσφ. 21181/19 και 51751/20)  

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Άσκηση κριτικής από δικαστή για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας. Πειθαρχική τιμωρία. Ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Ελευθερία της έκφρασης.

Ο προσφεύγων δικαστής άσκησε δημόσια κριτική κατά των μεταρρυθμίσεων στην  δικαιοσύνη. Προέβη κυρίως σε σχόλια στην τηλεόραση. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο δεν είναι νομίμως συσταθέν δικαστήριο,  ήρε την δικαστικοί ασυλία του και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του και μείωση του μισθού του.  Άσκησε προσφυγήσύμφωνα με το άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ.

Το  Δικαστήριο διαπίστωσε, ότι το πειθαρχικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν ήταν «ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που συστάθηκε με νόμο». Τούτο συνιστούσε θεμελιώδη πλημμέλεια η οποία επηρέασε δυσμενώς όλη τη διαδικασία και έθεσε σε κίνδυνο τη νομιμότητα του πειθαρχικού τμήματος. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 § 1, όσον αφορά το δικαίωμα σε ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο που έχει συσταθεί νομίμως.

Περαιτέρω το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον του προσφεύγοντος έθιγαν τη δικαστική του ακεραιότητα, την επαγγελματική του υπόληψη και τον εμπόδισαν να ασκήσει τα επίσημα καθήκοντά του για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην ιδιωτική του ζωή. Επίσης διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων  δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην άρση της ασυλίας του και στην αναστολή των καθηκόντων του. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Τέλος το Στρασβούργο έκρινεότι, τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως στρατηγική που αποσκοπούσε στον εκφοβισμό (ή ακόμη και στη φίμωση) τουγια τις απόψεις τουκαι διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Δικαστήριο επιδίκασε 30.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 6.000 ευρώ για έξοδα.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ