Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΔΑΔ: Όχι στις διακρίσεις

Για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις καταδικάσθηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση του Νικολάου Νεγρεπόντη-Γιαννίτση

Στον Νεγρεπόντη -Γιαννίτση απαγορεύθηκε η διαχείριση περιουσίας στην Πάρο, η οποία ανήκει στον θείο του και θετό του πατέρα, ορθόδοξο ιερέα στις ΗΠΑ, Μιχάλη Νεγρεπόντη-Γιαννίτση.

ο Νικόλαος Νεγρεπόντη-Γιαννίτης, εξαιτίας του ότι οι ελληνικές Αρχές του απαγόρευσαν τη διαχείριση της περιουσίας του θείου του ,Μιχάλη Νεγρεπόντη-Γιαννίτση, στην Πάρο, ζητά από την Ελλάδα 2.066.186,97 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Εκδικάζοντας, σήμερα, την προσφυγή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, επιφυλάχθηκε, όμως, να καθορίσει το τελικό ποσό της αποζημίωσης, με μεταγενέστερη απόφαση του.
Το ιστορικό
Ο 47χρονος Νικόλαος-Νεγρεπόντη Γιαννίτσης, το 1984 και ενώ ήταν φοιτητής, ζούσε στο σπίτι του θείου του, Μιχάλη Νεγρεπόντη Γιαννίτση, ορθόδοξου ιερέα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.Την ίδια χρονιά, ο ίδιος και ο θείος του, ξεκίνησαν την διαδικασία υιοθεσίας του.
Ο θετός του πατέρας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 και δύο χρόνια αργότερα πέθανε αλλά, το 1999, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε την πράξη υιοθεσίας ως οριστική και νόμιμη. Ο ενάγων, με δικαστική απόφαση, απέκτησε και το επώνυμο του θείου του, στις 4 Αυγούστου 2001, αφού μέχρι τότε λέγονταν μόνο Γιαννίτσης.
Το 2000 και 2001 μέλη της οικογένειας Νεγρεπόντη προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά της απόφασης υιοθεσίας. Το εφετείο τους δικαίωσε με το αιτιολογικό ότι ο νόμος απαγορεύει στους ιερωμένους να κάνουν νομικές πράξεις όπως υιοθεσίες (δεν συνάδουν με το μοναστηριακό βίο και είναι αντίθετες στη δημόσια ελληνική πρακτική).
Ο Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος το 2008 ωστόσο αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει ελληνικός νόμος που να απαγορεύει στους μοναχούς να υιοθετούν, παρά μόνο άγραφοι κανόνες.
Το 2008 ο ενάγων προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η προσφυγή του εκδικάσθηκε σήμερα, με καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση.

ΠΗΓΗ

=================================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ