Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ΕΔΔΑ: Δικαστήριο αγόρασε το δικαστικό μέγαρο που στεγαζόταν από εναγομένη εταιρεία ενώ δίκαζε υπόθεσή της! Έλλειψη δικαστικής αμεροληψίας

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Cosmos Maritime Trading και Shipping Agency κατά Ουκρανίας της 27.06.2019 (αρ. προσφ. 53427/09)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε δίκη μεταξύ ενάγουσας και εναγομένης εταιρείας η εναγομένη μεταβίβασε το δικαστικό μέγαρο ιδιοκτησίας της στα δικαστήρια που δίκαζαν την υπόθεση. Έλλειψη αμεροληψίας δικαστηρίων.
Η προσφεύγουσα ναυτιλιακή εταιρεία, προσέφυγε στα Ουκρανικά δικαστήρια προκειμένου να αναγνωριστεί μεγάλη χρηματική απαίτηση της, εναντίον ναυτιλιακής κρατικής  εταιρείας που βρισκόταν σε διαδικασία πτώχευσης. Η αγωγή  της έγινε δεκτή, ωστόσο η απόφαση ανακλήθηκε,  και η έφεση που άσκησε,  εκδικάστηκε όταν η οφειλέτρια εναγόμενη εταιρεία είχε μεταβιβάσει στα Δικαστήρια, το ακίνητο που στεγάζονταν. Η όλη διαδικασία διήρκησε πάνω από 15 χρόνια και καμία απαίτηση δεν αναγνωρίστηκε στην προσφεύγουσα εταιρεία.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι κάθε εθνικό δικαστήριο έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν συνιστά «αμερόληπτο δικαστήριο» κατά την έννοια της διάταξης αυτής, όταν, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, αμφισβητείται ένας λόγος που δεν φαίνεται εκ πρώτης να είναι προφανώς αβάσιμος και διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση της δίκαιης δίκης,  γιατί α) οι εγγυήσεις που θέτει η σύμβαση για την εξασφάλιση της αμεροληψίας δεν τηρήθηκαν, και η απόρριψη του αιτήματος της προσφεύγουσας εταιρείας για αποχή των δικαστών, δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς και β) γιατί το χρονικό διάστημα των 15 ετών που διήρκησε η δίκη δεν δύναται να θεωρηθεί ως «εύλογος χρόνος».
Δεν διαπιστώθηκε  παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, γιατί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικαλείται η προσφεύγουσα και δεν ικανοποιήθηκε, έχει τον χαρακτήρα απαίτησης και όχι ιδιοκτησίας.


ΠΗΓΗ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://www.echrcaselaw.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ