Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Επι της «ανοικτης επιστολης» της συναδελφου Αικατερινης Ντοκα,



Δημητριος Φουκας, Προεδρος Πρωτοδικων, 

Αναπληρωτης γ.γ. ΕνΔΕ

Η απόπειρα της συναδέλφου να ταυτίσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεώς μας, τα οποία δεν έχει το σθένος να κατονομάσει στην «ανοικτή επιστολή» που απέστειλε, με το φαινόμενο της, εκ μέρους εκλεγμένων στο ΔΣ συναδέλφων, κατάχρησης της εμπιστοσύνης των μελών της ΕνΔΕ προς το πρόσωπό τους, με σκαοπό την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών σχετικά με την κατάληψη θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές κλπ, είναι απαράδεκτη και προσβλητική προς το σύνολο των συναδέλφων και των μελών του ΔΣ. Η συνάδελφος επιχειρεί να προωθήσει μία εναλλακτική εκδοχή της πραγματικότητας, συντάσσοντας ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και προσβλητικών εκφράσεων.

Λίγα σχόλια, εν είδει απαντήσεως:
α)είναι ανακριβές ότι η αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών κατά 86 με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων Εφετών προωθήθηκε χωρίς να έχει αποτελέσει αίτημα της ΕνΔΕ και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της. Το αληθές είναι ότι οι πρώτες σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο Προεδρείου και ΔΣ έγιναν πριν δύο έτη και το αίτημα προωθήθηκε με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του Προεδρείου και φυσικά του Προέδρου της ΕνΔΕ. Συμπεριελήφθη, μάλιστα, στα αιτήματα που ο πρόεδρος της ΕνΔΕ εξέθεσε κατά τη συνάντηση του ΔΣ με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 31-7-2019.
β)μετά την κατάθεση του σχεδίου διατάξεως στη Βουλή, ακολούθησε η έκδοση της από 26-11-2019 ανακοίνωσης των Χριστόφορου Σεβαστίδη, Χαράλαμπου Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδήμου, οι οποίοι ζητούσαν την απόσυρση της διατάξεως, επικαλούμενοι άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης. Ο Αντιπρόεδρος της ΕνΔΕ κος Βεργώνης προσπάθησε να υποβοηθήσει την μνήμη των ανωτέρω συναδέλφων υπενθυμίζοντάς τους το, γνωστό σε όλους πλέον, από 31-7-2019 δελτίο τύπου που συνέταξαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά στο εν λόγω αίτημα της Ένωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστεί η θέση των ως άνω συναδέλφων περί «άγνοιας» και «έλλειψης πληροφόρησης» μη υποστηρίξιμη. Το επικοινωνιακό κενό που προέκυψε μετά από αυτό φαίνεται να καλύπτεται με τη μέθοδο της διατύπωση κατηγοριών περί «συμφωνιών» μέσω «ανοικτών επιστολών».
γ)η συνάδελφος καταλήγει αξιώνοντας να λειτουργούμε «με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον του Δικαστικού Σώματος», το οποίο –προφανώς- θεωρεί ότι εκφράζεται από την ίδια και ταυτίζεται με τις δικές της απόψεις και ότι «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό να αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς». Παραβλέπει η συνάδελφος ότι κάθε μέλος του ΔΣ έχει εκλεγεί με την ψήφο συναδέλφων, στη βάση απόψεων για το κοινό συμφέρον του Σώματος.
Θα συμφωνήσω με την συνάδελφο στο εξής: πράγματι οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι εποχές των ηγεμονισμών και των ηγεμονίσκων έχουν περάσει.
Δημήτριος Φούκας
Πρόεδρος Πρωτοδικών
Αναπληρωτής γ.γ. ΕνΔΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ