Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Διοικητική διάλυση ακροδεξιών οργανώσεων μετά από θάνατο φοιτητή.

 




Διοικητική διάλυση ακροδεξιών οργανώσεων μετά από θάνατο φοιτητή. Το Στρασβούργο επικροτεί τη διάλυσή τους

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ayoub κ.α. κατά Γαλλίας της 08.10.2020 (αρ.  προσφ. 77400/14, 34532/15 και 34550/15)

βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ακροδεξιές οργανώσεις και ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Διοικητική διάλυση τριών ακροδεξιών ενώσεων: μιας de facto ομάδας (Troisième Voie και του τάγματος ασφαλείας της) και δύο οργανώσεων (L’Oeuvre française and Jeunesses nationalistes/Εθνικιστική Νεολαία).

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η διάλυση των συγκεκριμένων οργανώσεων, είχε ως στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, την πρόληψη αναταραχών και την προστασία των δικαιωμάτων τρίτων, τα οποία αποτελούσαν νόμιμους σκοπούς σύμφωνα με  το άρθρο  11 § 2 της Σύμβασης. Λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο πλαίσιο-κατά το οποίο είχε επέλθει ο θάνατος στις 5 Ιουνίου 2013 ενός φοιτητή και μέλους του αντιφασιστικού κινήματος, σε μια συμπλοκή με “skinheads”, οι οποίοι ήταν πρώην μέλη και οπαδοί τους, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι αρχές δικαιολογημένα είχαν αποφανθεί ότι υφίσταντο σχετικοί και επαρκείς λόγοι που αποδεικνύουν μια «πιεστική κοινωνική ανάγκη» για τη διάλυση των σχετικών ενώσεων, ώστε να προληφθεί και να τερματιστεί η δημόσια αναταραχή.

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι οι οργανώσεις L’Oeuvre française και Jeunesses nationalistes επιδίωκαν σκοπούς αντίθετους με το άρθρο 17 της Σύμβασης και είχαν καταχραστεί το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι  με τρόπο ασυμβίβαστο με τις αξίες της ανοχής, της κοινωνικής ειρήνης και της μη διάκρισης που διέπουν τη Σύμβαση.

Σύμφωνα με το Στρασβούργο, οι προσφεύγοντες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι για να καταστρέψουν τα ιδανικά και τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε καμία  παραβίαση του άρθρου 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) της ΕΣΔΑ, υπό το φως του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης), σε σχέση με την πρώτη προσφυγή, ενώ κήρυξε ομόφωνα ότι τις υπόλοιπες προσφυγές απαράδεκτες λόγω κατάχρησης δικαιώματος (άρθρο 17 της ΕΣΔΑ).



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ