Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΕΔΔΑ: Πυροβολισμός της κόρης της προσφεύγουσας, με αποτέλεσμα τον θάνατό της, από τον πρώην σύντροφό της. - ενδοοικογενειακη βια

 


Πυροβολισμός της κόρης της προσφεύγουσας, με αποτέλεσμα τον θάνατό της, από τον πρώην σύντροφό της. Συστημική αποτυχία της αστυνομίας να αποτρέψει την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Tkhelidze κατά Γεωργίας της 8.7.2021 (αριθ. 33056/17)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αποτυχία των γεωργιανών αρχών να προστατεύσουν την κόρη της προσφεύγουσας από ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία του πρώην συντρόφου της, με αποτέλεσμα τον θάνατό της. Μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τον θάνατό της.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η κόρη της προσφεύγουσας βρίσκονταν σε κίνδυνο, καθώς την εκφόβιζε και την απειλούσε συστηματικά. Η κόρη της προσφεύγουσας είχε επανειλημμένα καταγγείλει τη συμπεριφορά του. Στο πλαίσιο μίας εξ αυτών, η αστυνομία της εξήγησε ότι δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν, καθώς απουσίαζε κάθε μορφή φυσικής επίθεσης εναντίον της, αλλά πρότεινε την εναλλακτική λύση «να βάλει τα αδέλφια της να τον ξυλοκοπήσουν»! Τελικά, ο πρώην σύντροφός της εμφανίστηκε στο χώρο εργασίας της κόρης της προσφεύγουσας και την πυροβόλησε με αποτέλεσμα τον θάνατό της, στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχές θα μπορούσαν να είχαν λάβει διάφορα προστατευτικά μέτρα, εν όψει των επανειλημμένων εκκλήσεων της θανούσας, απέτυχαν να αποτρέψουν την έμφυλη βία σε βάρος της με αποτέλεσμα τον θάνατό της. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι  η αδράνεια της αστυνομίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία συστημική αποτυχία. Επίσης, υπήρχε επιτακτική ανάγκη να διεξαχθεί ουσιαστική έρευνα σχετικά με την πιθανότητα να υπήρχε το στοιχείο της διάκρισης λόγω φύλου πίσω από την καθυστερημένη δράση της αστυνομίας.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή / έρευνα) σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Γεωργία έπρεπε να καταβάλει στην προσφεύγουσα 35.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ