Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ κ. Μαρίας Γεωργίου

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 2-7-2021

Κατόπιν της προαγωγής μου κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 26, 81 παρ.1 εδ.α', β', 87 παρ.1 και 90 παρ.5 εδ. α' του Συντάγματος στο βαθμό της Προέδρου του Αρείου Πάγου από 2 Ιουλίου 2021, θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού και με τη συνδρομή όλων των συναδέλφων μου, με βάση τις υπάρχουσες στο αρχείο της μνήμης μου επισημάνσεις, που προστίθεντο σταδιακά από το διορισμό μου στις 22-6-1983 μέχρι σήμερα, να αρθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν σημαντικά τα προβλήματα που υφίστανται στα πλαίσια της απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Η αναγκαιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κράτος μας, γιατί οι υποθέσεις στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια λόγω της δικαιοδοσίας τους αφορούν πολίτες όλων των κρατών του κόσμου και με τις επ' αυτών αποφάσεις επιβάλλεται να προβάλεται η Ελλάδα μας και ως το κράτος, στο οποίο αποδίδεται άρτια η δικαιοσύνη, ώστε να είμαστε τουλάχιστον ευπρόσωποι απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων παγκόσμια προσωπικοτήτων όλων των εποχών- επιπλέον προκειμένου καθόσον μας αφορά, να μην υπάρχουν στο μέλλον καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Αγαπητοί μου 3.259 συνάδελφοι!

Σας εύχομαι να έχετε υγεία και προσωπική - οικογενειακή συναισθηματική ισορροπία. Έχω τη βεβαιότητα πως ως δικαστές της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης έχετε συνειδητοποιήσει ότι το λειτούργημά μας επιβάλλει την απόλυτη, με ψυχραιμία και ηρεμία αφοσίωση στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Ακόμη, πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σας διαβεβαιώνω, ότι σταδιακά η ενσυναίσθηση πως σε εύλογο χρόνο και με αποφάσεις εμπεριστατωμένες και εύληπτες για τον ενδιαφερόμενο αιτιολογημένες με συνέπεια, όλοι κατά περίπτωση (ενάγων- εναγόμενος, υποστηρίζων την κατηγορία-κατηγορούμενος) να πιστέψουν ότι η δική σας κρίση αντικατοπτρίζει το δίκαιο, θα σας οπλίσει με την απαιτούμενη για την άρτια εκπλήρωση των καθηκόντων σας δύναμη.

Αγαπητοί δικαστικοί υπάλληλοι-επιμελητές!

Ενόψει του νέου Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων που ισχύει από 24-4-2021 ενδεχομένως να προκύψουν ζητήματα στα πλαίσια της εφαρμογής του. Θα τα διαχειριστούμε πάντοτε με σκοπό την παροχή της εργασίας σας με όσο το δυνατόν καλύτερες από κάθε άποψη συνθήκες και κυρίως την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθόσον αφορά στους δικηγόρους- συλλειτουργούς στην απονομή της δικαιοσύνης, πάντοτε είχα και θα έχω την αρμόζουσα συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση όταν ο νόμος ή οι περιστάσεις το επιβάλλουν θα υπάρχει η δέουσα συνεργασία.

Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι σχετικά με τη διαμόρφωση της τελικής σας κρίσης και σε σχέση με την έννοια της επιείκειας, ας έχετε υπόψη σας τις σκέψεις του Albert Camus, που διατύπωσε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη «για να καταστούν αποδοτικές οι έννοιες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πρέπει να βρουν η μια στην άλλη τα όριά τους. Κανείς δεν θεωρείται ελεύθερος αν δεν είναι συγχρόνως και δίκαιος, ούτε δίκαιος αν δεν είναι ελεύθερος».

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

 

Μαρία Γεωργίου

 

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ