Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΕΔΔΑ: Νεκροψία και εκτεταμένη αφαίρεση οργάνων νεκρού νεογέννητου χωρίς τη συναίνεση της μητέρας!

 


Νεκροψία και εκτεταμένη αφαίρεση οργάνων νεκρού νεογέννητου χωρίς τη συναίνεση της μητέρας! Παραβίαση οικογενειακής ζωής και θρησκευτικής ελευθερίας

ΑΠΟΦΑΣΗ

Polat κατά Αυστρίας της 20.07.2021 (αριθ. προσφ. 12886/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ιατρικές πράξεις χωρίς συναίνεση ακόμα και μετά θάνατο. Ιατρική έρευνα. Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και ελευθερία της θρησκείας.

Η προσφεύγουσα με μουσουλμανικές θρησκευτικές πεποιθήσεις γέννησε αγόρι που απεβίωσε 2 ημέρες μετά την γέννηση. Ενημερώθηκε από τις αρχές του νοσοκομείου για την ανάγκη διενέργειας νεκροψίας για ιατρικούς λόγους όχι όμως για την έκταση αυτής. Γνωστοποίησε ότι το νεογέννητο έπρεπε να ταφεί ακέραιο σύμφωνα με τις θρησκευτικές παραδόσεις των μουσουλμάνων. Παρά ταύτα τα όργανά του αφαιρέθηκαν και αποδόθηκαν στην μητέρα μόνο μετά από κατάθεση σχετικής αγωγής. Τα εγχώρια δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή της για αποζημίωση. Άσκησε καταγγελία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας και παραβίαση της οικογενειακής ζωής.

Το Στρασβούργο ανέφερε ότι μια νεκροψία  θα μπορούσε να διεξαχθεί ενάντια στις επιθυμίες των συγγενών προς το συμφέρον της επιστήμης και της δημόσιας υγείας με σεβασμό όμως στη γνώμη τους όταν υπάρχει άρνηση,  και με αξιολόγηση της ισορροπίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Στην παρούσα υπόθεση έκρινε ότι η νεκροψία και η αφαίρεση οργάνων ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της προσφεύγουσας συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της θρησκείας (άρθρο 9 της ΕΣΔΑ).

Επίσης διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα δεν είχε ενημερωθεί για την έκταση της νεκροψίας και την αφαίρεση των οργάνων και έκρινε ότι η μη αποκάλυψη των πληροφοριών στην προσφεύγουσα είχε οδηγήσει σε παραβίαση του δικαιώματος της στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ).

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό  38.800 ευρώ περίπου για ψυχική οδύνη και για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ