Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Διαχωρισμός μεταξύ μαθητών Ρομά και Βορειομακεδονικής εθνικότητας με την τοποθέτησή τους σε διαφορετικά σχολεία.

 


Διαχωρισμός μεταξύ μαθητών Ρομά και Βορειομακεδονικής εθνικότητας με την τοποθέτησή τους σε διαφορετικά σχολεία. Αναιτιολόγητη διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Elmazova κ.α. κατά της Βόρειας Μακεδονίας της 13.12.2022 (αρ. προσφ. 11811/20 και 13550/20) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαχωρισμός μεταξύ μαθητών Ρομά και Βορειομακεδονικής εθνικότητας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κυρίως σε διαφορετικά σχολεία στις πόλεις της Μπίτολα, και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, σε διαφορετικές τάξεις στο Shtip. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι αυτός ο αποκλεισμός από την βασική εκπαίδευση σήμαινε ότι τα παιδιά τους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μη Ρομά μαθητές σχετικά με το μέλλον τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την ένταξη στην κοινωνία. Οι καταγγελίες των προσφευγόντων απορρίφθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Επικαλούμενοι το άρθρο 1 του 12ου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (γενική απαγόρευση των διακρίσεων) και το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν για τον διαχωρισμό στα σχετικά δημοτικά σχολεία στην Μπιτόλα και στο Shtip χωρίς καμία αντικειμενική και λογική αιτιολόγηση.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι, παρόλο που μπορεί να μην υπήρχε καμία πρόθεση διάκρισης από την πλευρά του Κράτους, η de facto κατάσταση, μαθητές δημοτικού σχολείου εθνοτικής καταγωγής Ρομά να απορροφώνται σε διαφορετικά σχολεία και τάξεις από μαθητές Μακεδονικής εθνότητας, δεν είχε καμία αντικειμενική αιτιολόγηση και έτσι ισοδυναμούσε με εκπαιδευτικό διαχωρισμό. Συνεπώς, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 2 του ΠΠΠ (δικαίωμα στην εκπαίδευση).

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε σε καθένα από τα νοικοκυριά των προσφευγόντων 1.200 ευρώ για ηθική βλάβη. Ακόμη, έκρινε ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ο τερματισμός του διαχωρισμού των Ρομά μαθητών στα σχολεία στην προκειμένη περίπτωση βάσει του άρθρου 46 (δεσμευτική ισχύς και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ