Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του πρώτου "Θερινού Σχολείου της ΕΕ" στο Λουξεμβούργο


 


 

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) βρίσκεται για τα καλά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας εδώ και καιρό. Τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) δημοσίευσε έκθεση ελέγχου σχετικά με τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την ΤΝ. Τον Ιούνιο διοργανώσαμε συζήτηση πάνελ για να εξετάσουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΕΕ στην εφαρμογή της πολιτικής για την ΤΝ. Και τον Ιούλιο, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, το ΕΕΣ διοργάνωσε το πρώτο «Θερινό Σχολείο της ΕΕ», με θέμα τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγική ΤΝ αλλάζει την καθημερινότητά μας.

Το Θερινό Σχολείο ήταν μια κοινή πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη του Λουξεμβούργου ως ελκυστικού τόπου για σταδιοδρομία στην ΕΕ. Επιδίωξή του ήταν να φέρει σε επαφή υπαλλήλους από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο, δημόσιους υπαλλήλους του Λουξεμβούργου, τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς και πανεπιστημιακούς με αντικείμενο ενασχόλησης την ΤΝ. Πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου 2024 στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου και περιλάμβανε σειρά από διαδραστικές παρουσιάσεις, συζητήσεις και συνεδρίες ερωταπαντήσεων, καθώς και πρακτικά εργαστήρια και επισκέψεις σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ΤΝ στο Λουξεμβούργο. Στο Σχολείο συμμετείχαν περίπου 150 άτομα.

Η υπουργός Ψηφιοποίησης του Λουξεμβούργου, Stéphanie Obertin, εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία. Ακολούθησαν 30 ομιλητές/ομιλήτριες και μέλη πάνελ που, με την ενεργό συμμετοχή των παρισταμένων, συζήτησαν όλο το τριήμερο το θέμα της ΤΝ ιδωμένο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καλύπτοντας ηθικο-δεοντολογικές, νομικές και οικονομικές πτυχές, καθώς και θέματα βιωσιμότητας και διαχείρισης. Την καταληκτική ομιλία εκφώνησε ο Jorg Kristijan Petrovič, Μέλος του ΕΕΣ, ο οποίος εκπόνησε την προσφάτως εγκριθείσα στρατηγική του οργάνου μας για την ΤΝ. Τελικές παρατηρήσεις διατύπωσαν επίσης η Anne Calteux, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο, ο Alfredo Calot και ο Ζαχαρίας Κόλιας, Γενικοί Γραμματείς του Δικαστηρίου της ΕΕ και του ΕΕΣ αντίστοιχα, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, Jens Kreisel.

Το Θερινό Σχολείο κατέδειξε τη δυναμική για περαιτέρω διερεύνηση της ΤΝ και άλλων θεμάτων αιχμής, τα οποία μπορούν όλα τους να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία, όταν συγκεντρώνονται πόροι από διάφορους οργανισμούς και αναπτύσσεται κοινός προβληματισμός. Όλες οι παρουσιάσεις από το Θερινό Σχολείο της ΕΕ είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΕΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ