Απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει η εταιρεία ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), απαιτώντας από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014), όπως τη δημοσιεύει το void.gr, το δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, είναι δηλαδή υπερβολικό μέτρο.
Επιπλέον, με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν "όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις", δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.
Τα αιτούμενα μέτρα κρίθηκε έτσι ότι παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Ακόμα, το δικαστήριο σημειώνει ότι τα αιτούμενα μέτρα δεν πληρούν το "κριτήριο της καταλληλότητας", επειδή απλούστατα δεν θα ήταν αποτελεσματικά: οι υπηρεσίες torrent που υπήρχαν στη "μαύρη λίστα" της ΑΕΠΙ, όπως το δημοφιλές Pirate Bay, λειτουργούν πλέον σε διαφορετικές διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) και θα παρέμεναν προσβάσιμοι για τους χρήστες.
Ακόμα, το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε ότι παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, παραβιάζει το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις.
Το δικαστήριο, τέλος, σχολιάζει ότι τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα "αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας".
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
ΑΡΙΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα θερμα μου συγχαρητηρια στον συναδελο για την αποφαση. Συμφωνω απόλυτα! Ελπίζω να συνεχίσουν τέτοιες δικαστικές αποφάσεις που συμπνέουν με την σύγχρονη κοινωνία της πληροφοριας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον/στην πρόεδρο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στη συνάδελφο.Σωστή απόφαση.Νομίζω ότι θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τους οργανισμούς δικαιωμάτων με πιο ανοιχτό και κοινωνικό τρόπο, υπέρ των συμφερόντων των δημιουργών και των χρηστών του Διαδικτύου.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο στην πειρατεια ! μονο στην Ελλαδα τα πνευματικα δικαιωματα θεωρούνται ασημαντα δικαιωματα...Η κοινωνια της πληροφοριας και αλλες μεγαλοστομιες
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμο 24 Ιανουαρίου 2015 - 3:38 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν διαβάσετε την απόφαση, θα δείτε ότι έχετε καταλήξει σε λάθος συμπέρασμα.