Η καταδίκη συστηματικού παραβάτη του ΚΟΚ για θάνατο μοτοσικλετιστή σε ποινή μικρότερη του κατωτάτου ορίου της ποινής και η καθυστερημένη εκτέλεση της ποινής παραβίασαν το διαδικαστικό σκέλος του δικαιώματος στη ζωή!
ΑΠΟΦΑΣΗ
Smiljanić κατά Κροατίας της 25.03.2021 (αρ. προσφ. 35983/14)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οδηγός μοτοσικλέτας σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα έπειτα από σύγκρουση με πολύ γνωστό επιχειρηματία στο Ζάγκρεμπ, μετά από παράνομη διάβαση διασταύρωσης με κόκκινο από τον τελευταίο. Ο επιχειρηματίας είχε προβεί σε διάστημα 2 ετών περίπου σε 35 παραβιάσεις αδικημάτων του ΚΟΚ, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κόκκινων φανών, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολικής ταχύτητας κ.α.. Το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να του αφαιρεθεί προσωρινά η άδεια οδήγησης και να του επιβληθούν ελάχιστα πρόστιμα.
Για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας του μοτοσικλετιστή του επιβλήθηκε με πλαίσιο ποινής από 3-10 χρόνια φυλάκισης ποινή μόλις 2 ετών. Τα εγχώρια δικαστήρια δηλ. επέβαλαν ποινή στον τελευταίο μικρότερη του κατώτατου ορίου. Επίσης η ποινή αυτή εκτίθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Κατά το ΕΔΔΑ τα ανεπαρκή μέτρα κατά της κατ’ εξακολούθηση οδικής παραβατικότητας του πολύ γνωστού επιχειρηματία, δεν οδήγησαν στην απαραίτητη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των προληπτικών μέτρων περί εξασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και οι πολλαπλές αποτυχίες των εγχώριων αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στη κατ’ εξακολούθηση οδική παραβατικότητα του οδηγού του αυτοκινήτου, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία στην πράξη των προληπτικών μέτρων της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και την ελαχιστοποίηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, υπερέβησαν την απλή αμέλεια ή την παράλειψη.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του ουσιαστικού σκέλους του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 ΕΣΔΑ).
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επίσης έκρινε πως οι εγχώριες αρχές δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια για την επιβολή αρμόζουσας ποινής και θεώρησε ως ανεπαρκή την επιβληθείσα ποινή των 2 ετών φυλάκισης. Η επιβληθείσα ποινή ήταν μικρότερη της κατώτερης και η καθυστέρηση ενός έτους στην εκτέλεσή της δεν ήταν εύλογη. Το Δικαστήριο διαπίστωσε για τους λόγους αυτούς παραβίαση και του διαδικαστικού σκέλους του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2).
Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.540 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ