Η παραπληροφόρηση αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας στις οργανωμένες κοινωνίες. Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκονται στις επάλξεις, έχοντας επίγνωση των κινδύνων και των απειλών που συνεπάγεται το φαινόμενο αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με την παραπληροφόρηση στην ΕΕ, καθώς και σχετικά με την κυβερνοασφάλεια στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της. Στην ειδική έκθεσή μας του 2021 για την παραπληροφόρηση, διαπιστώσαμε ότι το φαινόμενο τελεί υπό αντιμετώπιση όχι όμως και υπό απόλυτο έλεγχο, και συστήσαμε να ενισχυθεί η αντίδραση της ΕΕ και να βελτιωθεί ο συντονισμός της. Το βασικό δε συμπέρασμα της έκθεσης ελέγχου που δημοσιεύσαμε το 2022 σχετικά με την κυβερνοασφάλεια ήταν ότι τα όργανα της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αμφότερες οι εκθέσεις παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογίες έχουν αυξήσει την κλίμακα και την ταχύτητα με την οποία ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, είτε σκόπιμα είτε όχι, μπορούν να φτάσουν σε διάφορα ακροατήρια. Όπως αναφέραμε στην ειδική έκθεσή μας του 2021 για την παραπληροφόρηση, «οποιαδήποτε απόπειρα για κακόβουλη και σκόπιμη υπονόμευση ή χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτελεί σοβαρή απειλή για την ίδια την ΕΕ». Ωστόσο, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης συνιστά μείζονα πρόκληση, καθώς η ΕΕ πρέπει να την επιδιώξει αποφεύγοντας παράλληλα την παραβίαση θεμελιωδών αξιών της, όπως η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. Η ειδική έκθεσή μας είχε εστιάσει στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, που είχε εγκριθεί το 2018. Το κλιμάκιο ελέγχου του ΕΕΣ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο δράσης έδωσε το έναυσμα για θετικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες που δημιούργησε. Απευθύναμε έξι συγκεκριμένες συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τους ζητήσαμε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.
Δεδομένης της ισχυρής αλληλοσύνδεσης των οργάνων της ΕΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο οι αδυναμίες του ενός να εκθέσουν τα άλλα σε απειλές κατά της ασφάλειάς τους. Μόλις πριν από δύο χρόνια, το ΕΕΣ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στα όργανα της ΕΕ σημειώνει ραγδαία αύξηση και ότι ο βαθμός ετοιμότητάς τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ποικίλλει και δεν είναι ανάλογος των εντεινόμενων απειλών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα θεσμικά και άλλα όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ αποτελούν ελκυστικούς στόχους για δυνητικούς επιτιθέμενους, ιδίως για ομάδες που είναι ικανές να εξαπολύουν εξαιρετικά εξελιγμένες αόρατες επιθέσεις για σκοπούς κυβερνοκατασκοπείας και όχι μόνο. Επιθέσεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, να βλάψουν τη φήμη της ΕΕ και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της. Για τον λόγο αυτό, το κλιμάκιο ελέγχου τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των οργανισμών της και διατύπωσε τρεις βασικές συστάσεις.
Το 2023, το ΕΕΣ γνωμοδότησε σχετικά με τα προταθέντα μέτρα για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και των ικανοτήτων της ΕΕ για την ανίχνευση, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση απειλών και περιστατικών κυβερνοασφάλειας. Στη γνώμη του αυτή, επιδοκίμασε τον στόχο της πρότασης για ενίσχυση της συλλογικής κυβερνοανθεκτικότητας της ΕΕ. Εντούτοις, επισήμανε επίσης τον κίνδυνο η λειτουργία και η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής κυβερνοασπίδας να εξαρτώνται από την ενωσιακή χρηματοδότηση και η ελλιπής ανταλλαγή πληροφοριών να παρεμποδίσει τη λειτουργία της, καθώς και τον κίνδυνο τα θεσπιζόμενα με την πρόταση μέτρα να καταστήσουν πολυπλοκότερο τον συνολικό γαλαξία κυβερνοασφάλειας της ΕΕ. Σε συνέχεια της πρότασης της Επιτροπής, και ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, μια «δέσμη πράξεων για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο» βρίσκεται σήμερα ενώπιον των νομοθετών της ΕΕ.
Οι ως άνω εκθέσεις μας συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους και της απειλές που συνεπάγεται η παραπληροφόρηση. Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου 2024, σας συνιστούμε να μην προσπεράσετε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης που διεξάγουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Δείτε το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής και ενημερωθείτε για το πώς να εντοπίζετε την παραπληροφόρηση στην πράξη(opens in new window).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ