"Αγαπητέ Πρόεδρε
Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες
Κυρίες και Κύριοι
Είμαι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, του ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας, που ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1834, με βασιλικό διάταγμα. Υπηρετώ αυτό το αξίωμα από τις 27-7-2023.
Η παρουσία και η συμμετοχή σας στο συνέδριο αυτό περιποιεί σε μας ιδιαίτερη τιμή.
Φιλοξενούμαστε σε χώρο του εμβληματικού κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών, τον οποίο μας παραχώρησαν, με περισσή ευγένεια, ο Πρόεδρός της, Σταμάτης Κριμιζής και ο Γενικός Γραμματέας της, Χρήστος Ζερεφός, επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Η Ακαδημία Αθηνών, από της ιδρύσεώς της, στις 18 Μαΐου 1926, αποτελεί πνευματικό ίδρυμα, με στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στη διακοπή των εργασιών του συνεδρίου μας, εξειδικευμένη ιστορικός της Ακαδημίας θα μας ξεναγήσει στους χώρους του κτηρίου αυτού, που, κατά τους ειδικούς, θεωρείται το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου.
Δεν μπορώ να παραλείψω ότι στις 24 Ιουλίου 2024 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πτώση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας και την αποκατάσταση της Γ’ δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το ότι πολλοί συνάδελφοι, δικαστές και εισαγγελείς, όλων των βαθμών, αντιστάθηκαν σθεναρά στη δικτατορία, τιμώντας το λειτούργημά τους και διώχθηκαν για τη στάση τους.
Εξακολουθητικά επίκαιρη η έννοια της Δικαιοσύνης αποτελεί, κατά γενική παραδοχή, την κρηπίδα του δημοκρατικού πολιτεύματος, το δε κράτος δικαίου σταθερό αιτούμενο κάθε πολιτισμένης κρατικής οντότητας.
Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη αποτελούν κεντρικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εργάζεται συνεχώς για την ενίσχυσή τους, διασφαλίζει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, γενετήσιου προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
Παρά τη γενικευμένη κρίση των αξιών και τον ξέφρενο λαϊκισμό, η δικαιοσύνη αποτελεί πάντοτε το καταφύγιό μας.
Ο λαϊκισμός, που, δυστυχώς, ανθεί στις μέρες μας, επιχειρεί και συχνά, δυστυχώς, επιτυγχάνει να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ακόμη και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβάλλοντας, με παραπλανητικές και ψευδείς αιτιάσεις, τα θεσμικά όργανα της Ελληνικής δικαστικής εξουσίας, νόμιμες δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες, να προκαλέσει τη δυσπιστία των πολιτών και να υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα και τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, για την εξυπηρέτηση της πολιτικής ατζέντας των εκφραστών του, υπό την επίφαση της προστασίας λαϊκών συμφερόντων.
Η άσκηση του μεγαλειώδους λειτουργήματος του δικαστικού λειτουργού δεν αποτελεί ένα αξίωμα. Δεν αρκεί η άρτια επιστημονική κατάρτιση και η διαρκής επιμόρφωση. Η άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος είναι μια πορεία απονομής του δικαίου κοπιώδης, που απαιτεί αφοσίωση, σθένος, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, αλλά και σεμνότητα, ελεύθερο φρόνημα, ανεξαρτησία και αμεροληψία, αδιαφορία στις έξωθεν προσπάθειες επιρροής, σε εξωθεσμικές γνώμες, κρίσεις και επικρίσεις, μακράν εμμονικών αγκυλώσεων ή προκαταλήψεων. Η τήρηση των αρχών αυτών από τους υπηρετούντες Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς ελέγχεται συστηματικά από τα αρμόδια δικαστικά όργανα της χώρας μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Ανεξάρτητα από λάθη ή παθογένειες μεμονωμένων συναδέλφων, που, όπως προανέφερα, αντιμετωπίζονται θεσμικά, οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, από τον νεότερο μέχρι τον αρχαιότερο, με γνώμονα το Σύνταγμα της χώρας μας, το ενωσιακό δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του κράτους, υπηρετούμε τη δίκαιη κρίση, υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αρνούμεθα να δεχθούμε παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες, κρίσεις και επικρίσεις από οποιονδήποτε (Χαρακτηριστικά, αναφέρομαι στην πρόσφατη 1/2024 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία αντιταχθήκαμε σε επικρίσεις της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την απόφαση αυτή επικρότησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Αυτό είναι το καθήκον μας, με γνώμονα τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, εμπνεόμενοι και τους Έλληνες Δικαστές, που από το 19 ο και 20 ο αιώνα, υπό συνθήκες και περιστάσεις που εμείς δεν γνωρίσαμε και ευελπιστούμε να μη ζήσουμε ποτέ, τίμησαν τη Δικαιοσύνη και υπερασπίστηκαν το δίκαιο, χωρίς να προηγηθούν από διώξεις, προπηλακισμούς και κακοποιήσεις.
Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας. Εύχομαι, μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, να προάγουμε τη δικαστική αριστεία και την ελκυστικότητα του δικαστικού συστήματος, που αφορά στην ικανότητά του να προσελκύει και να διατηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και να επανορθώνει τις αδικίες."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ