«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα καταδικάζοντάς την πρώτη φορά για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και στο στάδιο της προδικασίας.
Το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ως αποζημίωση 6.500 ευρώ στον κατηγορούμενο και ήδη κρατούμενο για άλλες υποθέσεις Βασίλη Στεφανάκο,γιατί εδώ και 13 χρόνια δεν έχει ακόμη δικαστεί για υπόθεση που τον φέρει ως ηθικό αυτουργό σε πρόκληση ναυαγίου.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το φαινόμενο της καθυστέρησης στο χώρο της δικαιοσύνης αναγνωρίζεται και με τη «βούλα» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ως μία από τις παθογένειες του συστήματος .
Η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο, όπως λέει ο δικηγόρος κ. Βασίλης Χειρδάρης, «για να γίνουν προσφυγές στο Στρασβούργο όχι μόνο για τις καθυστερήσεις από τις διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και για το στάδιο της προδικασίας.» Μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει ως δεδικασμένο δίνοντας –όπως συμπληρώνει ο κ. Χειρδάρης - « το έναυσμα στους πολίτες που οι υποθέσεις τους καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια ,να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να εισπράττουν αποζημιώσεις».
Ο Βασίλης Στεφανάκος έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπονούμενος γιατί αν και έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε πρόκληση ναυαγίου ,το οποίο φέρεται να τελέστηκε τον Μάρτιο του 1997 ,η υπόθεση του παραμένει εκκρεμής μέχρι σήμερα χωρίς καν να έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αφορά τη βύθιση δύο πλοίων λόγω έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά . Αρχικά είχαν επιληφθεί οι λιμενικές αρχές και η εισαγγελία κίνησε δίωξη κατά αγνώστων δραστών ,αλλά ύστερα από έρευνες δύο ετών η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.
Ωστόσο, επτά χρόνια μετά την πράξη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2004 ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Β. Στεφανάκου (σ.σ. δικάζεται μαζί με άλλα 19 άτομα για συμμετοχή στην υπόθεση του αποκαλούμενου « συνδικάτου του εγκλήματος»). Χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρις ότου εκδοθεί αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα από τον Αρειο Πάγο , περιμένοντας να δικαστεί.
Το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τη δίωξη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είναι υπερβολικός και ,όπως αναφέρεται στην απόφαση ,η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέθεσε κανένα ισχυρισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική κρίση.
Μίνα Μουστάκα
http://www.tanea.gr/default.========================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Πότε το ελληνικό δημόσιο έχει εκθέσει βασίμους ισχυρισμούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως όλοι μας έχουμε τύχει να δικάσουμε υποθέσεις όπου εναγόμενο ήταν το ελληνικό δημόσιο (ή κάποιο νπδδ)
Αν το ελληνικό δημόσιο παρίσταται στο ΕΔΔΑ όπως παρίσταται και ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ποιος φέρει την ευθύνη για μεγάλο μέρος των καταδικαστικών αποφάσεων.
Δεν συμφωνώ με το ανωτέρω σχόλιο. Το επίπεδο εκπροσώπησης του Ελληνικού Δημοσίου (τουλάχιστον από τα μέλη του ΝΣΚ και όχι από κατ'ανάθεση δικηγόρους σε επαρχιακά δικαστήρια, όπου δεν υπάρχει δικαστικό γραφείο του ΝΣΚ) είναι πολύ υψηλο. Ακόμα υψηλότερο είναι εκείνο των υπηρετούντων στο Σχηματισμό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ. Προφανώς, στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΝΣΚ δεν είχε τίποτα να πει για την αδικαιολόγητη ή μη καθυστέρηση προανακριτικών και ανακριτικών αρχών στην ολοκλήρωση της προδικασίας και τις στρεβλώσεις του ελληνικού ποινικού δικαιοδοτικού συστήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφή