Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συγκρότηση Επιτροπών Κοινωνικής Υποστήριξης


Την συγκρότηση Επιτροπών Κοινωνικής Υποστήριξης ζητεί με έγγραφό του προς όλους τους Περιφερειάρχες ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνος Σκανδάμης, στο πλαίσιο «των μέτρων που οφείλει να λαμβάνει η Πολιτεία για την ομαλή κοινωνική επανένταξη κρατουμένων πριν και μετά την οριστική τους απόλυση από τα Καταστήματα Κράτησης». 
Στο έγγραφο τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός, ο οποίος παραμένει ανενεργός, μπορεί να βοηθήσει στην άρση των προκαταλήψεων, με την εμπέδωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την ενίσχυση της ενεργής κοινωνικής συμμετοχής και συνύπαρξης.
«Οι κρατούμενοι αποτελούν μια κοινωνική ομάδα η οποία βιώνει εντονότερα τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το γεγονός αυτό αποκτά σημασία στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα μας, όπου η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο».
Στόχος, της συγκρότησης των Επιτροπών, είναι η πλήρης και ομαλή επανένταξη των αποφυλακισμένων, και η αποφυγή του κινδύνου διάπραξης νέων αδικημάτων και νέο εγκλεισμό. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στους ανήλικους αποφυλακισθέντων αφού οι σχετικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία οδηγείται εκ νέου στα Καταστήματα Κράτησης».
Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ θεσμικών και κοινωνικών φορέων τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό- τοπικό επίπεδο διοίκησης.
Αποστολή της Επιτροπής Κοινωνικής Υποστήριξης, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από το σωφρονιστικό κώδικα, είναι «η ενημέρωση του κρατούμενου ή του απολυθέντος σχετικά με θέματα που αφορούν τη νομική και κοινωνική του κατάσταση καθώς και την υποβοήθησή του για προσαρμογή στην κοινωνική ζωή. Για το σκοπό αυτόν η Επιτροπή συνεργάζεται με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ή άλλους κατά περίπτωση φορείς».
Η συγκρότηση των Επιτροπών Κοινωνικής Υποστήριξης έχει περάσει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας με τον «Καλλικράτη». Σε κάθε περιφέρεια συγκροτείται πενταμελής «Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης», με απόφαση του περιφερειάρχη η οποία μπορεί να αποτελείται από μέλη του δικαστικού σώματος εν ενεργεία ή επί τιμή, του δικηγορικού συλλόγου, του ιατρικού συλλόγου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, πολιτιστικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων, ειδικούς επιστήμονες και εθελοντές. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής και ανανεώσιμη και η συμμετοχή των μελών της σε αυτή είναι άμισθη και τιμητική.
Η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων και προτάσεις στον περιφερειάρχη τις οποίες και κοινοποιεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


===========================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ