Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης προωθούν τρόικα-Ρουπακιώτης


Την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μέχρι το Μάρτιο του 2013 αποφάσισε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά την συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας.

Βασική επιδίωξη είναι να συρρικνωθεί ο χρόνος εκδίκασης των αστικών υποθέσεων και να υπάρξει «φίλτρο» εισόδου, έτσι ώστε να εισέρχονται προς εκδίκαση στα δικαστήρια λιγότερες υποθέσεις.
Παράλληλα, κρίθηκε αναγκαίο να μειωθεί κατά 50% ο σημερινός αριθμός των Ειρηνοδικείων που ανέρχονται στα 300 ανά την Ελλάδα.
Επίσης, συμφώνησαν τα δύο μέρη τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων να καλυφθούν με μετατάξεις.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να τροποποιηθεί και ο Κώδικας Δικηγόρων μέχρι τις 31. Δεκεμβρίου 2012.
Τέλος, μεγάλο βάρος θα ρίξει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση του θεσμού της ηλεκτρονικής δίκης (e-justice) και στα άλλα δικαστήρια της χώρας, εκτός των Αθηνών.

24h NewsRoom


============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

15 σχόλια:

 1. Ολημερίς τον ψήφιζαν το βράδυ εγκρεμιζόταν. Και το στοιχείο αποκρίθηκε από τη δεξιά καμάρα: Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο ΚΠολΔ δε στεριώνει. Και μη στεριώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη, μονάχα 10 δικαστές και 18 συνηγόρους.

  Από το λαϊκό ποίημα «το γεφύρι του Μαουερ»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στο τέλος θα μείνει ίδιο το εξώφυλλο. Επιτάχυνση και άλλες ιστορίες. Όσο θα μαλώνουν οι Έλληνες για 5 μέτρα γης (στην κυριολεξία), όταν θα ποινικοποιούν κάθε αστική υπόθεση, τραβώντας την από τα μαλλιά,καμία επιτάχυνση.Πάλι καινούριο κώδικα θα παίρνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ράμμου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εγώ που νόμιζα ότι ο περίφημος Ν. 4055/2012 είχε λύσει το πρόβλημα της ταχείας απονομής δικαιοσύνης!
  Το μόνο θετικό που βρίσκω στο παραπάνω δημοσίευμα είναι ότι επιτέλους κατάλαβαν οι ιθύνοντες ότι θα πρέπει να υπάρχει "φίλτρο" εισόδου των υποθέσεων στα δικαστήρια (τώρα πώς θα γίνει αυτό είναι άλλο ζήτημα)ώστε αυτά να μην ασχολούνται με ασήμαντες και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο υποθέσεις που τις δημιουργεί και τις συντηρεί η δικομανία των διαδίκων με την ώθηση και των δικηγόρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εμπνευσμένο από το dikasti, ολοκληρωμένο το ποίημα:

  Σαράντα πέντε νομικάριοι
  κι εξήντα καθηγητάδες,
  κώδικα θεμελίωναν στης
  Δικαιοσύνης το αργό ποτάμι.

  Ολημερίς δουλεύανε
  το βράδυ γκρεμιζόταν.
  Μοιρολογούν οι νομικάριοι
  κλαίνε οι καθηγητάδες,
  "Αλίμονο στους κόπους μας,
  κρίμα στο διάβασμά μας,
  ολημερίς να γράφουμε,
  το βράδυ να τ' αλλάζουν."

  Πουλάκι πήγε κι έκατσε
  δεξιά στο ποτάμι,
  δεν τραγουδούσε σαν πουλί
  μα σαν τον Κελαηδόνη,
  λαλούσε κι έλεγε με ανθρώπινη λαλιά
  "Αν δε στεριώσετε άνθρωπο,
  κώδικας δε στεριώνει
  και μη στεριώσετε διάδικο,
  μη δικηγόρο, μη πολίτη,
  μόνο έναν νέο, ωραίο, Πρωτοδίκη"

  Τ' ακούει η Ένωση Δικαστών
  ραγίζεται η καρδιά της,
  βγάζει ανακοινώσεις στα μίντια
  και άρθρα στο περιοδικό Δίκη.
  Στέλνει και στον προϊστάμενο
  μήνυμα για τον Πρωτοδίκη.

  "Αργά ντυθεί, αργά αλλαχθεί,
  αργά να πάει το γιόμα,
  αργά να πάει και να σταθεί
  στης Δικαιοσύνης το αργό ποτάμι"

  Και το πουλί παράκουσε και
  αλλιώς επήγε κι είπε:
  "Γοργά ντυθεί, γοργά αλλαχθεί,
  γοργά να πάει το γιόμα,
  γοργά να πάει και να σταθεί
  στης Δικαιοσύνης το αργό ποτάμι"

  Να τονε που ξεφάνηκε
  από το Πρωτοδικείο Άρτας.
  Από μακριά τους χαιρετά
  κι από κοντά τους λέει:
  "Γειά σας χαρά σας νομικάριοι
  κι εσείς καθηγητάδες, μα τι έχει
  η Ένωση κι είναι στεναχωρημένη;"

  "Μια υπόθεση της έπεσε μέσα στο ποτάμι και ποιος να μπει και ποιος
  να βγει την απόφαση να βγάλει;"

  "Ένωση μην πικραίνεσαι κι εγώ
  να πάω να στη φέρω, εγώ να μπω,
  εγώ να βγω και την απόφαση να βγάλω"

  Μηδέ καλά στην έδρα ανέβηκε, μηδέ προτάσεις πήρε και του ζητούσαν
  απόφαση να βγάλει...

  "Αλίμονο στη μοίρα μας. Κρίμα στο ριζικό μας. Τρεις Πρωτοδίκες είμαστε και οι τρεις ως το λαιμό χρεωμένοι. Ο ένας γράφει ανακοπές, ο άλλος εργατικά κι εγώ ο αρχαιότερος πήρα τα ασφαλιστικά"

  "Ως τρέμει το καρυόφυλλο
  να τρέμει κι ο κώδικας,
  ως αλλάζει ο καιρός
  ν' αλλάζουν και οι διατάξεις"

  "Πρωτοδίκη το λόγο άλλαξε
  κι άλλη κατάρα δώσε πλέον.
  Έχεις ειδικό μισθολόγιο και
  πρέπει να δουλεύεις υπέρ το δέον "

  Κι αυτός το λόγο άλλαξε κι
  άλλη κατάρα δίνει:
  "Αν τρέμουν τα άγρια βουνά
  να τρέμει κι ο κώδικας.
  Κι αν πέφτουν τα άγρια πτηνά
  να αλλάζουν και οι διατάξεις.

  Γιατί έχω ειδικό μισθολόγιο
  μην λάχει και το κόψουν...."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. αμφιβαλλω αν οι της τροικα ξερουν τι ειναι πολιτικη και διοικητικη δικαιοσυνη..
  αυτοι μιλανε για επιταχυνση των φορολογικων υποθεσεων, και απαιτουν μεταρρυθμιση του ΚΠολΔ και επιταχυνση αρα των πολιτικων δικαστηριων..
  που να ξερουν οτι ετσι επιταγχυνεται μονο η διαφορα μεταξυ γειτονων για 5 τμ, ανουσιες αυτοκινητικες διαφορες, που σε ολες τις χωρες του κοσμου λυνονται εξωδικαστικα, αντε και καποιες σοβαρες αστικης φυσης υποθεσεις μεταξυ ιδιωτων..
  παντως ηδη τα διοικητικα δικαστηρια εχουν κρινει οτι αντίκεται στο
  Συνταγμα καθε νομος περί επεμβασης στα εσωτερικα τους, και ορισμου χρονου προσδιορισμου υποθεσεων και εκδοσης αποφασης...
  φυσικα οι πολιτικοι δικαστες δεν εχουν τετοιου ειδους προβληματισμους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ενδεικτικές δικάσιμοι στην εκουσία στα υπερχρεωμένα της Αττικής:
  Περιστέρι Ιανουάριος 2019
  Ν. Ιωνία Ιανουάριος 2017
  Καλλιθέα Σεπτέμβριος 2017
  Αχαρνές Σεπτέμβριος 2016
  Κορωπί Μάϊος 2016
  Ελευσίνα Νοέμβριος 2015
  Νίκαια Νοέμβριος 2015
  Μαρούσι Μάιος 2015
  Αθήνα Μάρτιος 2015

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=2aa75082-5679-429b-9a9d-f05aa0eac052

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=2aa75082-5679-429b-9a9d-f05aa0eac052

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παρατηρώ διαρκώς το ενοχλημένο ύφος πολλών γραφόντων δικαστών σ' αυτό το μπλογκ. Με μεγάλη ευκολία καταγγέλλεται ο πολίτης και ο δικηγόρος επειδή απασχολεί τους δικαστές. Έχω πολλές φορές εκφράσει προβληματισμούς στην ίδια κατεύθυνση αλλά με άλλους υπαιτίους (γιατί πχ οι κύριοι εισαγγελείς δεν απαλλάσσουν τον ποινικό δικαστή από το φόρτο που προκαλούν οι ποινικοποιημένες αστικές υποθέσεις; γιατί οι κύριοι πρωτοβάθμιοι δικαστές δυσκολεύονται να πουν το "αθώος" στον πρώτο βαθμό και φορτώνουν αστείες υποθέσεις στα εφετεία;).
  Απάντηση δεν έχω λάβει καμία ως τώρα, παρ' ότι αν δεχθούμε ότι προκαλείται φόρτος από την δικομανία πολιτών-δικηγόρων, αναγκαστικά πρέπει να αναρωτηθούμε και γιατί δεν λειτουργούν τα υπαρκτά φίλτρα της δικαιοσύνης ενάντια σ' αυτές τις υπερβολές.
  Η μονομέρεια στην απόδοση των ευθυνών από τους κατ' επάγγελμα αποδίδοντες ευθύνες δεν δίνει και την καλύτερη εικόνα στον πολίτη για τις διαθέσεις του δικαστικού σώματος. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ζητήσω το μπλογκ αυτό να μη χρησιμοποιείται για εκτόνωση αλλά για ουσιαστικό διάλογο.
  Δικηγόρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αντιγράφω και το προηγούμενο σχόλιό μου σε άλλο νήμα, μήπως λάβω απάντηση. Παρακαλώ τον dikastis.gr να υπομείνει την πολυλογία μου.

  Ανώνυμος είπε...

  Is a prosecution required in the public interest?
  It has never been the rule in this country that every criminal offence must automatically be prosecuted. For this reason, in each case, the prosecutor must consider whether a prosecution is required in the public interest.

  Απόσπασμα από τον οδηγό Αγγλικής Βασιλικής Διωκτικής Υπηρεσίας

  http://www.cps.gov.uk/publications/docs/decision_prosecute.pdf

  Πρόσφατα μου έτυχε η εξής υπόθεση. Δασοφύλακας κατέγραψε στη Σαμοθράκη περί τα 60 άτομα που παρευρίσκονταν σε τοποθεσία όπου υπήρχαν εγκατεστημένες σκηνές, χωρίς να είναι χώρος κάμπινγκ. Η κατάθεση του δασοφύλακα ασαφέστατη (πόσες σκηνές 5; 10; 30; διανυκτέρευαν; τους βρήκε το πρωί και τους πήρε τα στοιχεία, το μέρος παραθαλάσσιο, πιθανόν κάποιοι να ήταν εκεί απλά για να κάνουν μπάνιο).
  Έτυχε να έχω τέσσερα παιδιά γνωστούς που ήταν κατηγορούμενοι. Ανακάλυψα ότι είχαν χωριστεί σε 12άδες σε τέσσερις διαφορετικές δικασίμους. Οι δίκες αναβλήθηκαν τριες φορές λόγω ωραρίου. Τελικά παραγράφηκαν με τον 4043.
  Θα ήταν παράλογο ένας εισαγγελέας να πει, καλά ρε παιδιά τώρα τι απασχολούμε τα δικαστήρια και γεμίζουμε τα εκθέματα με τέτοια πράγματα. Άλλωστε το να μη γινεται ελεύθερο κάμπινγκ είναι θέμα αστυνόμευσης και όχι μιας καταδίκης μετά από 5 χρόνια (τόσο πήρε να φτάσει στο ακροατήριο).
  Μήπως πράγματι δε φταίνε μόνο οι δικηγόροι και οι πολίτες για την καθυστέρηση;
  27 Ιουλίου 2012 1:18 π.μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Προς τον καταχωρητή της 12.15
  κύριε εχω να πω ότι είστε θρασύτατος!. Πως τολμάτε να λέτε "και εγώ που νόμιζα..." Ο 4055/2012 του οποίου εμπνευστής ήταν ο πανμέγιστος τότε υπουργός της δικαιοσύνης ο κολοσσός της νομικής επιστήμης έλυσε όλα τα προβλήματα. Μα πως, δεν το βλέπετε? Μα δεν το νοιώθετε? Τσ Τσ Τσ.
  Λαμπίκος
  ΥΓ καίτοι είμαι και εγώ Δικηγόρος με το σχόλιο σας της δεύτερης παραγράφου θα συμφωνήσω. Να προσθέσουμε όμως και τον νομοθέτη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Προς τον δικηγόρο 1 Αυγούστου 2012 8:38 μ.μ.
  Πραγματικό περιστατικό: Σε μεταβατικό πλημ/κειο δίκαζα μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης ανάμεσα σε δύο συνυφάδες. Όταν λοιπόν της κάλεσα κοντά στην έδρα και προσπάθησα να τους τα βρω η δικηγόρος της εγκαλούσας μου είπε ότι δε συμβιβαζόμαστε.Αντίθετα η ίδια η εγκαλούσα μου είπε ότι αν μου ζητήσει συγγνώμη η κατηγορούμενη θα ανακαλέσω την έγκλησή μου. Η τελευταία τότε είπε ότι προτίθεμαι να ζητήσω συγγνώμη αρκεί να δηλώσει η εγκαλούσα ότι δεν πρόκειται να με ενοχλήσει άλλη φορά στο μέλλον. Και πάνω που η εγκαλούσα συμφώνησε πετάγεται η δικηγόρος της και λέει να προχωρήσουμε κε Πρόεδρε.Τους ζήτησα τότε πολύ ευγενικά να βγούν έξω πέντε λεπτά για να συζητήσουν. Μετά από πέντε λεπτά η δικηγόρος της εγκαλούσας μπαίνει στην αίθουσα φανερά εκνευρισμένη και μου λέει ότι θα ανακαλέσουμε. Οι συνυφάδες ήταν πολύ χαρούμενες που είχαν συμφιλιώθεί μετά από τόσο καιρό, όχι όμως και η δικηγόρος της εγκαλούσας. Μπορεί να στέρησα από τη δικηγόρο εκείνη το μεροκάματο τη συγκεκριμένη μέρα αλλά θεωρώ ότι-αν καταδικαζόταν τελικά η κατηγορουμένη- ελάφρυνα το εφετείο από μια επιπλέον υπόθεση. Αναρρωτιέμαι όμως αν αυτό που έκανα εγώ στο ακροατήριο θα μπορούσε να γίνει πριν η δικηγόρος της εγκαλούσας κατέθετε την πέντε σελίδων μήνυσή της. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αλλά δυστυχώς είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα σαν και αυτό (όπως μια άλλη φορά που ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ζήτησε να αναβληθεί η υπόθεση επειδή απουσίαζε ο δικηγόρος του πολ. ενάγοντος όταν ο εντολέας του προθυμοποιήθηκε να ζητήσει συγγνώμη).Δυστυχώς και αυτό είναι μια από τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και το επάγγελμα του δικηγόρου.
  Όσον αφορά για τα φίλτρα που αναφέρατε θυμάμαι μια περίπτωση που μου διήγηθηκε ένας συνάδελφος εισαγγελέας:Απέρριψε με διάταξη μια έγκληση και οι εγκαλούντες του έκαναν αναφορά. Αυτός δεν έδωσε σημασία αλλά ο εισαγγελέας εφετών θεώρησε ότι έπρεπε να κρίνει το δικαστήριο για τη βασιμότητα της έγκλησης και ζήτησε να παραπεμφεί η υπόθεση στο ακροατήριο.
  Τώρα όσον αφορά για το αν δυσκολεύονται οι δικαστές να πουν αθώος, μιλώντας πάντα για μένα είμαι από αυτούς που δε δυσκολεύονται. Δυστυχώς όμως και εδώ έχει τύχει ουκ ολίγες φορές να κάνει έφεση ο εισαγγελέας μετά από παρακάλια των εγκαλούντων.
  Συμπέρασμα: Πρέπει όλοι να συνδράμουμε για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. καποιες σκεψειςσε σχολια παραπανω:
  η αρχη της σκοπιμοτητας, που ισχυει στα αγγλοαμερικανικα δικαια στην κινηση της ποινικης διωξης, δεν μπορει να εφαρμοσθει ετσι απλα στο ελληνικο δικαιο, πολλω δε μαλλον με το επιπεδο διαφθορας που υπαρχει στην ελληνικη κοινωνια..
  επισης, οι υποθεσεις παρανομου καμπινγκ, και 500 σε ενα πινακιο να ειναι, καμμια καθυστερηση δεν προκαλουν.. μια υποθεση συκοαφαντικης δυσφημησης, για αστικη υποθεση που αφορουσε διεκδικηση μεταξυ γειτονων 30 τμ, μπορει να κρατησει και 2 συνεδριασεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Προς δικηγόρο της 1ης Αυγούστου των 8: 38
  Πράγματι τα παραδείγματα που φέρατε είναι εύστοχα και υπαρκτά. Δε θα σας πω δικαιολογίες τύπου, ρωτήστε αυτούς τους εισαγγελείς πόσες αναφορές και πόσες μηνύσεις έχουν δεχθεί όταν απέρριψαν με διατάξεις τις αστείες εγκλήσεις, αλλά θα σας πω ότι οι δικαστές δε διαμαρτύρονται για τον όγκο των ποινικών υποθέσεων, αλλά των πολιτικών. Έχετε να φέρετε ανάλογο παράδειγμα για τις πολιτικές υποθέσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"