Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κοινή ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων για την περικοπή των αποδοχών των Δικ. Λειτουργών

29/8/2012
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                                                         
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ            
                                                                                                       Αθήνα 29/8/2012 
Αρ. πρωτ : 97                                                                        

                                                                                                     
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Μετά το θόρυβο των τελευταίων ημερών,  σχετικά με το θέμα των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών και τις προσπάθειες ορισμένων για να καλλιεργηθεί κλίμα αντιπαλότητας και εχθρότητας εις βάρος τους και μάλιστα με χρήση ανακριβών στοιχείων, επισημαίνουμε τα εξής : 

α) το Σύνταγμα (αρθρ. 88§2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών,  ανάλογη με τη φύση του Λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους.  Προστατεύει, έτσι, και την ανεξαρτησία του Δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις.  Δεν νοείται, επομένως, ταύτιση των Δικαστικών Λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία του Δημόσιου Τομέα,  αφού αυτοί είναι  ισότιμοι κατά το Σύνταγμα,  και κατά συνέπεια οι αποδοχές τους μπορούν να συγκρίνονται μόνο με εκείνες των Λειτουργών των άλλων δύο Εξουσιών του Κράτους (Νομοθετικής- Εκτελεστικής).
β) Παρά την ως άνω Συνταγματική προστασία,  οι αποδοχές μας έχουν,  μέχρι σήμερα,  μειωθεί,  σε ποσοστό 40%, χωρίς να συνυπολογίζεται η επ’ αόριστον αναστολή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων), και χορήγησης του χρονοεπιδόματος, με αποτέλεσμα ο νεοδιοριζόμενος Δικαστικός Λειτουργός να έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές ποσού 1800 Ευρώ,  οι δε Δικαστικοί Λειτουργοί του πρώτου βαθμού,  οι οποίοι αποτελούν το ήμισυ εκ του συνολικού αριθμού, των 4.000 Δικαστικών Λειτουργών, καθαρές μηνιαίες αποδοχές ποσού 2.300 Ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι ο Δικαστικός Λειτουργός έχει ως όριο εισαγωγής στη Σχολή Δικαστών το 28ο έτος της ηλικίας του και διορίζεται στο 30ο έτος,  όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα έχουν ήδη προϋπηρεσία 6-8 ετών. Επιπλέον κωλύεται να υπηρετήσει στον τόπο καταγωγής του, έχοντας έτσι, αυξημένες δαπάνες διαμονής και μετακίνησης, ενώ, βάσει του Συντάγματος,  δεν επιτρέπεται ( και ορθώς ) να ασκεί οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.  Αντιμετωπίζει βαρύ φόρτο εργασίας και είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις νυκτερινές ώρες,  καθώς και εορτές και αργίες,  για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις του, επιβαρυνόμενος ο ίδιος με τις δαπάνες διατήρησης οργανωμένου χώρου γραφείου και βιβλιοθήκης,  στην κατοικία του.
  Κατά συνέπεια,  οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας,  η οποία καταλήγει σε συνολική περικοπή ποσοστού άνω του 50%, αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών παύουν να είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους και δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους,  κυρίως στον πρώτο και δεύτερο βαθμό,  και επιπλέον θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στην ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης, η οποία πέραν του ότι εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και συνιστά το θεμέλιο της προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος,  συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.
Όλες οι ανωτέρω θέσεις μας αναπτύχθηκαν ήδη στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την 21η Αυγούστου 2012, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και τον Διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού (λόγω κωλύματος του ιδίου), προς τον οποίο επαναλαμβάνουμε, με σχετικό έγγραφό μας, που απευθύνεται προς τους άλλους δύο αρχηγούς των Κομμάτων της Κυβέρνησης, το αίτημα για συνάντηση.
 Σημειωτέον,  ότι έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα,  τα οποία υπερκαλύπτουν το απαιτούμενο ποσό και εκφράζουμε την απορία μας για την απόρριψή τους. 
Δηλώνουμε ότι, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών,  ούτε και την υποβάθμιση της ποιοτικής απονομής της Δικαιοσύνης, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.  Αποφασίσθηκε ήδη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Δικαστικών Ενώσεων,  για να ληφθεί απόφαση από κοινού για την περαιτέρω στάση μας. 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
Χρήστος Παπανικολάου ,Πάρεδρος ΣτΕ
Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρ. Εφετών ΔΔ
Ρούσσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελ. Συνεδρίου
                       Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

12 σχόλια:

  1. Πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση;Ελπίζω όχι από Σεπτέμβρη... Τότε,goodnight and good luck.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίζουμε σε αποφάσεις δυναμικές.... αλήθεια αναρωτιέμαι οι του Νομικού συμβουλίου τι δυναμικό θα μπορούσαν να κάνουν. Ας πούμε ... επιστροφή δικογραφιών , διακοπή συνεδριάσεων .... απορώ γιατί μας ακολουθούν .. παρά μόνο για το αυτονόητο .... να μας βάζουν πλάτη και ότι κερδίσουν .... Άραγε εφόσον αποφασιστούν ομαδικές παραιτήσεις θα το πράξουν ή η άμεση εξάρτησή τους τους τον υπουργό οικονομικών δεν θα τους το επιτρέψει.... Βλέπω μπέρδεμα.....
    Και κάτι άλλο .... μου το είπε ένας φίλος δημοσιογράφος (της Αθήνας) ενόψει της συνέντευξης σήμερα στο Mega , σας φοβούνται πολύ ..... (οι πολιτικοί) και για αυτό οι περίεργες ερωτήσεις σήμερα στην πρ. της ένωσης... Ας το καταλάβουμε στη συνείδηση του κόσμου δεν υπερέχουν αυτοί (πολιτικοί) αλλά ακόμη εμείς. Και για αυτό φοβούνται τις αντιδράσεις μας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις για τα επώδυνα μέτρα (περικοπές σε συνταξιούχους των 800 , στις συντάξεις του ΟΓΑ κ.λ.π.) , που δεν πείθεται κανένας ότι ήταν απαραίτητα να ληφθούν. Κατά τα λοιπά η φοροδιαφυγή πάει καλά ,οι φαρμακοβιομήχανοι και οι τραπεζίτες δεν έχουν χάσει τίποτα ... αλλά είπαμε τα συμφέροντα τεράστια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν αποφασισθούν οι νέες θρυλούμενες περικοπές σε ποσοστό 20%, η μόνη απάντηση που αρμόζει δυστυχώς, αφού δεν γίνεται αντιληπτό το ισότιμο της Δικαστικής λειτουργίας με την Εκτελεστική και την Νομοθετική λειτουργία, είναι η προσφυγή εντός και εκτός Ελλάδος ( στα Ευρωπαικά δικαστήρια όπως έκαναν οι Ούγγροι Δικαστές και δικαιώθηκαν ),διότι άλλως οι περικοπές θα συνεχισθούν εκ νέου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα με την επίκληση της οικονομικής στενότητας και εν τέλει θα μας καταντήσουν απο λειτουργούς - υπαλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ολα ενταξει στη συγκεκριμένη ανακοινωση, αλλα ποτε κανενας συναδελφος υψηλοβαθμος δεν εθεσε στους αρμοδιους υπουργους οικονομικων την κλιμακωτη μειωση των αποδοχων με βαση τις μηνιαιες αποδοχες...δεν μπορει ο πρωτοδικης 1 ή 2 ετων για παραδειγμα να υποστει την ιδια μειωση αποδοχων με εναν αρεοπαγιτη, εφετη ή προεδρο πρωτοδικων...ας οψεται η αλληλεγγυη των γενεων
    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για καθιστε βρε παιδια ? απο που να βρεθουν τα λεφτα?
    εχουμε δει καθολου τις δικες μας ευθυνες?
    30 δις ευρω ειναι η φοροδιαφυγη.. ακομα και οταν πιανεται καποιος, οπως στην υδρα, παιρνει αναστολη στα μετρα διοικητικου καταγκασμου (πχ κλεισιμο επιχειρισης, αναγκαστικη εκτελεση) και ολα καλα...
    30 δις ευρω ειναι οι φορλογικες υποθεσεις που εχουν παρει αναστολη και εκκρεμουν στα διοικητικα δικαστηρια!!!!οταν εκδιασθουν, συνηθως μετα την παρελευση 15 ετων, οι εταιριες εχουν διαλυθει, οι δε ιδιωτες ή εχουν πεθανει ή εχουν εκποιησει ολη τους την περιουσια..
    οργια κακοδιαχειρισης στα πανεπιστημια , στους δημους, κτλ... τι κανουμε? απολυτως τιποτα, παρολο που τα εμπλεκομενα μερη δεν καλυπτονται απο ασυλια.. ακομα και αν μια υποθεση φτασει στο ακροατηριο η "αθωωση ελλειψη δολου" ειναι πανακεια..
    χρεη προς το δημοσιο και ΦΠΑ που σε ολες τις χωρες της Ευρωπης και ιδιως στην Αμερικη καταληγουν σε βαριες καθειρξης, στην ελλαδα αντιμετωπιζονται με ποινες που αναστελλονται ή μετατρεπονται το πολυ 3 χρονων.. ακομα και σε χρεη που απειλουνται κακουργηματικες ποινες η αναγνωριση ελαφρυντικου (ή -κων) ειν αι σχεδον απαραβιαστος κανονας..
    σωρεια υπαλληλων στους οτα διοριζονται με προσωρινες διαταγες και ασφαλιστικα μετρα (με την τακτικη αγωγη σε συνενοηση του υπαλληλου με το δημο να αγνοειται η τυχη της).. στη συνεχεια οι υπαλληλοι αυτοι ανταποδιδουν την "ευγνωμοσυνη" με αρθρα σαν αυτο που εβγαλε πορ ημερων το επισημο συνδικαλιστικο οργανο των εν λογω υπαλληλων και δημοσιευθηκε εδω μεσα, με επιθεση για τις αποδοχες μας..
    σωρεια υπαλληλων ΔΕΚΟ ,προαγονται με δικαστικες αποφασεις, με τυπικη αντιδικια, κατοπιν επικλησης του αρθρου 281 ΑΚ.. μεσος μισθος των εν λογω ανω των 5.000 ευρω...
    μαλιστα οι τελευταιοι βρηκαν και ειρηνοδικεια τωρα που τους γυριζουν πισω και τις μειωσεις, σε οσες (ελαχιστες) περιπτωσεις οι διοικησεις των δεκο ειπαν να κανουν μια μειωση της ταξης του 5% λογω των μνημονιων..
    απαοζημιωσεις λογω απαλλοτριωσης 20πλασιες της αντικειμενικης και πολλαπλασιες της αγοραστικης αξιας...
    Για πεστε μου εσεις, αν εμεις πηγαιναμε στην τροικα και στην κυβερνηση και προτειναμε ως ανταποδοτικα ισοδυναμα μετρα απλως να εφαρμοζαμε το νομο στις ανωτερω περιπτωσεις, θα γλυτωναμε τις περικοπες?

    Το να παραγνωριζουμε τις ευθυνες μας ειναι ο,τι ευκολοτερο..ας τις δουμε πρωτα, και μετα ας απαιτησουμε..γιατι αν ειμαστε λειτουργια ισοτιμη με τις αλλες 3 λειτουργιες, πρεπει να δουμε και την ισοτιμη ευθυνη μας στη χρεωκοπια της χωρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καιρος για δραστικες κινησεις και ενεργειες
    οχι αλλες συναντησεις και χαζοκουβεντες
    μας κοροιδευουν συνεχως και ασυστόλως
    αλήθεια με τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής τι γίνεται;
    ψαξτε και θα δειτε οτι τιποτε δεν εχουν κοψει κατ' ουσίαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φτανει πια η κοροιδια
    δραστικες κινησεις και ενεργειες (αποχή από καθηκοντα και αγωγές)
    αληθεια με τους μισθούς των υπαλλήλων της βουλής τι έγινε;
    τιποτε! κατ' ουσίαν απείραχτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασικότατο επιχείρημα μας πρέπει να είναι ότι το μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών έχει θεσμικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα όποια άλλα ειδικά μισθολόγια, αλλά μόνον με τις αποδοχές των εκπροσώπων των άλλων Λειτουργιών του Κράτους (Νομοθετικής & Εκτελεστικής). Η κοροϊδία και η υποβάθμιση έχουν και τα όριά τους και αυτό πρέπει να το καταστήσουν ΣΑΦΕΣ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας στους αρμοδίους ΑΜΕΣΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Η 5η Σεπτεμβρίου είναι ...μακρινή ημερομηνία για συνάντηση και συναπόφαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και;
    Τι έγινε τώρα;
    Φοβήθηκε κανείς με την ανακοίνωση;
    Μήπως μας περικόψουν και περισσότερα με τέτοιου είδους αντιδράσεις;
    Δε σκέφτηκε κανείς ότι προσπαθούν να περικόψουν από εμάς τα περισσότερα γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αντιδράσουμε (χάρη στην μ... κάποιων που μιλούν για αντισυνταγματικά μέτρα, ακραίες συμπεριφορές κλπ);
    Γιατί δεν περικόπτουν από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ (που πολλοί από αυτούς με 8ωρο παίρνουν πολύ περισσότερα από εμάς) έχει αναρρωτηθεί κανείς; Θα του πω εγώ γιατί όταν αντιδρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι πολιτικοί τρέχουν να κρυφτούν. Και για όσουν πουν ότι εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι της ΔΕΗ, έχω να πω ότι ούτε σαν αυτούς δεν είμαστε (σε ποια χώρα του πολιτισμένου κόσμου οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παίρνουν περισσότερα από τους δικαστές και ενώ γίνονται περικοπές στους δεύτερους δε γίνονται στους πρώτους).

    ΑΠΟΧΗ από τα καθήκοντά μας είναι η μόνη λύση. Μόνο έτσι θα περισώσουμε όση αξιοπρέπεια μας έχει μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε των 5.50' δεν είσαι δικαστής το έχουμε καταλάβει όλοι... άντε βρες καμιά άλλη δουλειά και μην ασχολείσαι με τα δικά μας...
    Στον σχολιαστή που λέει για αγωγές και αποχή από καθήκοντα.. Βλέπεις συνάδελφε να βγήκε τίποτα από τις αγωγές που δικάστηκαν απο το μισθοδικείο; ακόμα δεν τα έδωσαν. Σε καλύπτει να βγει μια απόφαση μετά από 5 χρόνια η οποία μπορεί να μην εκτελεστεί γιατί το Δημόσιο θα αναστείλει την εφαρμογή της; Αποχή από καθήκοντα αν δεν συνοδεύεται απο παραιτήσεις είναι μια τρύπα στο νερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μην ειμαστε αφοριστες... λεει και σκληρες αληθειες ο ανωνυμος των 5:50..
    οπως σκληρες αληθειες λεει και ο ανωνυμος "ικαρος" σε αλλη αναρτηση..
    οπου αναφερεται σε αστυνομικους που κερδισαν το σεβας της κοινης γνωμης με τις πραξεις τους τα τελευταια χρονια.. και δικαστες που κινουνται στην αντιθετη κατευθυνση..
    με προεδρους πρωτοδικων που εμφανιζονται στα νησιωτικα πρωτοδικεια επι 5 ημερες το διμηνο..
    με επαπειλουμενες το 99% των εγγυμοσυνων των δικαστων.. αληθεια, συναδει με δικαστικους λειτουργους, ισοτιμους και ισοκυρους με τις αλλες εξουσιες, να εκπιπτουν στην τελεση ποινικου αδικηματος (ηθικη αυτουργια σε ψευδη βεβαιωση);οι αστυνομικοι, λογω της δυσκολιας της δουλειας, πετυχαν για τις γυναικες αστυνομικους η αδεια λοχειας να διδεται απ' τον πεμπτο μηνα.. εμεις ακολουθησαμε τον "ευκολο δρομο"..
    με τη νεα μοδα των τεχνητων αναρρωτικων αδειων, ιδιως κατα τους μηνες μαιο και ιουνιο, με αποτελεσμα μεριδα συναδελφων απο αρχες ιουλιου να εχει ξεχρεωσει και να κανει διακοπες;;
    με τη νεα μοδα των συνεχομενων εξωσωματικων, που εφτασε σε μικρο πρωτοδικειο μεχρι την επικληση εγκυμοσυνης, που ποτε δεν υπηρξε, και εγινε η υποθεση βουκινο στην τοπικη κοινωνια;
    κερδισαμε την συμπαθεια των πολιτων; οχι δινουντας τους γελοια επιδοματα ή διορίζοντας τους στους ΟΤΑ παρα τη συνταγματικη απαγορευση (οι αστυνομικοι κερδισαν τη συμπαθεια της κοινωνιας παρολο που τιποτα το "συμπαθες" δεν κανουνε), αλλα δειχνοντας τη φιλοπονια μας και την επιμονη μας στην αυστηρη εφαρμογη του νομου, όπως και στην αντιμετωπιση της καθε ειδους παραβατικοτητας;
    κοψαμε τον ομφαλιο λωρο με τους δικηγορους, ωστε να μην στεκομαστε σουζα στους μεγαλοδικηγορους, και να μην ασκουμε την οποια εξουσια μας σε νεαρους δικηγορους;;

    αυτη τη στιγμη η κοινωνια θα δεχοταν οι δικαστες να παιρνουν και 800 ευρω.. αλλα εστω και 1 ευρω να κοπει απο αστυνομικο το θεωρουν αδικια.. ειναι δυνατον σε αυτο το φαινομενο εμεις να μην εχουμε καμμια ευθυνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι φράσεις του τύπου "άντε κάνε καμιά άλλη δουλειά", λέξεις με αποσιωπητικά "μ....." και διάφορα άλλα που δημοσιεύτηκαν ως σχόλια δείχνουν ότι υπάρχουν συνάδελφοι με "λαμπρό" επίπεδο. Άλλο ένα επιχείρημα για τη διατήρηση των αποδοχών μας όπως και το ότι υπάρχουν δικαστές, που δεν μπορούν να δεχτούν με τίποτα ότι υπάρχει και άλλη άποψη έστω και ελαφρώς παραλλαγμένη από τη δική τους. Η δουλειά του διαχειριστή του ιστολογίου είναι αξιόλογη και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για αυτό. Ας μη φροντίζουν λοιπόν κάποιοι να την αμαυρώνουν με τέτοιου τύπου σχόλια ούτε να δυσφημούν το δικαστικό σώμα. Ο ευπρεπής λόγος είναι εκ των ουκ άνευ για κάθε δικαστή. Θα μπορούσα να πω ότι όσοι τα γράφουν αυτά δεν είναι δικαστές αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν Έλληνες που άλλο πρόβλημα δεν έχουν από το να παρακολουθούν και "προβοκάρουν" ένα δικαστικό blog. Και για να μη θεωρηθεί ότι είμαι και εγώ παρακυβερνητικός προβοκάτορας (αλλά και χωρίς διάθεση να εμπλακώ και πάλι σε προσωπικές αντιδικίες)Μιχάλης Ντόστας (ένας δειλός και μικρός το ανάστημα δικαστής για να θυμηθούμε και ένα άλλο σχόλιο, που αναφέρθηκε για όσους είναι κατά των ακραίων κινητοποιήσεων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ