Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Προβληματισμοί σχετικά με το «βραχιολάκι» εντοπισμού κρατουμένων

Η διεθνής εμπειρία και οι προβληματισμοί γύρω από το «βραχιολάκι» εντοπισμού των κρατουμένων, εκτός φυλακών.
Το βραχιολάκι, πλέον του ότι φοριέται ως ενδυματολογικό αξεσουάρ, αποτελεί και «διαβατήριο» για την αποφυλάκιση των κρατουμένων και την έκτιση της ποινής τους, υπό καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού.

Το μαύρο ηλεκτρονικό βραχιολάκι δίνει την δυνατότητα στα παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί μικρές ποινές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής τους στον τόπο κατοικίας τους ή σε οποία άλλη κατοικία εκείνοι επιλέξουν.
Βασική όμως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να τοποθετηθεί μόνιμα στο χέρι ή το πόδι των κρατουμένων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος αυτού, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι το οποίο εμπεριέχει τσιπ. Ο κρατούμενος, φορώντας το βραχιολάκι, είναι συνδεδεμένος, σε 24ωρη βάση, με συσκευή η οποία βρίσκεται είτε σε ειδική υπηρεσία του αρχηγού της Αστυνομίας, είτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που έχει δηλώσει ότι θα διαμένει.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης του κρατουμένου από την κατοικία του, αυτόματα θα σημαίνει συναγερμός στις αστυνομικές αρχές, ενώ παράλληλα ο κρατούμενος θα εντοπίζεται δορυφορικά από το ηλεκτρονικό σήμα που θα εκπέμπει το βραχιολάκι.
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χρησιμοποιείται σήμερα σε τέσσερις χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Βρετανία και η Σουηδία, ενώ σε πιλοτική εφαρμογή βρίσκεται στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο.
Προβληματισμοί, πάντως, διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς το υψηλό κόστος και ειδικά κάτω από το καθεστώς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Όμως, αντιμετωπίζει και τα τεχνικά προβλήματα -προς το παρόν- όπως είναι η παύση εκπομπής σήματος μέσα στο νερό, αλλά και η παύση του σήματος όταν ο κρατούμενος βρίσκεται σε υπόγειο χώρο μεγάλου βάθους.
Υποδόρια τσιπ σε ΗΠΑ και Βρετανία
Αντίθετα, στην Αμερική, έχει γίνει ένα ακόμη βήμα και χρησιμοποιείται αντί για βραχιολάκι το υποδόριο τσιπ. Το τσιπ αυτό εμφυτεύεται στον κρατούμενο, κάτω από το δέρμα του, με μικροεπέμβαση και μέσω δορυφόρου, ο οποίος λαμβάνει τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το τσιπ, για να γνωρίσουν οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο «ελεύθερος» κρατούμενος.
Και οι Βρετανοί, μετά τους Αμερικανούς, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το βραχιολάκι με υποδόριο τσιπ. Και αυτό γιατί, πλέον του ότι δεν το θεωρούν ασφαλές, η εκτενής χρήση του είναι και οικονομικά «επώδυνη». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των προηγουμένων ετών, η Βρετανία είχε 80.000 κρατούμενους και το βραχιολάκι εφαρμόστηκε σε 17.000 παραβατικά άτομα. Απ' αυτούς, όμως, οι 2.000 δραπέτευσαν, μπλοκάροντας με διάφορους τρόπους ή σπάζοντας το βραχιολάκι.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς που ήδη έχουν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, το ημερήσιο κόστος τοποθέτησης και συντήρησης ενός βραχιολιού ανέρχεται περίπου στο μισό του κόστους ημερήσιας φύλαξης και διατροφής ενός κρατουμένου.
Στην Ιταλία, από το 2004 έχει τεθεί σε πειραματική φάση το βραχιολάκι, το οποίο είχε τοποθετηθεί σε 400 κρατούμενους.
Το 2009, η τότε κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προ του φαινομένου υπερπληθυσμού στις ιταλικές φυλακές, είχε αποφασίσει να λάβει μέτρα αποσυμφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε αρχικά ότι οι ποινές κάτω των δύο ετών, που είχαν επιβληθεί σε 4.100 κρατούμενους, μπορεί να μετατραπούν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, με τη χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού.
Ο τότε διευθυντής των ιταλικών φυλακών, Φράνκο Γιόντα, προ τριετίας είχε δηλώσει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού στους κρατούμενους δεν πρόκειται για κεκαλυμμένη απονομή χάριτος, αλλά για δυνατότητα βελτίωσης της ζωής των κρατουμένων και ρεαλιστικής αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού στις φυλακές, δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, το μέγεθος του μεγάλου κόστους των δαπανών που θα επωμιζόταν τότε η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε».
Νομικές επιφυλάξεις
Από ελληνικής νομικής σκοπιάς εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς το βραχιολάκι. Οι επιφυλάξεις αυτές εντοπίζονται στη συνταγματικότητα μας τέτοιας ρύθμισης, καθώς υποστηρίζεται ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, ενώ παράλληλα καταργείται κάθε έννοια ιδιωτικότητας και ατομικότητας του κρατούμενου που θα φέρει το βραχιολάκι.
Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Αναστολή της Ποινής (C.E.P.) έχει διατυπώσει την άποψή ότι αυτού του είδους τα μέτρα (βραχιολάκι), από μόνα τους δεν επαρκούν και δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/08/2012_457938
====================
http://www.ethemis.gr/

(βλ. και http://dikastis.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ