Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αυτεπάγγελτος διορισμός Δικηγόρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                       Αθήνα   22-8-2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
& ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ                                                       Αρ. Πρωτ.:   65644
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                               ΠΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ                                                             τα Δ.Σ. των Δικηγορικών
ΤΜΗΜΑ        : Οικονομικής Διαχ/σης & Προμηθειών                                Συλλόγων της Χώρας
Ταχ. Δ/νση      : Μεσογείων 96 - Τ.Κ. 11527
Πληροφορίες : Νικ. Κοντογιώργης                                                                           Κοιν/ση:
Τηλέφωνο       : 210 77 67 579 - Fax: 210 77 67 373                                          Ερηνοδικεία, Πρωτοδικεία,
Εφετεία της Χώρας
ΘΕΜΑ: Αυτεπάγγελτος διορισμός Δικηγόρου
Από τα υποβαλλόμενα στην Υπηρεσία μας δικαιολογητικά αποζημίωσης δικηγόρων που διορίζονται αυτεπάγγελτα ή μέσω του θεσμού της παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, διαπιστώνουμε ότι οι διορισμοί επαναλαμβάνονται και περιορίζονται σε συγκεκριμένα μέλη σας με αποτέλεσμα αφενός τη μη τήρηση των μηνιαίων καταστάσεων δικηγόρων υπηρεσίας που καταρτίζει ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος, αφετέρου την απαίτηση είσπραξης μεγάλων ποσών από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέλη Δικηγορικών Συλλόγων αξιώνουν ποσά έως και 150.000,00 €.
Επιπλέον, σημειώνουμε τις προφορικές καταγγελίες, κυρίως νέων δικηγόρων, ότι τα ίδια μέλη διασπείρουν ψευδώς πληροφορίες ότι δήθεν ποτέ δεν θα αποζημιωθούν από την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε να μην αποδέχονται τους διορισμούς τους. Επίσης, προφορικώς καταγγέλλεται, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί εντάσεις και διαπληκτισμοί εξαιτίας της παρεμπόδισης νομίμως διορισμένων δικηγόρων από τα εν λόγω μέλη τα οποία «καιροφυλακτούν» στους διαδρόμους των δικαστηρίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το θεσμό και την εικόνα της Δικαιοσύνης.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστή τήρηση των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 3226/2004.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ   ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

=====================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

9 σχόλια:

  1. Έως και 150 χιλιάδες! Απίστευτη πατέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποσό των 150.000 είναι μεν κουφό, αλλά πρέπει να πω ότι στο επαρχιακό πρωτοδικείο, που υπηρετώ, οι δικηγόροι δεν σπρώχνονται κι όλας για να διοριστούν. Ο δικηγορικός σύλλογος μας έχει δώσει ένα χαρτί με 5 - 6 ονόματα και πάγματι δεν έχω δει άλλον να ενδιαφέρεται. Τουλάχιστον από τους νέους δικηγόρους θα περίμενα μεγαλύτερη προθυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Γενάρη του 2011 είχα διοριστεί αυτεπαγγέλτως στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης(ποσό αναφοράς για την παράσταση 1410,00 Ευρώ).
    Αφότου απέστειλα τα σχετικά δικαιολογητικά και αφού είχα ήδη προπληρώσει τον σχετικό Φ.Π.Α. 23% (1410,00 + 324,30= 1734,30 Ευρώ, τον Μάϊο του τρέχοντος έτους (2013), έλαβα αναφορικά με αυτόν τον αυτεπάγγελτο διορισμό μόλις 943,68 Ευρώ.(ΦΠΑ 324,30, παρακράτηση φόρου 282,00, λοιπές κρατήσεις 184,32).

    Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Λάζαρος Δ.Σπανόπουλος
    Δικηγόρος (ΑΜ 1490 Δ.Σ.Η.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 150.000 ευρω, ε?
    live your myth in greece...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γίνονται τέτοια πράγματα από δικηγόρους;;; Αποκλείεται δεν το πιστεύω. Πρόκειται ασφαλώς για μεμονωμένες περιπτώσεις που γενικεύονται με σκοπό να βάλλουν κατά του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος διότι ο δικηγόρος αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο προστασίας του πολίτη μπλα, μπλα μπλα.
    ΥΓ Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν ασχολούνται με τέτοια ήσσονος σημασίας ζητήματα αλλά μόνο με μείζονος σημασίας θέματα όπως το "σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ" που μας οδήγησε, ως αναγκαία και μόνη συνθήκη, στα επάρατα "μνημόνια", την αιτία όλων των δεινών του περιούσιου λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι ενώ συνήθως τηρούμε τη σειρά στον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου, καμιά φορά, προς το τέλος του ωραρίου, διορίζουμε όσους από τον κατάλογο είναι παρόντες, γιατί αλλιώς ο/η γραμματέας θα σηκωθεί να φύγει με τη λήξη του ωραρίου και θα εκτεθούμε.
    Μία Εφέτης Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ. συνηγορε, δεν ειναι δηλαδη υπερβολικη αμοιβη των 1.000 ευρω για εναν αυτεπαγγλετο διορισμο σε ποινικο Εφετειο, οταν η υποθεση δικαζεται απο δικαστη που παιρνει συνολικα το μηνα 2.500 ευρω και αν??
    επιπλεον, οι αυτεπαγγελτοι διορισμοι δεν αφορουν κυριως απλες υποθεσεις του μισαωρου ή της μιας ωρας??
    και αν ενας συνηγορος βρισκεται καθε ημερα στο τελος του ωραριου στα ακροατηρια, οπου διοριζονται κατα την κ. Εφετρια οι παροντες, δεν μπορει να συγκεντρωσει ανετα το ποσο των 150.000 ευρω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι. Με όλο το σεβασμό δεν είναι υπερβολικό καθότι ο συνήγορος έχει να καταβάλει εισφορές ύψους 4 χιλιάδων ευρώ (προνοίας- νομικών- οαεδ κλπ) , ο συνήγορος πληρώνει από φέτος 26% εφορία +τέλος επιτηδεύματος+ 55% προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς+ έξοδα γραφείου, τα ποσά αμοιβων των αυτεπαγγέλτων έχουν μειωθεί αν δεν το γνωρίζετε και οι αμοιβές καταβάλλονται μετά από 15- 16 μήνες και η συγκεκριμένη περίπτωση του δικηγόρου που εισέπραξε ή εν πάση περιπτώσει επεδίωξε να εισπράξει τις 150 χιλ ευρω (που φυσικά είναι κατακριτέα) και μεμονωμένη είναι και κυρίως αποτελεί ευθύνη των κ.κ. δικαστικών υπαλλήλων που καλούν 2-3 συνηγόρους να παρασταθούν σε κάθε δικάσιμο ενώ θα έπρεπε να καλούν τουλάχιστον 5-6. Και φυσικά των Δικηγορικών Συλλόγων που θα έπρεπε να ελέγχουν σε δικό τους μητρώο πόσες παραστάσεις έκανε ο δικηγόρος με αυτεπάγγελτο μέσα στο χρόνο (να τίθεται δηλαδή σφραγίδα και του Δικηγορικού Συλλόγου, πριν φύγει η απόφαση και τα δικαιολογητικά πληρωμής του συνηγόρου στο Υπουργείο, για να ελέγχεται ο αριθμός παραστάσεών του). Αλλά και των Δικαστών που δεν θα έπρεπε να διορίζουν αβίαστα από τους παρισταμένους συνηγόρους που καραδοκούν για να διοριστούν. Στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο αυτό τηρείται απαρέγκλιτα. Θέλω να το τονίσω αυτό ότι κατά μέσο όρο ένας Δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διοριστεί αυτεπαγγέλτως, το πολύ να διοριστεί 2-3 φορές το χρόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες και το συνολικό ποσό που τελικά αποκερδαίνει από αυτή τη διαδικασία να φτάνει ετησίως το πολύ τα 2000 ευρώ. Δηλαδή το ποσό αυτό δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τα Ταμεία του. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχω δει πολλούς συναδέλφους που πραγματικά τιμούν τα χρήματα που εισπράττουν βγάζοντας πολύ ωραίες δικαστικές αποφάσεις, παριστάμενοι με αυτοτελείς ισχυρισμούς (ειδικά εφόσον το δικαστηριο που ανελαβαν αναβληθεί για την επόμενη μέρα) και ουδεμία σχέση έχουν με τον επιτήδειο που την "πέφτει" για να παρασταθεί για μισή ώρα και να εισπράξει την αμοιβή του απλώς. Αρκεί να υπάρχει βούληση και συνεργασία και όλα λύνονται. Θλίβομαι που το λέω αλλά πλέον ο θεσμός του αυτεπαγγέλτου είναι για πολλούς νέους δικηγόρους το μοναδικό "μάννα εξ ουρανού" που τους απέμεινε για να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεών τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η αμοιβη του δικηγόρου καταβάλλεται πολυ πιο γρήγορα απο οτι στο παρελθόν. Συνήθως οι δικηγόροι που επιθυμούν τυχαίνει να έχουν 2-4 υποθέσεις το χρόνο τα οποία πια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Είναι εύκολα χρήματα ας μη το κρύβουμε αλλά με τις υποχρεώσεις ενός ελευθερου επαγγελματία (Ταμεία, έξοδα γραφείου, φόροι) είναι σταγόνα στον ωκεανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ