Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

ΕΔΔΑ: SHULI vs Ελλάδας (Application no. 71891/10) : άσκηση ενδίκου μέσου

Η υπόθεση αφορά στην προσφυγή ενός Αλβανού υπηκόου, o οποίος το 2007 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Ναυπλίου για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων απαγωγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.


Μετά την έκδοση της απόφασης, ο προσφεύγων εξέφρασε την επιθυμία του να ασκήσει έφεση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ. ο προσφεύγων οδηγήθηκε με τη συνοδεία της αστυνομίας και φορώντας χειροπέδες στη γραμματεία του δικαστηρίου, όπου ο γραμματέας συμπλήρωσε ένα προτυπωμένο έντυπο, με τα προσωπικά του στοιχεία.

Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν για λίγο οι χειροπέδες από τον προσφεύγοντα, προκειμένου να υπογράψει την αίτηση.

Όταν η έφεση συζητήθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Ναυπλίου, το δικαστήριο την απέρριψε ως απαράδεκτη, καθώς δεν περιελάμβανε κανέναν συγκεκριμένο λόγο έφεσης, την δε απόφαση του Εφετείου επικύρωσε και ο Άρειος Πάγος, με το σκεπτικό ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της δήλωσης του κατηγορουμένου ότι ασκεί έφεση και τους λόγους για τους οποίους ζητεί την εξαφάνιση της προσβαλλομένης απόφασης, φέρει αποκλειστικά ο ίδιος.

Ο καταδικασθείς, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Εφετείου παραβίασε τα δικαιώματά του που απορρέουν από το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (πρόσβαση σε δικαστήριο).

Ειδικότερα, ο προσφεύγων επεσήμανε ότι, αφενός δεν του δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσει έφεση, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ήταν προδιατυπωμένο το έντυπο που του δόθηκε, και όχι λόγω δικού του σφάλματος, αφετέρου δε η απόρριψη του αιτήματός του ως απαράδεκτου ήταν δυσανάλογη.

Το ΕΔΑΔ, ασφαλώς, έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντα, κρίνοντας ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (Εφετείου και Αρείου Πάγου) εμπόδισαν δυσανάλογα την άσκηση του δικαιώματός πρόσβασης σε δικαστήριο, και επιδικάζοντας το ποσό των 7.800 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.


σχολιασμός :
Πέτρος Ν. Πανταζής
Δικηγόρος
ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων
Μέλος του European Criminal Bar Association (ECBA)


ΕΔΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"