Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 89/2013 ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ
Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016 ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΣΤΕΝΙΩΤΗ

Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ                                                                                 
Αθήνα, 11-9-2017

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Η χρονική περίοδος από το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2015 μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2016, κατά τη διάρκεια της οποίας Πρόεδρος της Ένωσης μας διετέλεσε η Εφέτης κ. Μαργαρίτα Στενιώτη (νυν μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ), συνάδελφος με πολυετή θητεία στο Διοικητικό Συμβούλιο και άκρως επιτυχημένο έργο, διαχρονικά, σε νευραλγικές θέσεις του Προεδρείου,  αποτέλεσε αναμφισβήτητα και κατά γενική παραδοχή, πλέον, μία από τις πιο επιτυχημένες περιόδους για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Κατά την περίοδο αυτή, η Ένωση μας, που κατά το Σύνταγμα μας αποτελεί θεσμική εγγύηση της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών και όχι απλά και μόνο ένα επιστημονικό σωματείο, τηρώντας λεπτές ισορροπίες και προπαντός με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, ουδέποτε έχασε το βηματισμό της και το χαρακτήρα της. Υπήρξε πάντοτε προσηλωμένη στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων, ουδέποτε δημιούργησε ζητήματα εκ του μη όντος, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έτι περαιτέρω προβλήματα, αντιμετώπιζε τις εκάστοτε εξελίξεις στη Δικαιοσύνη στη σωστή και πραγματική τους διάσταση και προπαντός ουδέποτε απώλεσε κεκτημένα και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, αν ληφθεί, κυρίως, υπόψη ότι είχαμε αναλάβει το Προεδρείο της ΕΔΕ δύο μήνες μετά την επιβολή των capital controls μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης κοινωνικής αναστάτωσης.  
Η διοργάνωση μίας σειράς από ιδιαίτερα επιτυχημένα επιστημονικά συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, κατά τον τρόπο, που επί σειρά δεκαετιών διοργανώνονται από όλους τους επιστημονικούς φορείς της Χώρας (Δικηγορικούς Συλλόγους, Ενώσεις Αστικολόγων, Ποινικολόγων, Εμπορικολόγων, Δικονομολόγων κλπ.), σε αγαστή συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους και με κάθε άλλο φορέα και με την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων μας, ανέδειξαν έντονα το επιστημονικό προφίλ της Ενώσεως και είχαν έντονα θετική απήχηση σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Συνέδρια, τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, όπως αυτό, που διεξήχθη στην πόλη των Ιωαννίνων για το μεταναστευτικό ζήτημα με κεντρικό μήνυμα το σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Από την αρχή της θητείας μας στο Προεδρείο της Ενώσεως βασική προτεραιότητα της τ. Προέδρου της ΕΔΕ κ. Μαργαρίτας Στενιώτη και του υπογράφοντος την παρούσα αποτέλεσε η ουσιαστική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και η σύγκληση αυτού κατά τρόπο, που να διασφαλίζει την παρουσία όλων των μελών στις συνεδριάσεις του, δεδομένου ότι μέλη αυτού υπηρετούν εκτός Αθηνών. Οι ανακοινώσεις, που απαιτήθηκε να εκδοθούν, εξεδόθησαν έπειτα από συνεδρίαση του ΔΣ της Ενώσεως, άλλες από αυτές ομόφωνα και άλλες κατά πλειοψηφία. Όσες, δε, φορές η Ένωση μας χρειάστηκε να παρέμβει σε θεσμικά ζητήματα αυτό έγινε με σύνεση, χωρίς ρήξεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις, αλλά προπαντός σε απόλυτη συμφωνία με τη βούληση του Σώματος.
Σε οικονομικό επίπεδο οι ενέργειες μας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ειδικότερα:
Μετά την αποκατάσταση του συνταγματικού μας μισθολογίου έπειτα από τις αλλεπάλληλες περικοπές που έλαβαν χώρα μέχρι το 2012, κομβικής σημασίας απόφαση υπήρξε η υπ΄ αριθμ. 89/2013 του Μισθοδικείου. Μία απόφαση, σταθμός, η οποία όχι απλώς διασφάλιζε την ισότητα στη φορολογική μεταχείριση μεταξύ των άμεσων οργάνων του Κράτους, αλλά ειδικώς για τους Δικαστικούς Λειτουργούς η σχετική νομοθετική επέκταση είχε ως θεσμική δικαιολογητική βάση τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, που δεν καλύπτονται από την Πολιτεία εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες των λοιπών άμεσων οργάνων του Κράτους και αποτέλεσε ουσιαστικά στην περίπτωση μας το αντιστάθμισμα αυτών των δαπανών. Αν, λοιπόν, η κατάργηση της φοροαπαλλαγής βρίσκει δικαιολογητικό έρεισμα στις περιπτώσεις εκείνων των άμεσων οργάνων του Κράτους, που ανέκαθεν οι λειτουργικές δαπάνες αυτών (μετακινήσεων, αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής κλπ.) καλύπτονται από την Πολιτεία, στην περίπτωση των Δικαστικών Λειτουργών τέτοια κάλυψη λειτουργικών δαπανών ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε. Η 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου άνοιξε το δρόμο.
Το πρώτο μέλημα μας μετά την έκδοση της ανωτέρω αποφάσεως (89/2013) ήταν η κατά το δυνατόν ταχύτερη εκτέλεση της. Το τονίζουμε, δε, αυτό διότι η εμπειρία του παρελθόντος διδάσκει τα αντίθετα: Ειδικότερα, τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια οι Δικαστικοί Λειτουργοί προσέφυγαν ενώπιον του Μισθοδικείου μόνο δύο φορές, μία κατά το έτος 2004 και μία κατά το έτος 2013. Στην πρώτη, δε, περίπτωση η σχετική δικαστική απόφαση (που εκδόθηκε κατά το έτος 2005) εκτελέστηκε στο σύνολο της (και μάλιστα έπειτα και από συμβιβασμό εκείνη την εποχή), μόλις το έτος 2014, ήτοι μετά από σχεδόν εννέα ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα, κοντά στα άλλα, να δημιουργείται και η εσφαλμένη εντύπωση περί μίας διαρκούς δικαστικής διεκδίκησης.
Θεωρήσαμε, λοιπόν, τότε, ότι η ταχεία εκτέλεση της 89/2013 αποφάσεως του Μισθοδικείου θα μπορούσε να διασφαλισθεί μόνο με τη μαζική προσφυγή των συναδέλφων. Έτσι, από την άνοιξη του 2016 η τ. Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Μαργαρίτα Στενιώτη και ο υπογράφων την παρούσα υπό την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε τη σύνταξη όλων των σχετικών εγγράφων – αιτήσεων (αιτήσεων ανακλήσεως φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων φορολογικών ετών, δηλώσεων επιφυλάξεως, ενδικοφανών προσφυγών κλπ.) αποστέλοντας καθημερινά τα σχετικά έγγραφα σε όλους τους συναδέλφους, καθώς και σε όλα τα Δικαστήρια της Χώρας, ενώ παράλληλα εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους η καθολική προσφυγή ήταν αναγκαία. Πράγματι, η πρόταση μας έγινε αποδεκτή, οι συνάδελφοι προσέφυγαν μαζικά και έπειτα από τρεις περίπου μήνες και ενώ οι μαζικές προσφυγές συνεχίζονταν εκδόθηκαν οι Πολ με τις οποίες το σχετικό ζήτημα διευθετήθηκε (για τα έτη 2013 και εντεύθεν) και μάλιστα, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία της αποφυγής άσκοπης επιβάρυνσης των Δικαστηρίων λόγω των μαζικών προσφυγών. Η επιλογή μας δικαιώθηκε απόλυτα. Το ότι είμασταν οι μόνοι, που ασχοληθήκαμε με το εν λόγω ζήτημα επισταμένα, καθώς και όλες οι ανωτέρω εξελίξεις αποδεικνύονται κατά τρόπο αναμφισβήτητο από δημόσια έγγραφα της κρίσιμης χρονικής περιόδου. Μάλιστα, με εμπεριστατωμένο άρθρο μας εξηγήσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν παραγραφεί και οι φορολογικές αξιώσεις των ετών (φορολογικών) 2010, 2011 και 2012. Υπενθυμίζεται, δε, στο σημείο αυτό ότι η φορολογική αξίωση του φορολογικού έτους 2011 παραγράφεται στις 31-12-2017 και του φορολογικού έτους 2012 στις 31-12-2018 (και επομένως όσοι συνάδελφοι δεν έχουν προσφύγει για τα έτη αυτά μέχρι 31-12-2016 έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε σχετικές ανακλήσεις για τα προαναφερόμενα δύο έτη 2011-2012 μέχρι τις ανωτέρω καταληκτικές προθεσμίες, αντιστοίχως).
Μετά την ανωτέρω εξέλιξη το επόμενο βήμα θα ήταν η κατοχύρωση του πιο πάνω κεκτημένου. Για λογαριασμό, όμως, της Ενώσεως, δεν θα μπορούσαμε να ενεργήσουμε λόγω αιφνίδιας συγκρότησης νέας Διοίκησης.
Δυστυχώς, προ μηνός (Αύγουστο 2017) το σχετικό κονδύλιο, που λειτουργούσε κατ΄ ουσία ως αντιστάθμισμα λειτουργικών δαπανών καταργήθηκε και η υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση πέρασε, στην ιστορία αμαχητί. Για τον Δικαστή – Συνδικαλιστή, που έχει, μεταξύ άλλων, ως σκοπό τη διαφύλαξη κάθε μισθολογικού κεκτημένου, αν ληφθούν μάλιστα υπόψη οι περικοπές, που υπέστη το μισθολόγιο μέχρι το 2012 και τι κεφαλαιώδους σημασίας υπήρξε για όλους τους συναδέλφους η ανωτέρω απόφαση,  κάθε είδους επικαλούμενη δικαιολογία αποτελεί καθαρή υπεκφυγή.  
Σκοπό του παρόντος άρθρου αποτελεί η απλή παράθεση και μόνο πραγματικών περιστατικών, όπως έχουμε την υποχρέωση. Η κρίση όλων των υπολοίπων ανήκει στους συναδέλφους.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι προσπαθούμε για μία Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πολυδιάστατη, για μια Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που δεν θα περιορίζεται σε στερεότυπα του παρελθόντος, αλλά με γενικότερη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, δίπλα σε συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη και με ανάπτυξη δράσεων, που θα αναδεικνύουν συνεχώς το επιστημονικό προφίλ της Ένωσης μας και το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστικού και Εισαγγελικού Λειτουργού. Την προσπάθεια αυτή, που ξεκινήσαμε με τη συνάδελφο κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, τ. Πρόεδρο της Ένωσης μας θα τη συνεχίσουμε και θα την ολοκληρώσουμε.   
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους για τη δύναμη, που καθημερινά μας δίνουν.   
Εύχομαι σε όλους Σας καλή δικαστική χρονιά

Με τιμή
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"