Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΕΔΔΑ: Αποβολή του συνηγόρου από την αστυνομία γιατί ενημέρωσε τον κατηγορούμενο για τα δικαιώματά του

Αποβολή του συνηγόρου από την αστυνομία γιατί ενημέρωσε τον κατηγορούμενο για τα δικαιώματά του στη σιωπή και στη μη αυτοενοχοποίηση. Σημαντικός ο ενεργός και εγγυητικός ρόλος του συνηγόρου στην ποινική προδικασία.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Soytemiz κατά Τουρκίας της 27.11.2018 (αριθ. προσφ. 57837/09)
βλ. εδώ  

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινική διαδικασία για το αδίκημα της συνδρομής στην παράνομη οργάνωση του Τουρκικού Επαναστατικού Κόμματος. Ο ρόλος των συνηγόρων. Δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης στην προδικασία.

Αποβολή και αντικατάσταση του επίσημα διορισμένου δικηγόρου του κατηγορουμένου, επειδή τον ενημέρωσε για τα δικαιώματα του στη σιωπή και στη μη αυτοενοχοποίηση. Αστυνομικός εξαναγκασμός του κατηγορουμένου σε αυτοενοχοποιητικές δηλώσεις εν απουσία του συνηγόρου του.  Τα εθνικά δικαστήρια τον καταδίκασαν ερήμην του ίδιου και του δικηγόρου του, στηριζόμενα στις δηλώσεις αυτές στο δικαστήριο. Κατά το ΕΔΔΑ, δεν υπήρχε καμία βάση στο τουρκικό δίκαιο που να επιτρέπει στην αστυνομία την αποβολή και αντικατάσταση ενός επίσημα διορισμένου συνηγόρου, ούτε αποδείχθηκαν επιτακτικοί λόγοι προς τούτο. Η χρήση των επίμαχων αυτοενοχοποιητικών δηλώσεων χωρίς αυτές να υποβληθούν σε έλεγχο από το Δικαστήριο ή να διασφαλιστούν οι αναγκαίες διαδικαστικές εγγυήσεις, παραβίασε αδικαιολόγητα το δικαίωμα του προσφεύγοντος στη σιωπή και στη μη αυτοενοχοποίηση, ενώ επίσης υπονόμευσε τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στο σύνολό της.
Σημαντικός ο ρόλος των συνηγόρων στην προδικασία που διασφαλίζουν εγγυητικά τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων. Ο ρόλος των συνηγόρων πρέπει να είναι ενεργός στην επιβόηθηση  του κατηγορουμένου η του υπόπτου.  Σε περίπτωση που ο ύποπτος ή κατηγορούμενος ζητήσει συνδρομή συνηγόρου για την κατάθεσή του η αστυνομική προκαταρκτική εξέταση η προανάκριση πρέπει να αναβληθεί μέχρι να παραστεί δικηγόρος. Παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

https://www.echrcaselaw.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ