Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΕΔΔΑ: πήδημα στα δικαστικά έδρανα - συνιστούσε άσκηση κριτικής στη δικαστική εξουσία

Το πήδημα στα δικαστικά έδρανα και η έντονη διαμαρτυρία του προσφεύγοντος συνιστούσε άσκηση κριτικής στη δικαστική εξουσία και η καταδίκη του σε φυλάκιση δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία. 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Słomka κατά Πολωνίας της 6.12.2018 (αριθ. προσφ. 68924/12)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κριτική στους δικαστές. Έλλειψη αμεροληψίας δικαστών. Καταδίκη σε ποινή φυλάκισης 14 ημερών για διατάραξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου γιατί  κατά τη διάρκεια της δίκης κομμουνιστών στρατηγών που είχαν διατάξει τον στρατιωτικό νόμο τη δεκαετία του 1980 ο προσφεύγων πήδηξε πίσω από το έδρανο των δικαστών και φώναξε «αυτή είναι κοροϊδία της δικαιοσύνης». Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είχε ως στόχο να ασκήσει κριτική στη δικαστική εξουσία και να διαμαρτυρηθεί για το έλλειμμα δικαιοσύνης, και όχι να προσβάλλει τους δικαστές. Ο προσφεύγων καταδικάστηκε ερήμην από τους ίδιους δικαστές που έκριναν επί της κύριας δίκης, χωρίς να έχει ο ίδιος την ευκαιρία να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του. Η μεταγενέστερη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θεράπευσε την έλλειψη διαδικαστικών εγγυήσεων.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε: α) παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι υπήρξε αντικειμενικά δικαιολογημένος φόβος έλλειψης αμεροληψίας του εθνικού Δικαστηρίου αφού δίκασε τον κατηγορούμενο το ίδιο δικαστήριο που δέχθηκε την διατάραξη  και β)  παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, διότι  η καταδίκη του προσφεύγοντος συνιστούσε  παρέμβαση στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, που δεν ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ
https://www.echrcaselaw.com/ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ