Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 23-25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διοργάνωσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου Διεθνές Συνέδριο για τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο διεξήχθη από τις 23 έως και τις 25 Νοεμβρίου τ.ε., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

        Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κήρυξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.         Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Αναστασία Ξεπαπαδέα, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μαρία Παπασπύρου και η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Παρασκευή Μίχου.
         Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την εναρκτήρια ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πια μια μεγάλη οικογένεια κρατών με κοινούς στόχους και κοινούς πόθους, κοινά προβλήματα και κοινά αιτήματα. Ο νομικός εξορθολογισμός και ο δικαιικός εκσυγχρονισμός θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην «ευρυθμία και την εναρμοστίαν, ης άπας ο των ανθρώπων βίος δείται». Η ενοποίηση του δικαίου και η διακρατική συνεργασία θα αντιταχθούν στην παντοειδή παραβατικότητα και δεν θα επιτρέψουν τουλάχιστον μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., στην ευρηματικότητα του κακού, που επικρατεί ατιμωρητί, να προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και γενικώς να παίζει «εν ον παικτοίς»...
Το αξιακό οικοδόμημα του Ελληνισμού έχει ως βασικούς του πυλώνες τις δύο πανέμορφες κόρες της Ησιόδειας παράδοσης, την Αιδώ και τη Δίκη, το αίσθημα του αυτοσεβασμού και του αλληλοσεβασμού, το αίσθημα του Δικαίου στις ποικιλώνυμες εκφάνσεις του ατομικού και του συλλογικού βίου.
Το σύστημα απονομής του Δικαίου σε κρατικό, διακρατικό αλλά και οικουμενικό επίπεδο ευρίσκεται στην κορυφή της αξιολογικής πυραμίδας όλων των πολιτισμένων λαών, αφού η σωστή τήρησή του ή η καταστρατήγησή του δίνουν στα κράτη τα ακριβά εύσημα της ευνομίας ή το επονείδιστο στίγμα της κακονομίας και της δικαιικής αναποτελεσματικότητας και δυσλειτουργίας.
 Η κλασσική ελληνική φιλοσοφία γενικά, αλλά πρωτίστως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πιο ειδικά, έθεσαν τις ηθικές βάσεις του Δικαίου και τοποθέτησαν στο έδαφος της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας τις πρώτες σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες κινείται το τραίνο του δικαιικού μας συστήματος, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του οικουμενικού ανθρωπισμού.
Και είναι ευτυχής η συγκυρία το Α’ Διεθνές Συνέδριο για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας να γίνεται στην Αθήνα, την γενέτειρα του Δικαίου και την τροφό του πολιτισμού και υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ενός πολυεπίπεδα πνευματικού ανθρώπου, συνεπούς υπηρέτη της Θέμιδας και εμβριθούς γνώστη του Διεθνούς Δικαίου.
Αισθάνομαι εσώψυχη την ανάγκη να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς μας συνέδρους για τη συμμετοχή τους, που προικοδοτεί όχι μόνο αντιπροσωπευτικά αλλά κυρίως ποιοτικά το συνέδριό μας, να τους καλωσορίσω στη φιλόξενη χώρα μας και να ευχηθώ ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου και υλοποίηση των υψηλών και ρηξικέλευθων στόχων του."
        Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε έξι (6) θεματικές ενότητες, όπως αναφέρονται αναλυτικά ακολούθως:
        Στην Α' Ενότητα με Συντονιστή τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειο Πέππα τοποθετήθηκαν επί της Δομής, Οργάνωσης και Εξουσιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι κ.κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Σύμβουλος Δικαιοσύνης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε, ElisaSason, Εκπρόσωπος της Μονάδας Γενικού Ποινικού Δικαίου & Δικαστικής Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Καταναλωτών & Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, Εισαγγελέας Εφετών και Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υ.Δ.Δ.Α.Δ. για την Εφαρμογή των Διατάξεων του Κανονισμού για τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και Jean-FrancoisThony, Γενικός Εισαγγελέας της Βρετάνης και Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων.
        Στη Β' Ενότητα με Συντονιστή τον  Γενικό Εισαγγελέα της Βρετάνης και Εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων κ. Jean-FrancoisThony τοποθετήθηκαν επί των Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την OLAF οι κ.κ. OliverLandwehr, Εκπρόσωπος της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικής & Herculeτης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και Σταυρούλα Κουτουλάκου, Αντεισαγγελέας Εφετών και Εκπρόσωπος της Μονάδας Έρευνας, Επιλογής και Επανεξέτασης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
        Στη Γ' Ενότητα με Συντονιστή τον Πρόεδρο της Eurojust και Εθνικό Μέλος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στη Eurojust κ. LadislavHamranτοποθετήθηκαν επί των Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την Eurojustοι κ.κ. KlausMeyer-Cabri, Αντιπρόεδρος της Eurojustκαι Εθνικό Μέλος της Γερμανίας στην Eurojust, Παρασκευάς Αδάμης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και Εθνικό Μέλος της Ελλάδας στην Eurojust, OlivierLenert, Εθνικό Μέλος του Λουξεμβούργου στην Eurojustκαι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Διοικητικός Διευθυντής της Eurojust.
        Στη Δ' Ενότητα με Συντονίστρια την Πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου τοποθετήθηκαν επί του Συντονιστικού Ρόλου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου οι κ.κ. Σωτηρία Ντούνη, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φωτούλα Ντινάκη, Ειδική Επιθεωρήτρια Γ.Ε.Δ.Δ και Γεώργιος Γεωργίου, Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.
        Στην Ε' Ενότητα με Συντονιστή τον Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργο Πιτσιλή τοποθετήθηκαν επί της Καταπολέμησης της απάτης σε βάρος του εθνικού και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ρόλου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς οι κ.κ. Αιμιλία Αθανασίου, Προϊσταμένη Μονάδας Γ’ Ειδικής Υπηρεσίας Θεσμικής Υποστήριξης – Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Αθηναΐς Τουρκολιά, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Δημήτριος Αβανίδης, Αντιπρόεδρος Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) Προϊόντων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Ειρήνη Κουμπαρούλη, Συντονίστρια του Γραφείου Συντονισμού Πολιτικών Καταπολέμησης της Απάτης της ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ. (Ελληνική Υπηρεσία AFCOS).
        Στη ΣΤ' Ενότητα με Συντονίστρια την Εκπρόσωπο της Μονάδας Γενικού Ποινικού Δικαίου & Δικαστικής Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Καταναλωτών & Ισότητας Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα DianaUngureanu τοποθετήθηκαν επί της Εκπαίδευσης του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι κ.κ Ιωάννης Αγγελής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Επιμόρφωσης (EJTN) και Ιφιγένεια Καμτσίδου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
        Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τη Διοικήτρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κα Σπυριδούλα Καλαντζή και την Υπεύθυνη των Εργαστηρίων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης- Εργαστήριο «Τυπογραφείο» κα Σταυρούλα Σωτηριάδου όλα τα στάδια δημιουργίας του εμβλήματος του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην πρόσκληση, το πρόγραμμα και τις αφίσες του Συνεδρίου.
        Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να στηρίξει και να ενδυναμώσει ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με το Τυπογραφείο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, όπου απασχολούνται δημιουργικά, στα πλαίσια της θεραπείας τους, ασθενείς του εν λόγω Νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Υπηρεσίας της ως προς τη δημιουργία και εκτύπωση καρτών, προσκλήσεων και λοιπού σχετικού υλικού για τις Ημερίδες και τα Συνέδρια, που διοργανώνει.
        Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, μετά το πέρας των χαιρετισμών, οι Σύνεδροι παρακολούθησαν συναυλία με μελοποιημένα από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκη ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτή τον βαρύτονο κ. Βασίλη Τσιριγώτη συνοδεία του πιανίστα κ. Μάριου Καζά, Δικηγόρου.
        Τέλος, με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Διοίκησης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και της Ακαδημίας Αθηνών οι ξένοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και στην Ακαδημία Αθηνών, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ