Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΕΔΔΑ: Μη εκτέλεση απόφασης για επιμέλεια ανηλίκων. Το κράτος φέρει την ευθύνη

Μη εκτέλεση απόφασης για επιμέλεια ανηλίκων. Το κράτος φέρει την ευθύνη και οφείλει να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών

ΑΠΟΦΑΣΗ

R.Ι. κ.α. κατά Ρουμανίας της 4.12.2018 (αριθμ. Προσφ. 57077/16)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή. Μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης για επιμέλεια των παιδιών. Από εξώγαμη σχέση μεταξύ της πρώτης προσφεύγουσας και του συντρόφου της γεννήθηκαν δύο παιδιά (ο δεύτερη και τρίτη των προσφευγόντων). Μετά την διάλυση της σχέσης ο πατέρας πήρε για επικοινωνία τα παιδιά και δεν τα επέστρεψε στη μητέρα τους. Εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που ανέθεσαν την επιμέλεια των ανηλίκων παιδιών στη μητέρα τους. Δεν κατέστη όμως δυνατή  η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων λόγω της άρνησης του πατέρα για παράδοση των παιδιών στη μητέρα  και της άρνησης  των παιδιών που είχαν επηρεαστεί από τον πατέρα τους.
Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι: α) η άρνηση του ενός γονέα να παραδώσει τα παιδιά στον άλλο δεν απαλλάσσει τις αρχές από τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση ή αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών, β) τα δικαστήρια δεν έδωσαν στις αποφάσεις τους καμία προσοχή στην προοδευτική αποτυχία των σχέσεων μεταξύ της μητέρας με τα παιδιά της και στη χειραγωγική συμπεριφορά του πατέρα και ως εκ τούτου δεν είχαν ενεργήσει άμεσα και έγκαιρα και δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Έτσι διαπίστωσε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν λάβει αποτελεσματική προστασία του δικαιώματός τους για σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής. Το Στρασβούργο  προσέθεσε ότι όταν γίνεται επανένωση γονέα με τα παιδιά του πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα προπαρασκευαστικά μέτρα. Καταδίκη για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

ΣΧΟΛΙΟ-ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Σημαντική και χρήσιμη για πολλούς αλλά κυρίως για το συμφέρον των παιδιών η απόφαση του Στρασβούργου. Προσδιορίζει τις μεγάλες ευθύνες του κράτους και των εθνικών δικαστηρίων για την μη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την επανένωση παιδιών με γονείς (αποφάσεις για επικοινωνία, επιμέλεια κλπ.) και την υποχρέωσή τους να φροντίζουν την διατήρηση και αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών. Ο γονέας που ταλαιπωρείται από την μη εκτέλεση αποφάσεων και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί του ή δεν μπορεί να επιμεληθεί αυτού παρά την ύπαρξη δικαστικής απόφασης μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΔΑ, που έχει ήδη αναπτύξει για τα θέματα αυτά πλούσια νομολογία.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ
https://www.echrcaselaw.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ