Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΩΣ ΠΡΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΡΚΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ




                                      Ακριβής Ερμίδου, Ειρηνοδίκη Αθηνών,                μέλους Δ.Σ.   και Υπεύθυνης Διαχείρισης Οικονομικών της Ενδε                                                Γεωργίου  Δελή, υπ. ΔΝ Ειρηνοδίκη Αθηνών
                                                                            Αθήνα, 28.5.2020
                                       --------------------

Με το απο 30.4.2020 και αριθμό πρωτ. 200 έγγραφο της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, , με θέμα την ανάγκη τήρησης  αναγκαίων μέτρων προστασίας μεταξύ άλλων και στην διαδικασία της λήψης των ενόρκων βεβαιώσεων στα Ειρηνοδικεία προς αποφυγή του συνωστισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, η Ενδε  ζήτησε το πρώτον να εξετασθεί το ζήτημα και να ληφθεί έγκαιρα κάθε αναγκαίο μέτρο.
Προς  αναζήτηση  εφικτών λύσεων  για το ανωτέρω  σημαντικότατο ζήτημα που σύντομα θα απασχολούσε  όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας,  με το  απο 5.5.2020  έγγραφό μας, που αναρτήθηκε  αυθημερόν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕνΔΕ,   προτείναμε  την  προσαρμογή των διατάξεων του ΚΠολΔ στις νέες συνθήκες με σκοπό την αποφυγή  του συνωστισμού στους χώρους των Ειρηνοδικειακών καταστημάτων με την υιοθέτηση, επιπλέον των προβλεπόμενων στην διάταξη του άρθρου 421 ΚΠολΔ, τρόπων, και της δυνατότητας λήψης  των ενόρκων βεβαιώσεων   παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, στο Δικηγορικό γραφείο του υπερ ου εντολοδόχου, και, μετέπειτα, η κατάθεσή τους στο Δικαστικό Γραμματέα, ο οποίος θα την καταχωρεί στα οικεία βιβλία και θα της δίνει μοναδικό αριθμό, προκειμένου εν συνεχεία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια Δίκης ,κατά τα πρότυπα συγγενών δικονομικών τάξεων. Η πρότασή μας αυτή  παρουσιάσθηκε    απο την Ενδε, μεταξύ άλλων εναλλακτικών προτάσεων,  στην σύσκεψη των θεσμικών φορέων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Κράνη, που έλαβε χώρα την 6.5.2020 στα γραφεία του ΔΣΑ  και εν συνεχεία ως λύση απολύτως εφικτή,  υιοθετήθηκε απο τη Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.
Ηδη διαπιστώνουμε ότι η ανωτέρω πρότασή μας που διευρύνει τα αρμόδια όργανα λήψης  χωρίς να  μεταβάλει το Δίκαιο των Ενόρκων Βεβαιώσεων, κατά τα κύρια χαρακτηριστικά του, έτυχε αποδοχής,από την πολιτεία , κατ΄αρχήν ως προς το βασικό ζήτημα της διεύρυνσης ,αφού σε τροπολογία που περιέχεται σε κατατεθέν την 27.5.2020  σχέδιο νόμου  του Υπουργείου Υγείας  , αναφορικά με την επαναλειτουργία των  πολιτικών Δικαστηρίων,  προβλέπεται   η  δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρων  .. Το γεγονός αυτό και με δεδομένο ότι  κατά την κρατούσα γνώμη, η λήψη ένορκης βεβαίωσης   δεν είναι δικαιοδοτικό έργο   ,αλλα αποτελεί εξωδικαστική πράξη της εκούσιας δικαιοδοσίας, με κυριότερο χαρακτηριστικό της την έλλειψη αμεσότητας, εφόσον δεν είναι δυνατή η υποβολή ερωτήσεων από τους διαδίκους, ευελπιστούμε να αποτελέσει μια  μόνιμη μεταβολή  του Δικαίου Εγγράφων Καταθέσων Τρίτων εκτός Δίκης  . Προς την κατεύθυνση αυτή  είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για την  περαιτέρω εξέλιξή της  ,  στο πνεύμα και το σκοπό του συνόλου της προτάσεώς μας όπως παραπάνω αρμοδίως διατυπώθηκε.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ