Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΕΔΔΑ: επιβολή προστίμου για απαγορευθείσα διοργάνωση εορτασμού εθνικιστών - δεν παραβίασε την ΕΣΔΑ

Η επιβολή προστίμου για απαγορευθείσα διοργάνωση εορτασμού εθνικιστών την ημέρα της εθνικής γιορτής της Ρουμανίας, δεν παραβίασε την ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Csiszer and Csibi κατά Ρουμανίας της 05.05.2020 (αρ. 71314/13 and 68028/14)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επιβολή διοικητικού προστίμου στους προσφεύγοντες για την οργάνωση συγκέντρωσης μνήμης της ίδρυσης του τάγματος Székely την 01.12.2010, ημέρα της εθνικής εορτής της Ρουμανίας. Την 01.12.1918, στην Cluj-Napoca, οι ουγγρικές στρατιωτικές μονάδες σχημάτισαν το τάγμα του Székely και πολέμησαν τον ρουμανικό στρατό, που είχε εισέλθει στην Τρανσυλβανία.
Τον Απρίλιο του 1919 το τάγμα παραδόθηκε στον ρουμανικό στρατό.  Οι προσφεύγοντες τιμωρήθηκαν για τη διοργάνωση απαγορευμένης συγκέντρωσης σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία. Κατά τα εθνικά δικαστήρια η συγκέντρωση παραβίαζε τη νομοθεσία, που απαγόρευε τις δημόσιες συγκεντρώσεις που είχαν ως στόχο, μεταξύ άλλων, την διάδοση του φασισμού, των σοβινιστικών ιδεών και που υποκινούσαν τον εθνικό διχασμό. Το Στρασβούργο έκρινε ότι η συμπεριφορά των προσφευγόντων, που αρνούνταν σκόπιμα να συμμορφωθούν με τους κανόνες που ορίζει η εθνική νομοθεσία, είχε καταστήσει την προγραμματισμένη συγκέντρωση παράνομη, βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Σημείωσε ότι οι εθνικές αρχές είχαν παράσχει επαρκή αιτιολογία ώστε να δικαιολογήσουν την παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι από τους προσφεύγοντες.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί διακρίσεων λόγω εθνότητας, το Δικαστήριο επισήμανε ότι ο δεύτερος προσφεύγων δεν είχε αποδείξει ότι ίδια άτομα σε ίδια κατάσταση με τη δική του δεν είχαν τιμωρηθεί από τις αρχές. Όσον αφορά την αιτιολογία που παρέθεσαν το εγχώρια δικαστήρια για την επιβολή προστίμου, το Δικαστήριο σημείωσε ότι τα δικαστήρια δεν είχαν στηρίξει τις αποφάσεις τους στην εθνική καταγωγή του δεύτερου προσφεύγοντος.
Μη παραβίαση του άρθρου 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι) της ΕΣΔΑ.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com/ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ