Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΕΔΔΑ: παραβίαση εύλογη διάρκεια της διαδικασίας ακόμα και εάν υπάρχει συμβολή του προσφεύγοντος

Παραβιάζεται η εύλογη διάρκεια της διαδικασίας ακόμα και εάν υπάρχει συμβολή του προσφεύγοντος στην καθυστέρηση, εάν η συνολική διάρκεια είναι υπερβολική

ΑΠΟΦΑΣΗ

Keaney κατά Ιρλανδίας της 30.04.2020 (αρ. 72060/17)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μη ύπαρξη αποτελεσματικής επανόρθωσης βάσει του ιρλανδικού δικαίου για καταγγελίες σχετικά με υπερβολική διάρκεια της δίκης. Ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε σχετικά με τη διάρκεια των αστικών διαδικασιών κατόπιν ενός αποτυχημένου επιχειρηματικού του σχεδίου. Το ΕΔΔΑ επέλεξε την υπόθεση αυτή ως κύρια υπόθεση σε σχέση με το ζήτημα του αποτελεσματικού ενδίκου μέσου στην Ιρλανδία για καταγγελίες σχετικά με υπερβολικά διάρκεια της δίκης.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι, παρά τη συμπεριφορά του προσφεύγοντος, ο οποίος είχε σαφώς συμβάλλει σημαντικά στην καθυστέρηση ενώπιον του Ανώτερου και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας, καθώς δεν θεμελίωσε επαρκώς τις αξιώσεις του, η διάρκεια ενώπιον του τελευταίου δικαστηρίου ήταν υπερβολική. Παραβίαση του άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) της ΕΣΔΑ.
Αποφάνθηκε επίσης, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο). Το Στρασβούργο δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης  ότι το κύριο ένδικο μέσο που πρότεινε, μια αγωγή αποζημίωσης για παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος σε ταχεία εκδίκαση, ήταν αποτελεσματικό στη θεωρία και στην πράξη. Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του Ιρλανδικού Ανώτατου Δικαστηρίου για αποσαφήνιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χορηγηθούν τέτοιες αποζημιώσεις, δεν είχε λάβει χώρα καθορισμός σχετικών παραμέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων αξιώσεων. Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα σχετικά με την ύπαρξη αποτελεσματικής επανόρθωσης για μη εύλογη καθυστέρηση είχε επισημανθεί από το 2003 και έχει επαναληφθεί σε άλλες περιπτώσεις αστικών και ποινικών υποθέσεων.
Τέλος, το Δικαστήριο δεν επιδίκασε στον προσφεύγοντα καμία χρηματική αποζημίωση, καθώς έκρινε ότι λόγω της καταχρηστικής συμπεριφοράς του, η διαπίστωση της παραβίασης ήταν από μόνη της επαρκής δίκαιη ικανοποίηση.




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ