Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΕγκΕισΑΠ 13/2021 Συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων.

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ     

ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αθήνα, 29-11-2021

Αριθ. Πρωτ.: 10759

 Αριθ. Εγκυκλίου: 13

 

Προς

Τους κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας

και δι' αυτών ττρος τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

 

ΚΟΙΝ.: 1) κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

2)            κα Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων

3)            Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων.

Έχει παρατηρηθεί, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ότι ποινικές υποθέσεις με κατηγορουμένους τελούντες υπό προσωρινή κράτηση καθυστερούν στο στάδιο της προδικασίας, με συνέπεια να εισάγονται στο ακροατήριο ενώ έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που προβλέπονται στο άρθρο 292 ΚΠΔ. Όταν μάλιστα πρόκειται για υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, αποτελούν αφορμή για δυσμενή σχόλια του τύπου, αναφορικά με τη βραδύτητα των ρυθμών της Δικαιοσύνης. Επομένως, επιβάλλεται να αποτρέπεται τέτοια αρνητική δικονομική κατάληξη, δηλαδή η «αναγκαστική» αποφυλάκιση του κατηγορουμένου λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, με κοινή προσπάθεια ανακριτών, εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκ των διατάξεων των άρθρων 19§1 στοιχ. γ και 24§5 στοιχ. α του ΚΟΔΚΔΛ αρμοδιότητάς μας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1.            Όταν έχει εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, ο ΚΠΔ (άρθρο 248§5) προβλέπει ταχεία περάτωση της ανάκρισης μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την επιβολή της προσωρινής κράτησης, την οποία οφείλουν να τηρούν οι ανακριτές (με την επιφύλαξη τυχόν ειδικής φύσης της υπόθεσης ή της πράξης, που ενδεχομένως επιβάλλει υπέρβαση αυτής της προθεσμίας, της οποίας, όμως, η διάρκεια πρέπει να είναι δικαιολογημένη από τις ιδιαίτερες περιστάσεις).

2.            Οι εισαγγελείς οφείλουν να συντάσσουν τις προτάσεις τους προς το δικαστικό συμβούλιο εντός μηνός όταν υπάρχουν κατηγορούμενοι προσωρινά κρατούμενοι (άρθρο 308§1 εδ. β ΚΠΔ). Με την ίδια οφειλόμενη ταχύτητα και τα δικαστικά συμβούλια δεν πρέπει να εξαντλούν την προθεσμία των δύο μηνών του άρθρου 310§1 ΚΠΔ για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή, κατά μείζονα λόγο, να την υπερβαίνουν.

3.            Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα παρεμπίπτοντα βουλεύματα που σχετίζονται με την προσωρινή κράτηση, ώστε να μην προκαλείται χωρίς λόγο επιβράδυνση της προδικασίας. Έτσι, επί προσφυγής κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, η σύνταξη της εισαγγελικής πρότασης και η εισαγωγή της στο δικαστικό συμβούλιο πρέπει, κατά το νόμο, να γίνεται «χωρίς χρονοτριβή» (άρθρο 290§1 εδ. γ ΚΠΔ). Τούτο σημαίνει ότι και το δικαστικό συμβούλιο, αντίστοιχα, πρέπει να αποφανθεί χωρίς βραδύτητα. Για την ταυτότητα του λόγου, η ίδια ταχύτητα δικονομικών ενεργειών επιβάλλεται, από πλευράς εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων, και στις περιπτώσεις των άρθρων 291 §2 εδ. β ΚΠΔ (προσφυγή κατά διάταξης του ανακριτή που απορρίπτει αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης) και 294§1 εδ. α ΚΠΔ (αίτηση του παραπεμφθέντος σε δίκη προσωρινά κρατουμένου κατηγορουμένου για άρση της προσωρινής κράτησης).

4.            Ας σημειωθεί ότι η ορθή εφαρμογή των προαναφερθεισών δικονομικών διατάξεων ελέγχεται από το ΕΔΔΑ και υπό το πρίσμα του εκ του άρθρου 5§4 της ΕΣΔΑ δικαιώματος του κατηγορουμένου για έλεγχο της προσωρινής κράτησής του «εντός βραχείας προθεσμίας» (βλ. απόφαση ΕΔΔΑ της 28-6-2018, υπόθ. Κρασσάς κατά Ελλάδας, και ΕγκΕισΑΠ 10/2019).

Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας, εκτός από την κοινοποίηση της παρούσας στους εισαγγελικούς λειτουργούς και στους ανακριτές της περιφερείας τους, παρακαλούνται να εποπτεύουν για την τήρησή της και να ασκούν συνάμα την εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητά τους.

Η παρούσα κοινοποιείται στην κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην κα Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων για τις, κατά λόγο αρμοδιότητας, δικές τους ενέργειες.

 

κ.Δημήτριος Παπαγεωργίου

 Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

 

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

https://eisap.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-13-2021/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ