Τρίτη 24 Μαΐου 2022

ΕΔΔΑ: Επιβεβλημένη χρήση βίας από αστυνομικό κατά την διάρκεια μεταγωγής κρατουμένου

 


Επιβεβλημένη χρήση βίας από αστυνομικό κατά την διάρκεια μεταγωγής κρατουμένου με αποτέλεσμα τον θάνατο αυτού! Μη παραβίαση δικαιώματος στη ζωή

ΑΠΟΦΑΣΗ

Bouras κατά Γαλλίας, της 19.05.2022 (αρ. προσφ. 31754/18)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θάνατος κρατουμένου. Αναγκαία αστυνομική βία. Δικαίωμα στη ζωή.

Κρατούμενος αποβίωσε από πυρά αστυνομικού κατά την διάρκεια της μεταγωγής του στο Δικαστήριο. Ο κρατούμενος επιτέθηκε σε άλλη αστυνομικό με σκοπό να της αποσπάσει το υπηρεσιακό της όπλο. Ο συνοδός αστυνομικός, ως έσχατη λύση, αφού αρχικά προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει με την χρήση σωματικής βίας, αναγκάστηκε να τον πυροβολήσει. Τα εθνικά δικαστήρια των οποίων οι αποφάσεις, περιείχαν ιδιαίτερα περιεκτική αιτιολογία, και μετά από ενδελεχείς έρευνες διαπίστωσαν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε νομίμως λόγω δικαιολογημένης πεποίθησης ότι η ζωή της συναδέλφου του, βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, αλλά τον απάλλαξαν με βούλευμα.

Προσφεύγοντες είναι οι γονείς του θανόντος κρατούμενου οι οποίοι άσκησαν καταγγελία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι πριν την χρήση του όπλου είχαν προηγηθεί από τον αστυνομικό προφορικές προειδοποιήσεις και άλλες ανεπιτυχείς προσπάθειες να σταματήσει την επίθεση. Ο κίνδυνος για τους αστυνομικούς επιβεβαιώθηκε από την ιατροδικαστική βαλλιστική έκθεση.

Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι η διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε από το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων της εθνικής αστυνομίας δεν είχε διαπιστώσει παραβίαση των κανονισμών κατά την διάρκεια της μεταγωγής. Επίσης το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η μεταγωγή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν έχει προετοιμαστεί και διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή του κρατούμενου ή τη ζωή των αστυνομικών.

Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της αστυνόμευσης στις σύγχρονες κοινωνίες, το απρόβλεπτο της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τις επιχειρησιακές επιλογές που πρέπει να γίνουν κάθε φορά όσον αφορά τις προτεραιότητες, έκρινε ότι το εύρος της θετικής υποχρέωσης που βαρύνει τις αρχές πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο που να μην επιβάλλει αφόρητο βάρος σε αυτές.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του αστυνομικού να χρησιμοποιήσει το όπλο θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη και απολύτως αναγκαία «για την υπεράσπιση οποιουδήποτε προσώπου από παράνομη βία» κατά την έννοια του άρθρου 2 § 2 (α) της Σύμβασης. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ