Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

ΣτΕ Β΄ 276/2023: Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτή η ανάκληση φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση εκ των υστέρων επελθούσας περαίωσης της οικείας χρήσης,

 

ΣτΕ Β΄ 276/2023: Κατ’ εξαίρεση επιτρεπτή η ανάκληση φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση εκ των υστέρων επελθούσας περαίωσης της οικείας χρήσης, όταν αυτή ζητείται για λόγους αναγόμενους σε εκ του Συντάγματος έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης.

16/02/2023

ΣτΕ Β΄ 276/2023
Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Α. Φοβάκης, Πάρεδρος
 
Τα αποτελέσματα της περαίωσης του ν. 3259/2004, περιλαμβανομένης και της οριστικοποίησης της οικείας φορολογικής εγγραφής, δεν μπορούν να ανατραπούν με αίτηση ανάκλησης της οικείας φορολογικής δήλωσης. Τούτο ισχύει, κατ’ αρχήν, όχι μόνον για τις περιπτώσεις στις οποίες η ανάκληση ζητείται μετά την περαίωση, οπότε ανακύπτει ζήτημα ανεπίτρεπτης εκ των υστέρων ανατροπής των αποτελεσμάτων της, αλλά και στις περιπτώσεις που η αίτηση ανάκλησης έχει υποβληθεί πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Κατ’ εξαίρεση του κανόνα αυτού, τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων επελθούσας περαίωσης δεν καταλαμβάνουν ήδη υποβληθείσα αίτηση, στην περίπτωση που με αυτήν ζητείται η ανάκληση φορολογικής δήλωσης για λόγους αναγόμενους σε εκ του Συντάγματος έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης, λόγω νομικής, δηλαδή, πλάνης του φορολογούμενου, η οποία, αναγόμενη στην ίδια την ύπαρξη ή μη της φορολογικής υποχρέωσης, δικαιολογεί την εξαίρεση του αντίστοιχου κεφαλαίου της πράξης προσδιορισμού φόρου από τα αποτελέσματα της περαίωσης. Εκ του Συντάγματος έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ανακύπτει, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση φορολόγησης του υπερτιμήματος που προκύπτει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου επιχείρησης, της διαφοράς, δηλαδή, μεταξύ της τιμής κτήσης του απαλλοτριούμενου ακινήτου και της καταβαλλόμενης στην επιχείρηση αποζημίωσης, με αποτέλεσμα, στις περιπτώσεις αυτές, να επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η ανάκληση της φορολογικής δήλωσης κατά το αντίστοιχο κεφάλαιο, ακόμη και αν η οικεία χρήση έχει υπαχθεί σε περαίωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ