Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΕΕΕ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για συμπεριφορά συνηγόρου προς τα μέλη της σύνθεσης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου,

 


 

 

 

 

 

Αριθ.πρωτ:44-24/4/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δικηγόρος -κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος- είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Στο πλαίσιο δε ενάσκησης των καθηκόντων του, κατά την εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε Δικαστήριο, οφείλει να επιδεικνύει ευπρέπεια και σεβασμό προς τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς όμως, όλο και συχνότερα, παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης, κείμενη εκτός των δικονομικών ορίων, με μη αποδεκτή και απαράδεκτη συμπεριφορά και δη προς τα μέλη συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, διακρινόμενη από παντελή έλλειψη ευπρέπειας και μέτρου.

Αποκορύφωμα τέτοιων συμπεριφορών αποτελεί και η πρόσφατη απαράδεκτη, αναξιοπρεπής, πειθαρχικώς αλλά και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά συνηγόρου προς τα μέλη της σύνθεσης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, η οποία όχι μόνο υπερέβη τα όρια της ευπρέπειας και παραβίασε τους δικονομικούς κανόνες, αλλά συνοδευόταν από προσβολές και αήθεις χαρακτηρισμούς προς Δικαστικούς Λειτουργούς, κατά παράβαση των όσων επιβάλλουν ο ΚΠΔ και ο Κώδικας Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Η παραπάνω απαράδεκτη και καταχρηστική συμπεριφορά, αλλά και κάθε ανάλογη «επίδειξη δύναμης» μέσω φωνασκιών, απειλών και προσβολών, προφανώς και δεν στοχεύει στην ορθή απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά στην παρακώλυση της διαδικασίας απονομής αυτής και στην ματαίωση του σκοπού της ποινικής δίκης.

Η ΕΕΕ καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές αυτού του είδους, οι οποίες προσβάλλουν βαθύτατα το νομικό πολιτισμό μας και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων και την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων.

 

Ο Πρόεδρος

 

Αχιλλέας Ζήσης

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ο Γενικός  Γραμματέας

 

Κυριακή Κλιάμπα

 Αντεισαγγελέας Εφετών

 

https://enosieisaggeleon.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-24-4-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ