ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1. "ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ & ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΦΕΤΩΝ"............Παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου, Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών (καταχώρηση 6-12-2013)
3. Χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Ειρήνης Γιανναδάκη στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (2013) της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (καταχώρηση 16-12-2013)
1. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΞΗΣΗΣ
ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ & ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΦΕΤΩΝ
Παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου,
Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών
ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ & ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΦΕΤΩΝ
Παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Σ. Παναγιωτόπουλου,
Αντεισαγγελέως Εφετών Αθηνών
Το πιο κάτω κείμενο αποτελεί παρέμβασή μου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά τις εργασίες της την 1η Δεκεμβρίου 2013.
Για το λόγο ότι οι προτάσεις μας και τα παντός είδους υπομνήματά μας,
που υποβάλλονται κυρίως προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πρέπει να είναι
αρκούντως αιτιολογημένα, ώστε να μπορεί να πειστεί ο Υπουργός και να στέρξει
στην ικανοποίηση αυτών, καταθέτω, στο ανώτατο αυτό όργανο της Ένωσής μας,
ένα-δυό στοιχεία, τα οποία ενδεικνύουν, αν όχι αποδεικνύουν, ότι η Διοίκηση
πρέπει να προβεί άμεσα, αύριο κιόλας, στην αύξηση των θέσεων των Εισαγγελέων Εφετών και των Αντεισαγγελέων Εφετών.
Και των μεν Εισαγγελέων Εφετών, η αύξηση των θέσεων επιβάλλεται επειδή
στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών δεν μπορεί
να συμπληρωθεί καν ο αριθμός εκείνων που ορίζονται από την Ολομέλεια της
Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για τις υποθέσεις του άρθρου 17 παρ.8 ΚΟΔΚΔΛ (που
εκδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και λόγω της σοβαρότητας του
αντικειμένου τους πρόκειται να διαρκέσουν μακρό χρόνο). Των δε Αντεισαγγελέων
Εφετών, η αύξηση είναι μονόδρομος,
μετά τη σύσταση και λειτουργία του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και της
ιδιαίτερα μεγάλης επιβάρυνσης που οι Αντεισαγγελείς Εφετών έχουν εξ αυτού, αφού
σε ποσοστό 80-90% σχεδόν των υποθέσεων, ομιλώ για την Αθήνα που έχει το
τεράστιο πρόβλημα, οι κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι και συνεπώς εκδικάζονται όλες αυτές οι υποθέσεις του
πινακίου σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις (με μέσο όρο 3-4 συνεδριάσεις ανά
ΜονΕφετΚακ).
Το στοιχείο που θέλω να καταθέσω είναι τούτο: Με νόμο του 1985 (αρ. 27 ν.
1545/1985, Α΄91) αυξήθηκαν κατά 5
οι θέσεις των Εισαγγελέων Εφετών και
έφθασαν στις 28, και κατανεμήθηκαν ως εξής: 14 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 2
στον Πειραιά και από 1 στις
υπόλοιπες 9 τότε Εισαγγελίες Εφετών της
Χώρας.
Σήμερα, 30 σχεδόν χρόνια μετά, οι θέσεις των Εισαγγελέων Εφετών έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 5,
Πειραιάς 3, Αθήνα
19. Δηλαδή, ενώ ο νομοθέτης του 1985 έκρινε, τότε, ότι υπάρχει ανάγκη
αύξησης των θέσεων των Εισαγγελέων
Εφετών κατά 5, σήμερα, μετά την πλημμυρίδα των δικογραφιών κακουργημάτων
που έχει κατακλύσει την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά
(: χιλιάδες χιλιάδων αδίκαστα
κακουργήματα), ο νομοθέτης δεν αισθάνεται
την ανάγκη να αυξήσει τις θέσεις, παρά τα συνεχή διαβήματα και αιτήματά μας
!!! Και έτσι, μέσα στη 30ετία που πέρασε από το 1985, οι θέσεις των
Εισαγγελέων Εφετών στην πολύπαθη Εισαγγελία
Εφετών Αθηνών αυξήθηκαν μόνο κατά 5.
Ήτοι, 1985: 14, 2014 (που ξημερώνει αύριο): 19
!!!!!
Νομίζω ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια, διότι ό,τι και να πει κανείς
αποδυναμώνει το ως άνω αντικειμενικό
στοιχείο. Συνεπώς, θεωρώ πάνυ αναγκαία την αύξηση των θέσεων του δευτέρου
βαθμού, Εισαγγελέων και Αντεισαγγελέων Εφετών, και εύχομαι με το ως άνω
στοιχείο και όσα άλλα στοιχεία έχει στη ‘φαρέτρα’ του το Δ.Σ. της Ένωσης, να πετύχουμε
τον ως άνω στόχο μας. Γένοιτο !!!
===============================
2. ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εισήγηση-παρέμβαση του κ. Δημητριου Μητρουλια, Αντεισαγγελέα Εφετών
Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 29η Τακτική Γενική Συνέλευση, που συγκλήθηκε την 1-12-2013 στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υιοθετωντας σχετικη προταση του Αντιπροεδρου του Δ.Σ, Δημητριου Μητρουλια, αποφασισαν «να εξουσιοδοτησουν το Δ.Σ. να ενεργοποιήσει, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, την διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού, όσον αφορά στα ασυμβίβαστα και κωλύματα για την εκλογή μελών του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και την παραμονή τους σε αυτό».
Η εισηγηση-παρεμβαση του Δημητριου Μητρουλια, Αντεισαγγελεα Εφετων, ειχε ως ακολούθως : «Αγαπητοι συναδελφοι, κατ’ αρχήν εκφράζω την ανησυχία μου για την μικρή συμμετοχή των νέων συναδέλφων, ιδίως της Αθήνας. Η απουσία αυτή πρέπει να μας προβληματίσει και να αναζητήσουμε τις αιτίες της. Επειδή όλοι εδώ μέσα πονάμε και αγωνιούμε για το μέλλον της Ενωσης πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να πείσουμε τους συναδέλφους ότι η Ενωση δημιουργήθηκε και υπάρχει για προάσπιση των συμφερόντων όλων των μελών της και ότι δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συναδέλφους, όπως δυνατοτητα συμμετοχή τους σε Ευρωπαικα οργανα, νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, επιστημονικα συνεδρια και ικανοποιήσεις εν γενει επιστημονικων και επαγγελματικών τους φιλοδοξιών, ανεξάρτητα αν υπηρετούν στην Αθήνα ή στην Μυτιλήνη και ότι τα μέλη του Δ. Σ ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την επίτευξη των ανωτερω σκοπών της Ενωσης, θυσιάζοντας χρόνο από την οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και αφιερώνοντας τον χρόνο αυτό για της ανάγκες της Ενωσης και όχι καταλαμβανοντας θέσεις επιτροπών, συμβούλων και λοιπων θέσεων, εκμεταλλευομενοι το προνομιο που τους δινει η συμμετοχη τους στο Δ.Σ., να συζητουν με ανωτατους Δικαστικους λειτουργους, Υπουργους και αλλους πολιτειακους παραγοντες.
Πρέπει όλα τα μέλη του Δ.Σ να κάνουμε την αυτοκριτική μας, για να αποφύγουμε λάθη που κάναμε, όπως ενδεικτικά: α) Δεν δημιουργήσαμε τις συνθήκες που θα διευκόλυναν τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Ενωσης, όπως αναβάθμιση της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, για να εκφράζουν άμεσα τις απόψεις τους επί σημαντικών ζητημάτων και να πληροφορούνται όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ και την θέση που εκφράζουν σ’αυτό οι εκπρόσωποι τους. β) Δημιουργήσαμε την αίσθηση, δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία, ότι διαχρονικά, μέλη του Δ.Σ χρησιμοποιούν την Ενωση για ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και προσωπικής προβολής.
Με βάση τα παραπάνω και μοναδικό κίνητρο την αγωνία μου για την απόσταση που κρατούν από την Ενωση οι συνάδελφοι και ιδίως οι νέοι και πλησιάζοντας στο τέλος της τρίτης θητείας μου στο Δ.Σ, οφείλω να καταθέσω ενώπιον σας την παρακάτω πρόταση για λήψη σχετικής απόφασης από την Γ.Σ, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να ισχύει από το νέο Δ.Σ που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές: «Εν ενεργεια μελη του Δ.Σ. που διεκδικουν με αιτηση τους η διοριζονται με αποφαση του αρμοδιου οργανου σε θεση Ευρωπαικου η Εθνικου οργανου, Συμβουλου Υπουργειου, Εισαγγελεα αποκλειστικης απασχολησης και μελους νομοπαρασκευαστικης επιτροπης, παυουν αυτοδικαια από την θεση μελους του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελεων Ελλαδος».
============
Χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Ειρήνης Γιανναδάκη στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση (2013) της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας
Κυρίες και κύριοι εισαγγελείς σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση
Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι
Το Σύνταγμα της Χώρας μας παρέχει μια ξεχωριστή και θεσμικά διακριτή προστασία για την δικαστική εξουσία
Η Πολιτεία μας εντούτοις αποδίδει μικρή σημασία στην εξουσία αυτή. Υπάρχει έτσι πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ της κατά τον νόμο θέσης και αξίας των δικαστικών λειτουργών και της πραγματικότητας. Συνέπεια της αναντιστοιχίας αυτής είναι η συνεχής υποβάθμιση της δικαστικής λειτουργίας,
Kανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που υπάρχει στις δομές και λειτουργίες της Δικαιοσύνης.
Σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, υλικοτεχνικών μέσων υπαλληλικού προσωπικού και ασφάλειας των δικαστηρίων η κατάσταση είναι σχεδόν κωμική και βρισκόμαστε στο 2013. Οι δημόσιες δαπάνες για την δικαιοσύνη μειώνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων.
Παραμένει ανοιχτό πάντα, και κάθε μέρα πιο πιεστικό, το μεγάλο ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης.
Και βεβαίως η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και το κύρος της δικαστικής εξουσίας είναι το διαρκώς ζητούμενο .
Δεν μπορεί να μην επισημάνει κανείς ότι όλες οι κυβερνήσεις δύσκολα ανέχονται την ελεγκτική και κυρωτική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όταν οι δικαστικός χειρισμός διεισδύει ή εκτιμάται ότι διεισδύει σε κυβερνητικό έργο το συνταγματικό “σαβουαρ βιβρ” πάει συνήθως περίπατο. Είναι κοινώς γνωστή η μειωτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων που δεν είναι αρεστές και η αυθαίρετη μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.
Και ενώ δεν υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τα λειτουργικά δεδομένα ενός τόσο σημαντικού τομέα όπως η δικαιοσύνη, απέναντι στις οποιεσδήποτε μισθολογικές αξιώσεις των δικαστικών λειτουργών τα αντισώματα είναι ενεργά και ισχυρά και οι διαστρεβλώσεις συχνές.Η μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σε ποσοστό τουλάχιστον 50% δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης Αρκεί απλώς να τονιστεί ότι, όποιος παρακαλεί να εξοικονομήσει ότι είναι για τη ζωή του αναγκαίο δεν εχει φρόνημα άρχοντος και δεν μπορεί να είναι δικαστής.
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων
Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι με 2000 ευρώ,όπως δήλωσε βουλευτής του κοινοβουλίου μας, δεν μπορεί κάποιος να είναι βουλευτής. Μπορεί όμως να είναι κάποιος δικαστής με 1500 και 2000 Γιατί σ΄αυτά τα ποσά κυμαίνονται οι αποδοχές του πρώτου βαθμού. Σημειώστε ότι από αυτά τα ποσά πρέπει να προμηθευτεί και τα αναγκαία για τη δουλειά του, βιβλία και άλλα μέσα, άλλα και να πληρώσει τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής σε μεταβατικές έδρες δικαστηρίων, τα οποία τους επιστρέφονται μετά από μήνες
Σκεφθείτε το, γιατί αυτοί οι δικαστές αποφασίζουν για την ελευθερία την περιουσία και άλλα αγαθά κάθε πολίτη όσο ψηλά και αν στέκεται.
Παρόλα αυτά
Σε μια εποχή που καταπατούνται οι αξίες , ο νόμος , η δικαιοσύνη, είναι ανάγκη να θυμίσωμε ότι σ΄αυτόν τον τόπο υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι με αξίες. Αξίες όχι προς πώληση αλλά ως στοιχείο πεποίθησης,και βαθύτερης φιλοσοφίας ζωής ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αξίες που πιστεύομε ότι εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών της χώρας μας.
O πρώτος βαθμός φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφή