Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 08:10
Γράφτηκε από την Νικολέττα ΚολυβάρηΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/31377-giorgos-koyrtis
"H ταχεία απονομή της δικαιοσύνης αποθαρρύνει την κρατική παραβατικότητα και την αυθαιρεσία της κρατικής διοίκησης. Οι πολίτες απαιτούν ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και πρέπει να την επιβάλουμε με οιοδήποτε κόστος": Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην "Ε" ο Γιώργος Κούρτης, επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Ο κ. Κούρτης πιστεύει ότι η καθυστέρηση στην απονομή απαξιώνει τη δικαιοσύνη στα μάτια των πολιτών - και θεωρεί ότι τα "αρμόδια όργανα της Πολιτείας πρέπει να έχουν πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, να θέλουν να λάβουν τολμηρές αποφάσεις". Προτείνει μάλιστα, για τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη "την τελική απόφαση να τη λάβει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα".
Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με τη Χρυσή Αυγή, λέει ότι "είναι κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου" και "τα κόμματα δεν επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα να τεθούν εκτός νόμου και εκτός Βουλής". Αν όμως "τελέσθηκαν συγκεκριμένες πράξεις αρχηγικών ή μη μελών του κόμματος αυτού, που παραβιάζουν τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις, οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη". Ο ίδιος πάντως θεωρεί "απαράδεκτες τις ιδέες του κόμματος αυτού". Τονίζει ακόμη την αναγκαιότητα "ως χώρα να φύγουμε από την αγκάλη των μνημονίων".
Τέλος, μέσα από την εμπειρία του στα αυτοδιοικητικά πράγματα -αφού μετά τη μεταπολίτευση διετέλεσε υπηρεσιακός δήμαρχος Δράμας- ο Γ. Κούρτης αναφέρει ότι "χρειαζόμαστε μία μόνο αυτοδιοίκηση: αυτή των δήμων, που είναι η ζωή της τοπικής κοινωνίας· και πρέπει οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα άμεσης επίλυσης όλων των τοπικών προβλημάτων".
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/31377-giorgos-koyrtis
συνεχεια
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/31377-giorgos-koyrtis
συνεχεια
Διαβάζω από τη συνέντευξη : "Τα ποινικά δικαστήρια είναι αναγκαίο να δικάζουν και τις απογευματινές ώρες, με ωράριο 09.00 έως 15.00 το πρωί και 17.00 έως 22.00 το απόγευμα. Για την απογευματινή εργασία πρέπει να καθιερωθεί αυξημένη αμοιβή των δικαστικών υπαλλήλων. Τα παλιά χρόνια ήταν τόσο ικανοποιητική η αμοιβή τους, ώστε υπήρχε συνωστισμός των επιθυμούντων την απογευματινή έδρα".
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεδρίαση, λοιπόν, των ποινικών Δικαστηρίων από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ (παρεμπιπτόντως : να με συγχωρήσετε, αλλά στη δική μου αντίληψη 10 μ.μ. είναι πλέον βράδυ και όχι απόγευμα, όπως επίσης και 3 μ.μ. είναι μεσημέρι και όχι πρωί) ; Συνιστά η ενδεχόμενη υλοποίηση της πρότασης αυτής "σοβαρή μεταρρύθμιση" ή απορρύθμιση, μέχρι του βαθμού της πλήρους αποσάθρωσης, του συστήματος απονομής πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης ; Με αυτούς τους όρους, άραγε, η απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα θα καταστεί "άμεση" και θα αποτελέσει "επιταχυντή της ανάπτυξης", όπως ευαγγελίστηκε ο αξιότιμος κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατά την ομιλία του στη Βουλή πριν από λίγες μόλις ημέρες, με την ευκαιρία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2014 ; Θαυμάσια νέα !
Μήνυμα προς τον διαχειριστή του blog : Αγαπητέ συνάδελφε, εχθές το βράδυ απέστειλα προς ανάρτηση ένα σχόλιό μου, σχετιζόμενο με την πρόταση για την απογευματινή (μέχρι βραδινή) λειτουργία των ποινικών Δικαστηρίων. Το σχόλιό μου δεν έχει ακόμη αναρτηθεί. Δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την αποστολή σχολίων και γι' αυτό παρακαλώ πολύ να υποβληθείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε. Να υποθέσω ότι το σχόλιό μου κρίθηκε ως πτωχού νοήματος και για το λόγο αυτό κρίθηκε ανάξιο ανάρτησης, ή κρίθηκε ως απρεπές, υβριστικό, προσβλητικό ; Να υποθέσω ότι δεν βρήκατε το χρόνο να το διαβάσετε και να εγκρίνετε την ανάρτησή του ; Να υποθέσω ότι κάπου αυτό παράπεσε, εξαιτίας του δαίμονος της τεχνολογίας ; Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια ο συντάκτης του κειμένου ήταν παλαιό μέλος της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης πριν μεταπηδήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου σαφώς οι συνθήκες εργασίας ήταν καλύτερες. Δεν ήθελε να προσφέρει με το μόχθο στην επιτάχυνση; Στην τελική ξέρει τον φόρτο που έχει ο πρώτος βαθμός στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη; Γιατί όλοι ξέρουμε τι φόρτο έχουν στο ΕλΣυν. Θα μπορούσε κάλλιστα να σταματήσουν οι διορισμοί νέων μελών του και να αυξηθούν οι δικές μας οργανικές θέσεις ώστε όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί να εργάζονται το ίδιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί μόνο μέχρι τις 10 το βράδι;;; Τα φαντάσματα βγαίνουν στις 12 οπότε μπορούμε να εκμεταλλευθούμε ακόμη δύο ώρες προς όφελος της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης πάντοτε βεβαίως βεβαίως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά ο χειρότερος εχθρός του υπηρετούντος Δικαστή είναι ο εκάστοτε υψηλόβαθμος συνάδελφός του που αποχωρεί από το σώμα.