Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Review του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το σύστημα διαχείρισης των υποθέσεων που άγονται ενώπιον του ΔΕΕ



Λουξεμβούργο, 26 Σεπτεμβρίου 2017
Review του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το σύστημα διαχείρισης των υποθέσεων που άγονται ενώπιον του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου της

Τα δύο δικαιοδοτικά όργανα θα λάβουν υπόψη τους τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο του προβληματισμού τους σχετικά με την οργάνωση και τις μεθόδους εργασίας τους
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί δικαιοδοτικό όργανο με μοναδικά χαρακτηριστικά λόγω των αποστολών που αναθέτουν οι Συνθήκες στα δικαιοδοτικά όργανα που το απαρτίζουν και λόγω του πολυγλωσσικού καθεστώτος (24 επίσημες γλώσσες) που διέπει τις δραστηριότητές του. Ο βασικός στόχος του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου συνίσταται στη διασφάλιση ιδιαιτέρως υψηλής ποιότητας των αποφάσεών τους. Η ποιότητα αυτή προϋποθέτει μεν την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά επιβάλλει συγχρόνως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των διαδίκων, τη διαμόρφωση μιας νομολογίας με λογική συνοχή και την εμπεριστατωμένη νομική αιτιολόγηση των αποφάσεων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πραγματοποιήσει review του συστήματος διαχείρισης των δικαστικών υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου. Τα δύο δικαιοδοτικά όργανα της Ένωσης συνεργάστηκαν στενά με το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τα δύο τελευταία έτη ώστε η μελέτη αυτή να ολοκληρωθεί υπό τις καλύτερες συνθήκες, τηρουμένης της θεμελιώδους αρχής της Συνθήκης[1] κατά την οποία οι διασκέψεις του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου είναι και παραμένουν μυστικές. Τα σχετικά πορίσματα, που δημοσιεύονται σήμερα, στηρίζονται σε ανάλυση των διαφόρων σταδίων της διαδικασίας, βάσει δείγματος 60 υποθέσεων (30 υποθέσεων του Δικαστηρίου και 30 του Γενικού Δικαστηρίου) επί συνόλου 2 800 υποθέσεων που περατώθηκαν το 2014 και το 2015.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει με ικανοποίηση την αναγνώριση, εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των σταθερών προσπαθειών που κατέβαλαν τα τελευταία έτη τα δικαιοδοτικά όργανα που το απαρτίζουν προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. Οι προσπάθειες αυτές επέτρεψαν τη σημαντική μείωση της διάρκειας των δικών. Συγκεκριμένα, σε διάστημα δέκα ετών (2006-2016), η μέση διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων στο Δικαστήριο μειώθηκε από 19,6 σε 14,7 μήνες, ενώ στο Γενικό Δικαστήριο η διάρκεια αυτή μειώθηκε από 25,8 σε 18,7 μήνες, τούτο δε παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποθέσεων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα[2].
Εξάλλου, η review του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνάγει συμπεράσματα και διατυπώνει διάφορες συστάσεις σχετικά με την εξέλιξη ορισμένων παραμέτρων της εκδίκασης των υποθέσεων και σχετικά με την οργάνωση των πόρων που αφιερώνονται συναφώς. Το Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο θα λάβουν υπόψη τις συστάσεις αυτές στο πλαίσιο του διαρκούς προβληματισμού τους για τον εξορθολογισμό των μεθόδων εργασίας τους. Τέλος, τα δύο δικαιοδοτικά όργανα λαμβάνουν ευμενώς υπόψη τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για δημοσίευση λεπτομερέστερων στατιστικών και για την εγκατάσταση ενός ενοποιημένου συστήματος πληροφορικής, καθώς και τη
σύσταση να εφιστάται η προσοχή των κρατών μελών, στην περίπτωση λήξης της θητείας μελών του θεσμικού οργάνου, στην ανάγκη διορισμού των νέων μελών εντός του συντομότερου δυνατού χρόνου.
Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο.
Επικοινωνία: Estella Cigna-Αγγελίδη (+352) 4303 2582


[1] Άρθρο 35 του Πρωτοκόλλου (αριθ. 3) περί του Οργανισμού του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[2] Βλ. ΑΤ αριθ. 17/17: «Στατιστικά στοιχεία 2016: η διάρκεια των διαδικασιών εξακολουθεί να μειώνεται προς όφελος των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ