Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Δίκες εξπρές για εγκλήματα διαφθοράς

Νέο νόμο για την ταχεία εκδίκαση των εγκλημάτων διαφθοράς και ειδικά αυτών, στα οποία εντοπίζεται εμπλοκή πολιτικών προσώπων, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Με το νομοθέτημα που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης καθιερώνονται δίκες εξπρές για υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς και δοικητητές δημοσίων οργανισμών.

Η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων αφορά κυρίως κακουργήματα, τα οποία έχουν τελεστεί από δόλο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους (για αυτή την περίοδο υπάρχει η συνταγματική δέσμευση της παραπομπής από τη Βουλή).

Ετσι με τον νέο νόμο αντιμετωπίζονται οι πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες (ξέπλυμα) και της παθητικής δωροδοκίας, γενικά πράξεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά τελούνται από πρόσωπα που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους ή τη θέση την οποία κατείχαν ή θα κατέχουν στο μέλλον.


Διαδικασίες


Η προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα διενεργείται προσωπικά από έμπειρο εισαγγελέα Πρωτοδικών και θα διαρκεί μόνο δύο μήνες.

Η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις θα έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο που αφορά το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο του εμπλεκόμενου, ενώ θα υποστηρίζονται και από αριθμό αριθμό γραμματέων και πραγματογνωμόνων.

Ο προσδιορισμός της εκδίκασης της υπόθεσης θα γίνεται πολύ γρήγορα και προσδιορίζεται σε δύο μήνες με εισαγωγή απευθείας στο ακροατήριο, χωρίς την παρεμβολή στη διαδικασία δικαστικού συμβουλίου.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Καστανίδη, το λιγότερο σε ένα χρόνο από την έναρξη της έρευνας η υπόθεση θα έχει εισαχθεί στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή θεσμικού διαλόγου, μεταξύ των τριών εξουσιών της χώρας (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής), με σκοπό «την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα».

Ενα κρίσιμο μέρος του πολιτειακού διαλόγου, σημείωσε ο κ. Καστανίδης, θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη θα μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση των συνθηκών που αφορούν τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ταχεία εκδίκαση διαφορών, οι οποίος αφορούν συμβάσεις προμηθειών και δημοσίων έργων. Ο διάλογος αυτός, κατέληξε ο υπουργός, «θα κορυφωθεί με την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος». 
Χάρης Καστανίδη
ς: «Προπηλακίζεται η Δημοκρατία» 
«Οταν προπηλακίζεται το Κοινοβούλιο, προπηλακίζεται η ίδια η Δημοκρατία», 
σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τα επεισόδια προχθές από μερίδα «αγανακτισμένων» στο Βουλή  και χθες το βράδυ στη Σύνοδο της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κέρκυρα.

«Οσοι ασχημονούν οφείλουν να γνωρίζουν, ότι κάποιοι από τους προπηλακιζόμενους ή και μέλη των οικογενείων τους έχουν καταβάλλει βαρύ φορτίο για την Δημοκρατία», 
σημείωσε ο κ. Χάρης Καστανίδης.



πηγή
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=404310&h1=true

5 σχόλια:

  1. δε μένει τώρα παρά να βρεθούν και τα επιπλέον άτομα που θα αφήσουν τις λιμνάζουσες υποθέσεις και θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα.

    Οι εξαγγελίες θυμίζουν τον ν. 3904/2010, όπου η ανάκριση θα τελείωνε σε 8 μήνες.

    ειδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όλες οι δίκες πλέον θα είναι εξπρες...Σαν το εξπρές του μεσονυκτίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμ δε θα βρεθούν! Από την ίδια τρύπια μπλούζα θα τραβήξει πάλι το κράτος δημιουργώντας καινούριες τρύπες σε άλλο σημείο...συνεπώς η επιτυχία του νέου νομοσχεδίου είναι εξασφαλισμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς όχι στην βία και στον προπηλακισμό της Δημοκρατίας, αλλά χρειαζόταν να αγανακτήσει ο λαός για να γίνουν αυτές οι προτάσεις? Όσο για την εφαρμογή δικών- εξπρές ας διασφαλίσουν πρώτα την κανονική λειτουργία των δικαστηρίων με επαρκές προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και το συζητούμε το θέμα(σε κάποια δικαστικά μέγαρα δεν υπάρχουν λεφτά για φωταντιγραφικό χαρτί και υλικά καθατριότητας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να συλλεχθούν τα στοιχεία σε τέτοιες δικογραφίες απαιτείται να ασχολείται ο ανακριτής μόνο με αυτή την υπόθεση και να έχει μπροστά του εύλογο χρόνο, υλικοτεχνική υποδομή και υποστήριξη γραμματειακή. Σε τέσσερις μήνες σαν ανακριτής δεν παίρνεις δικαστική συνδρομή ούτε από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Δεν το συζητάμε εάν απαιτείται πραγματογνωμοσύνη...Συμπέρασμα; διαδικασίες εξπρές, δίκες εξπρές και οι κατηγορούμενοι στο τέλος εσπρεσάκι στο κολωνάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ