Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2013
Αρ.Πρωτ. 95
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις στενές προθεσμίες των αρθ. 105 και 106 του Πολυνομοσχεδίου.
Πραγματοποιήθηκε χθες (15-7-2013) συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου με την Πρόεδρο της Ένωσής μας Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου και τον Γεν. Γραμματέα Γεώργιο Μανωλίδη, οι οποίοι του εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους, για την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ήδη υπάρχοντα μεγάλο φόρτο εργασίας των Δικαστών του πρώτου βαθμού και κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που θα προκληθεί από τις πολύ στενές προθεσμίες του αρθ. 106 του Πολυνομοσχεδίου, αναφορικά με τη συζήτηση (μέχρι 1-11-2013) όλων των εκκρεμών αγωγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, των σχετικών με την άκυρη απόλυση εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και του παρέδωσαν το επισυναπτόμενο υπόμνημα-αίτημα. Ο κ. Υπουργός πληροφόρησε το Προεδρείο της Ένωσης α)ότι κατατέθηκε προσθήκη-νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία στις παραγράφους 1 και 2 του αρθ. 106 μετά τη φράση «ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου» προστίθεται η φράση «που κατατίθεται στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου και επιδίδεται στον αντίδικο μέσα σε είκοσι μέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου», έτσι ώστε οι κλήσεις (για επίσπευση της συζήτησης) να μην συσωρευθούν όλες μαζί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, β)ότι χθες το απόγευμα είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, για την έγκριση του κονδυλίου σχετικά με την αύξηση των θέσεων των Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και την πρόσληψη 68 Ειρηνοδικών από τον πίνακα επιτυχόντων του Διαγωνισμού του 2011(όπως ειδικότερα ως προς τα θέματα αυτά έχει υποβληθεί προς τον Υπουργό και το από 2-7-2013 αίτημά μας) και γ) ότι μετέφερε ήδη προς τον Πρωθυπουργό το αίτημά μας για συνάντηση με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων και ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη.
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου Γεώργιος Μανωλίδης
Αρεοπαγίτης Πρόεδρος Εφετών
Αθήνα, 15-7-2013
Αρ. Πρωτ. 94
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας και Ανθρωπίνων
Δικαιωμάτων
κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ
κ. Υπουργέ,
Με τις διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης των άρθρων 105 παρ. 4 και 106 του Πολυνομοσχεδίου «περί φορολογίας εισοδήματος κλπ», του οποίου επίκειται η ψήφιση στη Βουλή, προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες, για τη συζήτηση όλων των εκκρεμών αγωγών, των σχετικών με την άκυρη απόλυση εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (μέχρι 1-11-2013) και για τη δημοσίευση αυτών (60 ημέρες από τη συζήτηση), καθώς και για τη συζήτηση όλων των εκκρεμών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, για την προσωρινή ρύθμιση καταστάσεων επί των ιδίων ως άνω διαφορών (επίσης μέχρι 1-11-2013). Οι διατάξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ήδη κενά των οργανικών θέσεων των Δικαστών του πρώτου βαθμού (άνω των 100) και σε συνάρτηση και με την εσφαλμένη (χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Ένωσης)ανακατανομή των θέσεων, που έγινε πρόσφατα, με το Π.Δ. 30/2013, κατ΄ εφαρμογή του οποίου δημιουργήθηκαν κενά σε πολλά μεγάλα Πρωτοδικεία, με αυξημένη κίνηση (όπως Λάρισας, Βόλου, Κορίνθου, Χαλκίδας, Τρικάλων, Χανίων κλπ.),είναι βέβαιο ότι επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ήδη υπάρχοντα μεγάλο φόρτο εργασίας των Δικαστών του πρώτου βαθμού. Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι, διότι διαπιστώνουν ότι με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ανατίθενται και πάλι αυξημένα καθήκοντα στους Δικαστές,χωρίς, όμως, να λαμβάνεται μέριμνα από την Εκτελεστική Εξουσία για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας(έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, κλιματισμός-θέρμανση, ασφάλεια κτιρίων κλπ.), ούτε για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων (Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων). Όλες οι ανωτέρω ελλείψεις και κενά, σε συνδυασμό και με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των υποθέσεων είναι οι κυριότεροι παράγοντες, που προκαλούν την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, την οποία ορισμένοι, παραβλέποντας όλα τα ως άνω, επιμένουν να θέλουν να αποδίδουν σε αποκλειστική ευθύνη των Δικαστών.
Σας μεταφέρουμε την, εκ της ανωτέρω αιτίας, έντονη ανησυχία των Δικαστών, την οποία, άλλωστε, συμμεριζόμαστε και
ΖΗΤΟΥΜΕ
α)άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του πρώτου βαθμού, με ταχύτατη συμπληρωματική προκήρυξη του Διαγωνισμού των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών.
β)άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί.
γ)τη μεσολάβησή σας για τον ορισμό ημερομηνίας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό των Προεδρείων όλων των Δικαστικών Ενώσεων.
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου Γεώργιος Μανωλίδης
Αρεοπαγίτης Πρόεδρος Εφετών
|
Είναι αλήθεια ότι πήραν υπολογιστές μόνο οι δικαστες της Αθήνας?Εάν ναι,τότε συγχαρητήρια στην Ενωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αριθμός των δικαστών στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ μεγάλος. Η αύξηση του αριθμού των δικαστών δεν είναι ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Μείωση και μάλιστα δραστική χρειάζεται ο αριθμός των δικαστών, με παράλληλη θέσπιση νέων κωδίκων, μείωση των ενδίκων μέσων, απλούστευση της αιτιολογίας και γεωμετρική αύξηση των δικαστικών εξόδων. Αυτά είναι τα συστατικά για ένα δικαστικό σύστημα ευρωπαϊκό. Η μείωση πρέπει να αρχίσει από τον αριθμό των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, των αρεοπαγιτών και προέδρων εφετών και να φθάσει μέχρι τους παρέδρους των δικαστηρίων. Λίγοι και καλοί δικαστές είναι η λύση, όχι πολλοί και άχρηστοι ή έστω μέτριοι. Δεν χρειάζονται πόδια, μυαλό χρειάζεται, που δυστυχώς λείπει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ/η 18 Ιουλίου - 11:36 π.μ. Χρειάζονται λίγοι και καλοί Δικαστές. Μάλιστα..Να υποθέσω λοιπόν ότι έχεις και τη λύση για αντίστοιχη μείωση της δικηγορικής ύλης, για αποποινικοποίηση κάποιων αδικημάτων που θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του αριθμού ακροατηρίων και φυσικά ξεχνάς ότι στην Ελλάδα πρώτα γίνεται μήνυση και μετά πρόσπάθεια συμβιβασμού και αν ευωδοθεί, κλπ κλπ.Γιατί μέχρι στιγμής η ύλη ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ και τότε δεν θα έχεις λίγους και καλούς Δικαστές αλλά καθόλου γιατί θα είναι με αναρρωτικές άδειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε Ευρώπη όταν πρόκειται γιά μείωση του αριθμού των δικαστών και Τανζανία όταν πρόκειται γιά μέτρα φύλαξης στα δικαστήρια!Οι απόψεις περί ...Ευρώπης είναι εκτός πραγματικότητας,γιά ποιά αύξηση εξόδων μιλάμε όταν η λιτότητα, στην οποία έχουμε υποχρεωθεί,έχει από καιρό απλώσει το θλιβερό(και θανατηφόρο) πέπλο της σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι απλά πήραν υπολογιστές μόνο όλοι οι δικαστές στην Αθήνα αλλά και τη μέρα της πρώτης συνάντησης με τον υπουργό. Πριν ακόμα ανακοινωθεί δηλαδή οτιδήποτε. Προσχεδιασμένο παραμύθι από την ένωση και τίποτα παραπάνω. Για μία ακόμα φορά κρίμα γιατί όπως ξαναέγραψα τους είχα πιστέψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς με βάση το υπόμνημα η κατάργηση των μεταβατικών εδρών στην Αθήνα αρκούσε για να μην ξανααποτελεί αίτημα η προπληρωμή τους. Εδώ δεν "μεταπληρώνονται" και ζητάμε να προπληρώνονται ή μάλλον ζητούσαμε.
Αφού στην Αθήνα όλα εντάξει ποιος νοιάζεται για τους υπόλοιπους.
Ο νέος υπουργός έλεγε
ΑπάντησηΔιαγραφήότι"μεταπήδησε"στην πολιτική για το καλό της Δικαιοσύνης.Πως το εννοεί το καλό;Οι πρώτες διατάξεις που κατέθεσε (άρθρα 105, 106 του νόμου φορολογίας εισοδήματος) είναι σε εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής και πετάει στους δικαστές το μπαλάκι, αδιαφορώντας για το ότι τους " φορτώνει" ακόμα περισσότερο και ότι το "βουλιαγμένο" ήδη Πρωτοδικείο Αθηνών δεν αντέχει άλλο.
Nα συμφωνησω μαζι σου ανωνυμε 18 Ιουλίου 2013 - 11:36 π.μ., σε ολα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά πώς να το κανουμε, 840 Πρωτοδικες και Παρεδροι για δωσιδικια 11 εκατομμυριων ανθρωπων πανελληνιως για διαφορες ανω των 20.000 ευρω, ακουγεται...μεγαλος αριθμος?
Λεω εγω τωρα...
Και ο αριθμός των δικηγόρων επίσης...και των βουλευτών,των επιστημονικών συμβούλων τους κλπ κλπ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρειάζονται τόσοι πρόεδροι πρωτοδικών και εφετών. πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους και να υποχρεωθούν να προεδρεύουν στα ποινικά μόνο όσοι έχουν βαθμό προέδρου. όσο για τα κομπιούτερ. υπάρχει σήμερα δικαστής που να μην έχει κομπιούτερ; όχι βέβαια, έχουν όλοι. η καθυστέρηση όμως υπάρχει. μήπως αλλού είναι το πρόβλημα; μη μένουμε τώρα στο να μας δώσουν κομπιούτερ και τέτοια. εντάξει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σου ανώνυμε 26 Ιουλίου 2013 - 2:18 μ.μ. και προσθέτω: 1) ο αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων πρέπει να μειωθεί κατά το 1/3 συνολικά, το ίδιο ο αριθμός των βουλευτών και των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι 450 έως 500.000 δικαιολογείται με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες του Κράτους σήμερα και τα επόμενα δέκα - είκοσι χρόνια. Σε ότι αφορά στον αριθμό των δικηγόρων, αυτός πρέπει δραστικά να μειωθεί, πάνω από 50 έως 70%, διότι ο υπερπληθωρισμός δημιουργεί κατ' ανάγκη δικαστηριακή ύλη περιττή. Η κοινωνία πρέπει να στραφεί προς παραγωγικές δουλειές, όχι να συνεχίσει να κοιτάζει προς το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών κάθε μορφής. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό έχει μάθει να κάνει από ιδρύσεως του Κράτους και τα τελευταία τριάντα χρόνια αποκλειστικά. Η τέχνη δεν μαθαίνεται εύκολα, όπως η παρασιτική ενασχόληση. Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 - 11:36 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή