Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Πειραιάς, 8 Νοεμβρίου 2013


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
 ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
 ΣΕ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η υπόθεση της μεταστέγασης των Δικαστηρίων του Πειραιά είναι ένα τεράστιο ζήτημα που επί 25 και πλέον έτη απασχολεί τους δικηγόρους, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικαστικού μεγάρου, όπου η απονομή της δικαιοσύνης θα γίνεται σε συνθήκες σύγχρονες, αξιοπρεπείς, ασφαλείς και λειτουργικές.

Πρόσφατα η Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων Πειραιώς αποφάσισε, ότι δεν είναι επιθυμητή η μεταστέγαση των Δικαστηρίων στο κτήριο της οδού Θηβών, όπως είχε αποφασισθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά σε άλλη εγκατάσταση που να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, πληρώντας βεβαίως, εύλογα, τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Ευθυγραμμιζόμενη με την πρόσφατη εντολή της Γενικής Συνέλευσης και επιχειρώντας την υλοποίηση των αποφάσεών της η διοίκηση του Δ.Σ.Π. συνέστησε άμεσα επιτροπή, προκειμένου να εξευρεθεί και προταθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάποια εναλλακτική βιώσιμη λύση για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων και να μην αρκεσθεί ο Δ.Σ.Π.  στην ήδη ανακοινωθείσα προς το Υπουργείο αντίθεση του με τη μεταστέγαση στο κτήριο της οδού Θηβών.
         Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ένα ζήτημα τόσο σοβαρό αποτέλεσε αφορμή για κάποιους που ουδέποτε η δράση και παρουσία τους τιμήθηκε ή εκτιμήθηκε από τους συναδέλφους τους, προφασιζόμενοι το ενδιαφέρον τους για το κτιριακό ζήτημα, να επιδίδονται καθημερινώς σε αγώνα κατασυκοφάντησης της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, λασπολογώντας, διαδίδοντας ανακρίβειες, παραπληροφορώντας και αναζητώντας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, πρόσφορο πεδίο για τη διασπορά των χαοτικών τους πεποιθήσεων.
Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έχω την υποχρέωση και το καθήκον να καταγγείλω, αλλά και να αποτρέψω κάθε εγχείρημα δημιουργίας εμφυλιοπολεμικού κλίματος στις τάξεις των Δικηγόρων με προφανή προεκλογικό προσανατολισμό. Ξεκαθαρίζω δε, ότι οι δικηγόροι δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες, ούτε από ανομιμοποίητες  ευκαιριακές συσπειρώσεις ομάδων που με τη δράση τους επιχειρούν την αυτοϊκανοποίηση της προβολής τους, περιφερόμενοι ένθεν και κείθεν λοιδορώντας και υποβαθμίζοντας την παρουσία του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της πόλης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κατά την τελευταία εξαετία έχει να επιδείξει μέγιστο έργο, τόσον σχετικό με τη δομή, οργάνωση και λειτουργία του ίδιου του Συλλόγου, όσον και δια των συνεργασιών του με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης (επιμελητήρια, ιατρικός σύλλογος) για ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία, τα προβλήματα και τον πολιτισμό της ίδιας της πόλης του Πειραιά, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο και ασκώντας συχνά παρεμβάσεις και τομές που υπερέβαιναν τους περιορισμούς της δομής ενός Ν.Π.Δ.Δ. Το έργο λοιπόν αυτό δεν ακυρώνεται από περιφερόμενους προεκλογικούς θιάσους και «κύμβαλα αλαλάζοντα», αλλά  θα κριθεί από τους δικηγόρους και την κοινωνία του Πειραιά.     
 Τέλος επισημαίνω την επιπολαιότητα και την αφέλεια με την οποία οι παραπάνω αναπαράγουν τις άνευ ουδεμίας έγγραφης δεσμεύσεως υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, προτείνοντας σε αγαστή σύμπνοια μ’ αυτήν την θνησιγενή λύση της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων σε εγκαταλελειμμένα ερείπια της προηγούμενης τεσσαρακονταετίας, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα δικαστικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΠ
Στέλιος Μανουσάκης


4 σχόλια:

  1. Το μήνυμα είχα έλθει πριν από 10 ημέρες όμως από σφάλμα δε δημοσιεύθηκε εγκαίρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την αποστροφή του κειμένου του συμπαθέστατου κ. Προέδρου μας περί "επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας δικαστικού μεγάρου" τη στιγμή που ούτε λόγος γίνεται για δημιουργία δικαστικού μεγάρου (τώρα μας έπιασε ο πόνος!) ούτε, άλλωστε, στα όνειρά μας θα μπορούσαμε να φανταστούμε στην παρούσα οικονομική συγκυρία κάτι τέτοιο, αφού είναι γνωστό σε όλους (παρακαλώ, συγχωρήστε μου την έκφραση) ότι δεν υπάρχει σάλιο! Ο λόγος γίνεται για απλή μεταστέγαση των υπηρεσιών των δικαστηρίων του Πειραιά, η οποία και μόνο είναι, προφανώς, εφικτή σήμερα.
    Κατά τα λοιπά, δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι πολλοί από εμάς θα ξεβολευτούν, είτε γιατί έχουμε νοικιάσει είτε και γιατί έχουμε αγοράσει γραφείο έξω από το παρόν κτήριο των δικαστηρίων, καθώς επίσης, διότι κάθε άλλο παρά ευχάριστο για εμάς θα είναι από εκεί που βγαίναμε από την πόρτα του γραφείου μας και μπαίναμε στην πόρτα των δικαστηρίων να αναγκαζόμαστε τώρα να παίρνουμε το αυτοκίνητό μας και να πηγαίνουμε στη Θηβών.
    Ωστόσο, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να πάμε σε ένα καταπληκτικό κτήριο του Δημοσίου (!), όπου θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σαν άνθρωποι και να μην ντρεπόμαστε. Τονίζω ότι πρόκειται για κτήριο του Δημοσίου, διότι όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι σήμερα για τη Χώρα να μην καταβάλλει ενοίκια σε ιδιώτες από λεφτά του κοσμάκη που δεν περισσεύουν, αφήνοντας παράλληλα κτήρια του Δημοσίου να ρημάζουν.
    Θυμίζω πόσο εναντιώθηκαν όλοι οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, λόγω υποτιθέμενου ξεβολέματος, όταν αποφασίστηκε η μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών στη Λουκάρεως. Σήμερα όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν προς το συμφέρον όλων.
    Ας μην ενεργήσουμε λοιπόν σήμερα με μία λογική, η οποία δεν αρμόζει στο λειτούργημά μας!
    Ευχαριστώ για τη δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία ερώτηση: αναζητώντας στο διαδίκτυο κτίριο Κεράνης εμφανίζεται αφενός μία εικόνα ενός ανακαινισμένου κτιρίου εξωτερικά και εσωτερικά και αφετέρου η εικόνα ενός παμπάλαιου κτιρίου που αποτελούσε τις καπναποθήκες του Κεράνη. Πρόκειται για το ίδιο κτίριο ανακαινισμένο ή για δύο διαφορετικά σήμερα κτίρια; γιατί αν πρόκειται για δύο διαφορετικά κτίρια και τα δικαστήρια πάνε στο δεύτερο δηλ. στις καπναποθήκες του Κεράνη και συναινέσουν σε αυτό οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης τότε ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων θα πρέπει να τροποποιηθεί ξανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δικαστήρια Πειραιά στα όρια Κοκκινιάς - Νίκαιας , στις παρυφές τού Δήμου Αιγάλεω , εν Δήμω Αγίου Ιωάννου Ρέντη . Καλά εκεί στο Υπουργείο λίγη φαντασία δεν έχουν ; Μπορούσαν να προτείνουνε και την Σαλαμίνα , ή την Ψυττάλεια που τουλάχιστον έχουν οπτική επαφή με τον Πειραιά . Η καλύτερη πρόταση (με βάση την νλογική τού Υπουργείου) θα είναι "πανωσήκωμα" στα Δικαστήρια τής Αθήνας για να συστεγάσουν εκεί και τού Πειραιά .
    Τι να γράφουν οι αποφάσεις "εν Κοκκινιά" , τι να γράφουν "εν Αθήναις" !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ