Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δικαστές: Δεν προλαβαίνουμε να δικάζουμε - Σε λίγο θα αφήνονται ελεύθεροι εγκληματίες γιατί θα λήγει η προφυλάκιση!



Τελευταία ενημέρωση: 29.01.2014 | 14:06
Πρώτη δημοσίευση: 29.01.2014 | 14:05

Τον κίνδυνο, από την επόμενη δικαστική χρονιά, να εκπνέουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Θάνου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές, είναι τόσος ο φόρτος των υποθέσεων που το Εφετείο εκφράζει ανησυχία ότι την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων».

Στις βασικές αιτίες για τον φόρτο των υποθέσεων, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έθεσε τις πολλές οικονομικές υποθέσεις και τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί και έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=266496&catid=3
========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

15 σχόλια:

  1. Πρωτον, δεν δηλωνεις ποτε οτι θα αφεθουν ελευθεροι οι εγκληματιες... θα σου πουνε , δικαζε εως τις 2 τα ξημερωματα, και σαβ/κα..\
    Δευτερον, δεν φταινε τα οικονομικα εγκληματα... φταιει που καθε δικη γινεται εξαιτιας των δικηγορων υπερπαραγωγη, με ερωτησεις επι ερωτησεων, και ξανα και ξανα..παρακολουθηστε απο οποιαδηποτε σαιτ τις ερωτησεις που γινονται στις δικες που διεξαγονται αυτες τις ημερες... πραγματικα ο,τι ναναι... οικονομικοι επιθεωτηρες να εξεταζονται επι 10 συνεδριασεις, γιατι ετσι..\
    σε ολον τον κοσμο πουθενα δεν γινεται εμμαρτυρη αποδειξη σε τετοιας φυσης οικονομικα αδικηματα.. ισχυει η εκθεση του αρμοδιου επιθεωρητη η γραπτη, ο κατηγορουμενος εκθετει τις αποψεις του στο δικαστηριο και εκδιδεται η αποφαση..
    μονο στην Ελλαδα ξεκιναμε καθε δικη απ' τη δημιουργια του κοσμου και μπλεκουμε οτι σχετικο και ασχετο θεμα υπαρχει...\

    αλλα ειπαμε .. στην Ελλαδα μας μαρανε η ΕΣΔΑ..
    Στην Αγγλια που δεν υπαρχει καν εφεση, ή σττην ολλανδια και στη γερμανια που ηρθαν στις προαλλες στο Εφετειο Αθηνων και εμειναν εκπληκτοι με τους μαρτυρες που εξεταζονταν στο ακροατηριο, ολα ειναι καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν φτάσουμε κάποτε, οι αποφάσεις του πρώτου βαθμού, να εκδίδονται αιτιολογημένα και εμπερισταμένα, με απαντήσεις τουλάχιστον ως προς τους βασικούς ισχυρισμούς, τότε ας μην υπήρχε έφεση. Στην Ελλάδα όμως, δυστυχώς διαβάζουμε μόνο ένα "κατά τη κρίση του δικαστηρίου...", χωρίς καμία ειδικότερη αιτιολογία, οπότε το Εφετείο είναι η μόνη επιλογή.

      Διαγραφή
    2. Σε ποιες αποφάσεις το διαβάζεις αυτό φίλτατε και κατά πόσο αυτές που έχεις στο μυαλό σου έχουν "πέσει" στο εφετείο;
      Εγώ έχω υπόψη μου τις αποφάσεις των συναδέλφων που αιτιολογούν λες και γράφουν διατριβή.
      Μάλλον αναφέρεσαι σε κάτι ισχυρισμούς του τύπου "επειδή άσκησε την αγωγή άπλυτος είναι καταχρηστική" . Ε! ναι τότε το "κατά την κρίση" είναι και πάρα πολύ.

      Διαγραφή
    3. Οι αποφάσεις που βλέπω εγώ είναι άρτια αιτιολογημένες. Όταν βέβαια και οι συνάδελφοι σας κύριε/α συνήγορε είναι σε θέση να αρθρώσουν έναν βασικό ισχυρισμό και όχι κατ-εκτίμηση-του-δικογράφου με την μέθοδο τι-θέλει-να-πει-ο-ποιητής, θα παίρνετε και πληρέστερες απαντήσεις.

      Διαγραφή
    4. Να είστε απολύτως βέβαιος/α ότι όλοι οι συνήγοροι είναι σε θέση να αρθρωσουν ένα βασικό ισχυρισμό. Άλλο βέβαια το θέμα, εάν εσείς θεωρησετε τελικά τον θεωρήσετε άξιο προς απάντηση.

      Διαγραφή
    5. είναι αστείο αυτό το σου-είπα-μου-είπες (και θα θεωρήσω απόλυτα λογικό να μην δημοσιευτεί) αλλά προσωπικά απαντάω στα ΠΑΝΤΑ, προσπαθώντας να βγάλω με το τσιγκέλι τον ισχυρισμό. Και στα Πρωτοδικεία που υπηρέτησα, όχι, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, βασικά είναι τραγικό, σχεδόν κανείς δεν ξέρει ούτε μια αίτηση εκουσίας να κάνει. Κάνουμε όμως την ανάγκη φιλότιμο.

      Διαγραφή
    6. Αν υπήρχε σοβαρή έκθεση οικονομικού επιθεωρητή, τότε θα το συζητούσα. Οι περισσότερες όμως είναι για τα πανηγύρια. Μη συγκρίνετε λοιπόν ανόμοια πράγματα. Στο εξωτερικό οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στην Ελλάδα τα λάθη είναι απανωτά, οι δε μάρτυρες από το δημόσιο ξεχνούν να εμφανιστούν σε δικαστήρια, ή ακόμα και όταν εμφανιστούν μετά από χρόνια στα δικαστήρια, έχουν ξεχάσει τα πάντα. Πιστεύετε ότι οι δικηγόροι πρέπει να αφήνουν ασχολίαστα τα λάθη επί λαθών ή την ''απώλεια μνήμης'' του βασικού μάρτυρα? Έτσι θεωρείτε ότι εκπροσωπούν καλύτερα τον πελάτη τους? Δε νομίζω. Απλά υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τους δικαστές να ''ξεπετάνε'' τις υποθέσεις. Συγχαίρω τους δικαστές που εργάζονται σκληρά και δεν πτοούνται από τέτοιες παροτρύνσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Αν είστε δικαστής λυπάμαι για την εμπάθεια που βγάζετε προς τους συλλειτουργούς σας.

      Διαγραφή
    7. Πολλά δικόγραφα ΄σώζονται΄ (πχ. αόριστα, δυσνόητα ως προς τη νομική βάση) προκειμένου να μην αδικηθεί ο εκάστοτε αιτών/ενάγων.

      Διαγραφή
    8. Είναι τραγικό να διαβάζουμε σε σχόλιο δικαστή, για χαμηλό επίπεδο δικηγόρων, που μάλιστα δεν γνωρίζουν να συντάξουν ούτε μια αίτηση εκουσιας!!!!! Πόσο υπερβολικό, τερατώδες και υπερφίαλο σχόλιο! Και οι δικηγόροι είναι νομικοί κυριε/α προεδρε, μην το ξεχνάτε αυτό. Όπως είσασταν κι εσείς δικηγόρος στο παρελθόν,εκτός αν ανήκετε στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών, που εισήχθησαν στην εσδι χωρίς ούτε μια μέρα πραγματικής δικηγορίας. Θα το γνωριζετε αυτό. Δυστυχώς σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι σπουδαστες της εσδι, δεν υπήρξαν ποτέ δικηγόροι και το αστείο είναι ότι μια μέρα θα κανουν σχόλια σαν το παραπάνω. Ξεχνώντας βέβαια οτι οι ίδιοι ποτέ δεν συνεταξαν ούτε καν μια αίτηση εκουσιας. Πραγματικά λυπηρό.

      Διαγραφή
    9. Τραγικό, τερατώδες και υπερφίαλο ; Λυπηρό ; Μην λυπάστε κυρίε/α συνήγορε, και ελάτε να δείτε τι βλέπουν τα ματάκια μας καθημερινά. Ως πολύπειρος δικηγόρος, δεν έτυχε ποτέ να απαντήσετε σε προτάσεις συναδέλφων σας ή αγωγή που ήταν ασύντακτη, αόριστη, και ανερμάτιστη και να πείτε "τι απαντάω τώρα" (μπορείτε βέβαια να καταφύγετε στη λύση "να απορριφθεί η αγωγή του αντιδίκου ως αόριστη,απαράδεκτη, καταχρηστική, νόμω και ουσία αβάσιμη" (ε κάτι θα πιάσει).; Φυσικά, η συνήθης "αντένσταση" με την συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών εσδι που δεν άσκησαν ποτέ δικηγορία, τα γνωστά. Έρχονται τα "παιδάκια" και στο δικηγόρο των 30 ετών τους απορρίπτουν την αγωγή. Τραγικό. Δεν θα απαντήσω τι δικηγορία έκανα και πως "φοβόμουν" να μιλήσω σε δικαστή (δεν θέλω τέτοια αντιμετώπιση αλίμονο,αλλά προσβλητικές συμπεριφορές έχω βιώσει πολλές φορές επί έδρας από τοπικούς "σταρ"). Ούτε να πω με το πόσο αγωνία προσπαθώ ως δικαστής πλέον να σώσουμε ένα δικόγραφο. Έχω μόνο να προτείνω σε σας και στους άλλους που κρίνουν "την συντριπτική πλειοψηφία",ιδού η Ρόδος. Προκηρύσσεται διαγωνισμός.

      Διαγραφή
  2. Και το "ευχαριστώ" είναι η επιστροφή των μισθών του 2012, για τους "αδικημένους" ενστόλους και όχι για τους δικαστικούς. Το είπε σήμερα που θα μοιράσει το "πρωτογενές" πλεόνασμα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της νδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέμαι για ποιό λόγο έχετε θέσει εντός εισαγωγικών τη λέξη αδικημένοι. Και βέβαια είναι αδικημένοι οι ένστολοι και βέβαια πρέπει να επανέλθουν οι μισθοί τους στα όρια της ευπρέπειας, από τα όρια της πείνας.

      Διαγραφή
  3. Πως να προλαβετε οταν για μια απλη μισθωτική διαφορα, π.χ. μειωση μισθωματος, γράφετε 15 σελιδες για την ερμηνεια των άρθρων 200, 288 και 338. Η επιταγη για ειδικη και εμπεριστατωμενη αιτιολογια των αποφασεων εχει παρεξηγηθεί. Στα εργατικα που δεν γινεται ερμηνεία των διατάξεων, ουτε καν παραθεσή τους, αλλα μνο απλη μνεία των αρθρων των νομοθετημάτων, οι αποφασεις είναι αναιτιολόγητες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αντίδικος μού ασκεί ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής (επιχειρηματικό δάνειο) με 18 λόγους σε 35 σελίδες. Γράφω προτάσεις καθ' ου 25 σελίδες.
    Πώς ο δικαστής να γράψει απόφαση 10 μόνο σελίδες; Και να απαντάει σε όλα;
    Μας έφαγε η ευκολία του copy-paste (εξ αντιδιαστολής συνάγεται ότι, αν παλιά γράφαμε λιγότερα, ήταν και μια -καλώς εννοούμενη- οικονομία δυνάμεων η αιτία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προ ημερών ήμουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου η σύζυγος υπηρετεί ως πρόεδρος.
    Κατάσταση χαοτική. Η οποία διατηρείται εσκεμμένα έτσι. Τα προβλήματα γνωστά.
    Θα αντιπαραθέσω το Πρωτοδικείο Βερολίνου:
    350 δικαστές
    350 γραμματείς
    60 επιμελητές
    Αστικές υποθέσεις προσδιορίζονται μεταξύ 8 έως 13 μηνών. Εντός 40 ημερών εκδίδεται απόφαση.
    Και αν κάποιος πει ότι οι γερμανοί δεν είναι δικομανείς σαν εμάς, λέω τα εξής:
    Εισαγγελία Βερολίνου: 330 εισαγγελείς. Και έχουν ανάγκη για περισσότερους.
    Όσον αφορά το "γειτονικό δίκαιο", κάνουν αγωγές κυριολεκτικά "δι' ασήμαντον αφορμήν", αφού στη Γερμανία τα ακίνητα είναι πανάκριβα.
    Όπως και τα δικαστικά έξοδα.
    Δημήτρης Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ