Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη προέδρου ΔΣΑ και Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή στο Βήμα Fm για τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                    5-1-2016
Δηλώσεις Προέδρου ΔΣΑ και Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM για τη διάταξη που επιτρέπει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων σε συγκεκριμένες υποθέσεις

Την πάγια θέση του Δικηγορικού Σώματος ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας και κράτους δικαίου να μην επιτρέπεται στο πεδίο  της Δικαιοσύνης η χρήση  αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, κατά παραβίαση των άρθρων 9, 9Α και 19 του Συντάγματος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο σταθμό BHMA FM.
O κ. Αλεξανδρής, σχολιάζοντας τη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων παράνομων αποδεικτικών μέσων σε  ορισμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογράμμισε ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με το δικηγορικό και νομικό κόσμο.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αντιδρούν οι δικηγόροι, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι γιατί αντιδρούν, αλλά αν αντιδρούν ορθώς και με στέρεη νομική επιχειρηματολογία. Το Δικηγορικό Σώμα, όπως και η Ενωση Εισαγγελέων, παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση, όταν προδήλως παραβιάζεται το Σύνταγμα, τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.  Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι "λάστιχο", ανάλογα με σκοπιμότητες και ευκαιριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη. Είναι αυτονόητο ότι οι φορείς της δημόσιας εξουσίας οφείλουν να τηρούν και να σέβονται τις συνταγματικές διατάξεις που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προστασίας προσωπικών δεδομένων, δικονομικών δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επεσήμανε ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι αυτοσκοπός, διότι τότε θα επιτρέπονταν, χωρίς εξαιρέσεις, η αξιοποίηση κάθε μέσου, ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσης του. Πρόσθεσε ότι για τον εντοπισμό όσων έχουν φυγαδέψει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ένδικες ενέργειες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, βάσει των οποίων μπορούν να αναζητηθούν αποτελεσματικά τα στοιχεία των οικονομικών εγκλημάτων που ερευνώνται. 
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το Δικηγορικό σώμα δεν θα αγνοήσει την ρύθμιση αυτή, η οποία πάσχει από αοριστία και έλλειμμα συνταγματικότητας, αλλά θα τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ  http://dsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"