Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Τέχνη εντός και εκτός Φυλακής




Καλλιτεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν στις φυλακές παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κοινού. Στόχος των εκδηλώσεων ήταν ο «διάλογος» των κρατουμένων με την κοινωνία και η ενίσχυση της επικοινωνίας της φυλακής με τον έξω κόσμο. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η υποστήριξη τέτοιων καλλιτεχνικών εκδηλώ­σεων ώστε να εντάσσονται στη «σωφρονιστική ζωή» με σταθερότητα και συχνότητα. Ενδεικτικά:

-          Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (ΜΕΣΑ) στις 27 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα γεγονός με υψηλό συμβολισμό, καθώς για πρώτη φορά εκτέθηκαν περίπου 100 έργα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, δρώμενο) μαθητών των Σχολείων της Φυλακής Τρικάλων αλλά και άλλων φυλακών. Κεντρικό θέμα της έκθεσης ήταν η «ελευθερία».




- Στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού παρουσιάστηκε το  θεατρικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, «Το Τάβλι», από τη Θεατρική Ομάδα της φυλακής με τη θερμή υποστήριξη εθελοντών καλλιτεχνών (1 Ιουλίου). Την παράσταση παρακολούθησαν κρατούμενοι, προσκεκλημένοι από την ανοιχτή κοινότητα καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.
   





-          Στη Φυλακή Γυναικών του Ελεώνα Θηβών δόθηκε η παράσταση «Πολυφωνία» από τις κρατούμενες, τα κείμενα της οποίας είχαν συγγράψει οι ίδιες, αποτέλεσμα του θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας «Εμείς» (3 Ιουλίου). Παρόντες ήταν συγγενείς και φίλοι των κρατούμενων γυναικών που συμμετείχαν στην παράσταση, καθώς και ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης.




-          Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού δόθηκε η παράσταση «Ο Δράκος», από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού με τη συνεργασία του Δικτύου «Γιώργος Ζουγανέλης (4 Ιουλίου). Την παράσταση παρακολούθησαν κρατούμενοι, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ