Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης…….

Για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης…….
Της Αγγελικής Δεμέστιχα, Ειρηνοδίκου Αθηνών, Υπεύθυνης Οικονομικής Διαχείρισης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
                                …………………….
Συνάδελφοι,
Θέλω να ευχαριστήσω όλους Εσάς που κι αυτή την φορά στηρίξατε την
προσπάθειά μου, με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι και σ’ αυτή την θητεία μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, θα είμαι πάντοτε κοντά σας, κοντά στον Έλληνα δικαστικό λειτουργό και στα προβλήματα του. Και αυτή τη διετία θα προσπαθήσω να φέρω εις πέρας την εντολή σας επιτυχώς, επιδιώκοντας βελτίωση της θέσης του Δικαστού, καλλίτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές και διατήρηση των κεκτημένων μας, πιστή στις υποσχέσεις μου.
Ειδικότερα για τους συναδέλφους μου Ειρηνοδίκες, στις άμεσες προτεραιότητες μου, θα είναι ο διορισμός όλων των επιτυχόντων συναδέλφων στον διαγωνισμό του έτους 2014, το ταχύτερον δυνατόν και η παράταση του πίνακα επιτυχόντων, μέχρις εξαντλήσεως του, καθώς και η περαιτέρω αύξηση των οργανικών θέσεων, για την τοποθέτησή τους. Τούτο καθόσον είναι σε όλους μας γνωστό ότι και αυτός ο διαγωνισμός έγινε «για την πλήρωση κενών και κενουμένων θέσεων» και ότι μετά την αύξηση της Ειρηνοδικειακής ύλης, οι ήδη δυσμενείς συνθήκες εργασίας μας έχουν επιδεινωθεί και η άμεση απορρόφηση όλων των συναδέλφων Ειρηνοδικών του διαγωνισμού 2014, είναι περισσότερο επιτακτική, παρά ποτέ. Το ενδιαφέρον μου, οι επίπονες και επίμονες προσπάθειές μου και οι αγώνες μου από κοινού με τους άξιους συνεργάτες μου, ως μέλος Προεδρείου σε προηγούμενα ΔΣ της Ένωσης για τον διορισμό των συναδέλφων Ειρηνοδικών διαγωνισμού 1997 και την εν τέλει ευόδωσή τους (προσπαθειών), παρά τις αντιξοότητες και τις αντιδράσεις που συναντήσαμε όχι μόνον από τους φορείς της Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά ακόμη και «εκ των έσω», είναι γνωστά στους περισσότερους από Εσάς. Να είσθε βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, με σύνεση, με σοβαρότητα και επιχειρηματολογία θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό και αισιοδοξώ ότι θα επιτύχομε.  Άλλωστε σ’ αυτό το θέμα, τώρα που τελείωσαν οι ανούσιες κόντρες η διγλωσσία, οι γενικολογίες επι των προβλημάτων μας, οι άκαιροι πανηγυρισμοί για λύσεις που απλώς….διαφαίνονταν στον ορίζοντα, τα πάρτυ και οι συνεστιάσεις για συλλογή ψήφων και οι κομπασμοί θεωρώ ότι θα συμφωνήσουν όλα τα μέλη του ΔΣ και ότι θα επιλυθεί με ομόφωνες αποφάσεις και από κοινού παραστάσεις στους αρμόδιους φορείς, το ταχύτερον δυνατόν.
Ακόμη, άμεση αντιμετώπιση και λύση (πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους) απαιτείται και σε ένα άλλο χρονίζον και ζέον θέμα για μας τους Ειρηνοδίκες, που αφορά κυρίως ή μάλλον αποκλειστικώς τους Ειρηνοδίκες της Περιφέρειας. Αυτό της αναπλήρωσης Πρωτοδίκη ή Εισαγγελέως από Ειρηνοδίκη επί μηνιαίας βάσεως, κατά την κατάρτιση της υπηρεσίας, και όχι μόνο σε περίπτωση κωλύματος, όπως ορίζει ο Οργανισμός Δικαστηρίων. Ειδικότερα στην Ελληνική Επαρχία, παρατηρείται το φαινόμενο να εκδίδεται για τις κατ’ οίκον έρευνες μηνιαία υπηρεσία ερευνών από την Εισαγγελία, κοινοποιούμενη στις αρμόδιες Υπηρεσίες της περιοχής (Αστυνομική Διεύθυνση κ.α.) που περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικώς Ειρηνοδίκες καθώς και από το Πρωτοδικείο μηνιαία υπηρεσία για τις συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων ή Αυτοφώρων, χωρίς να υπάρχει κενό ή κώλυμα Πρωτοδίκου, Εισαγγελέως ή Αντιεισαγγελέως. Η «αναπλήρωση» δηλαδή αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και του ΚΠΔ. Οι Ειρηνοδίκες είναι Δικαστικοί Λειτουργοί με αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα, μάλιστα σε ωρισμένα Επαρχιακά Δικαστήρια οι εκδιδόμενες αποφάσεις-μετά δε την αύξηση της ύλης- από τα Ειρηνοδικεία είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από αυτές των Πρωτοδικείων και οι Ειρηνοδίκες δεν είναι βοηθοί των Εισαγγελιών και των Πρωτοδικείων. Υποχρεούνται μεν από τον Οργανισμό Δικαστηρίων και τον ΚΠΔ να αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος, γεγονός που πράττουν αναντίρρητα-δεν υπάρχει περιστατικό αρνήσεως ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, στα 32 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα, άλλωστε αυτό επιβάλλεται κι από την γενικότερη αρχή του σεβασμού της λειτουργικής αρμοδιότητας του Δικαστού, δεν πρέπει όμως η αρχή αυτή να παρακάμπτεται με την ως άνω αντιμετώπιση ή με προσχηματική επίκληση κωλυμάτων.
Το  θέμα αυτό είναι γνωστό στους Ειρηνοδίκες, αλλά και στην Αξιότιμη κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου λόγω της σημερινής θέσεως της, αλλά και από την θέση της κατά το παρελθόν (συνδικαλιστική ιδιότητα ως μέλος προηγουμένων ΔΣ και ως Πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων).
Είμαι λοιπόν βέβαιη ότι η κ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τους διευθύνοντες όλα τα Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες της χώρας, με την οποία θα ζητεί άμεσα την εφαρμογή του Νόμου για την αναπλήρωση από Ειρηνοδίκη άλλου Λειτουργού, όπως έπραξαν και κατά το παρελθόν ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Κάπος (εγκύκλιος του 2003) και ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλος.
Αυτά κατ’ αρχάς, Για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης…. Μεταξύ των Λειτουργών της….και Για την Λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ