Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

 

                 


   

 

 

  ΕΝΩΣΗ   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                               

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

 ΤΗΛ: 213 2156114 -  FAX 210 88 41 529

                   Τ.Κ. 101. 71

       e- mail: endikeis@otenet.gr                                                          

                                                                                             

 

 

                                                                                                       Αθήνα, 04-11-2020

                                                                                                          Αρ. Πρωτ.: 486

 

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

 

 

            Η Ένωση έχει τοποθετηθεί ήδη τόσο με ανακοίνωσή της όσο και κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή για το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Κάναμε συγκεκριμένη πρόταση για την εικονοτηλεδιάσκεψη, εκφράσαμε τις απόψεις μας για την επανασυζήτηση των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας για τη φωτογραφική διάταξη του άρθρου 40.

            Συμπληρωματικά τοποθετούμαστε σε άλλες δύο διατάξεις του Σχεδίου Νόμου. Η πρώτη αφορά στη συγκρότηση πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου καθώς και στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ από δικαστικούς λειτουργούς. Ήδη από την ψήφιση του ν. 4326/2015 διατυπώσαμε τις έντονες αντιρρήσεις μας για τη συμμετοχή  εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών σε τέτοιου είδους επιτροπές αφού θεωρούσαμε βέβαιη την διαπόμπευση και τον διασυρμό τους κάθε φορά που οι αποφάσεις τους δεν ήταν επιθυμητές. Οι εξελίξεις δικαίωσαν πλήρως τις θέσεις μας.  Εμμένουμε λοιπόν στο κύριο αίτημά μας να διαφυλαχτεί το κύρος της Δικαιοσύνης με την μη συμμετοχή τακτικών δικαστικών λειτουργών. Σε κάθε περίπτωση το άρθρο 48 του Σχεδίου Νόμου το οποίο προβλέπει την επιλογή των δικαστικών λειτουργών από τα Τριμελή Συμβούλια Διεύθυνσης των Δικαστηρίων θα πρέπει να τροποποιηθεί και να αναθέτει την σχετική αρμοδιότητα στις Ολομέλειες των Δικαστηρίων.

            Στο Σχέδιο Νόμου (άρθρα 65 επ.) προβλέπεται επίσης η ενοποίηση των   θέσεων του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς και ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ασκούν τα καθήκοντά τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και τις εργασίες του τμήματος συνεπικουρούν έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας (1) από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Πέραν του γεγονότος, ότι κατ’ επανάληψη επισημάναμε την αντίθεση μας στην δημιουργία τέτοιων θέσεων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αφενός διότι παρακάμπτεται με τον τρόπο αυτό η αρχή του φυσικού δικαστή και δημιουργείται ένα πεδίο απόλυτης συγκέντρωσης εξουσιών σε ένα μόνο πρόσωπο, αφετέρου διότι παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των συναδέλφων εισαγγελέων στο μέτρο που θεμελιώνεται χωρίς προκαθορισμένα και συγκεκριμενοποιημένα από πριν κριτήρια, μία ομάδα “επίλεκτων” Εισαγγελέων, εντούτοις είναι περισσότερο αξιοκρατική η ρύθμιση της επιλογής των Εισαγγελικών Λειτουργών που θα συνεπικουρούν τους Εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος από τις οικείες Ολομέλειες των Εισαγγελιών και όχι από τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες.


ΠΗΓΗ: ΕνΔΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ