Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΕΔΔΑ: ποινική δίωξη - οι μακροχρόνιες διαδικασίες - παραβίαση ελευθερίας έκφρασης, ανεξαρτήτως της αθώωσής τους

 


Η άσκηση ποινικής δίωξης και οι μακροχρόνιες διαδικασίες κατά καθηγητών για το περιεχόμενο έκθεσής τους παραβίασαν την ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως της αθώωσής τους

ΑΠΟΦΑΣΗ

Kaboğlu και Oran κατά Τουρκίας της 20.10.2020 (αρ. 2) (αρ. προσφ. 36944/07)

βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινικές διαδικασίες εναντίον δύο καθηγητών πανεπιστημίου και δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Δύο καθηγητές πανεπιστημίου, αποτέλεσαν στόχο διαφόρων αντιδράσεων μετά τη δημοσίευση έκθεσης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η οποία εκπονήθηκε από δημόσιο οργανισμό στον οποίο κατείχαν υπεύθυνες θέσεις.

Οι προσφεύγοντες παραπονέθηκαν πρώτα ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής τους ζωής από ομιλία βουλευτή στο κοινοβούλιο. Δεύτερον, ισχυρίστηκαν παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους. Απαλλάχτηκαν τελικά από τις κατηγορίες.

Όσον αφορά την καταγγελία για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής (άρθρο 8), το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια ισορρόπησαν μεταξύ του δικαιώματος των προσφευγόντων στην προστασία της φήμης τους και της ελευθερίας έκφρασης του βουλευτή.

Όσον αφορά την καταγγελία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10), το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ποινική διαδικασία κατά των προσφευγόντων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντίδραση των αρμόδιων αρχών και είχε ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της έκφρασης των απόψεών τους στην έκθεσή τους, ενώ οι απόψεις αυτές συνέβαλαν σε δημόσια συζήτηση για το καθεστώς και την κατάσταση των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Κατά συνέπεια, το επίμαχο  μέτρο (δηλαδή, η άσκηση ποινικής δίωξης για σοβαρά αδικήματα και η χρονική διάρκεια των ποινικών διαδικασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα) δεν είχε ικανοποιήσει μια επιτακτική κοινωνική ανάγκη και δεν ήταν ανάλογη με τους επιδιωκόμενους νόμιμους στόχους (προστασία της εθνικής ασφάλειας, εδαφική ακεραιότητα ή δημόσια ασφάλεια), ή απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε  παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης των προσφευγόντων και μη παραβίαση του δικαιώματος  σεβασμού της ιδιωτικής ζωής τους και επιδίκασε ποσό 2.000 ευρώ στον καθένα των προσφευγόντων για ηθική βλάβη για την διαπιστωθείσα παραβίαση.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ