Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΕΔΔΑ: Δυσμενής μετάθεση δικαστή. Μη δυνατότητα προσφυγής σε δικαστήριο για την μετάθεση.

 


Δυσμενής μετάθεση δικαστή. Μη δυνατότητα προσφυγής σε δικαστήριο για την μετάθεση. Παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Bilgen κατά Τουρκίας της 09.03.2021 (αριθ. προσφ. 1571/07)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μετάθεση δικαστή. Σημαντική για τη σταδιοδρομία δικαστή η δυσμενής μετάθεση. Απουσία δικαστικού ελέγχου για τη μετάθεση Πρόσβαση σε δικαστήριο.

Ανώτερος δικαστής μετατέθηκε, χωρίς τη συγκατάθεσή του, από το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας, σε άλλο δικαστήριο που υπαγόταν σε περιοχή κατώτερης δικαστικής βαθμίδας. Η μετάθεση έλαβε χώρα μετά από απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που δεν είχε καμία αιτιολογία και δεν μπορούσε να υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο, αφού δεν προβλεπόταν ένδικα μέσα σε διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης μετάθεσης.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό ρόλο του δικαστικού σώματος και τη σημασία της διάκρισης των εξουσιών, ότι ο αποκλεισμός μελών του δικαστικού σώματος από τις εγγυήσεις του άρθρου 6 σε θέματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί για αντικειμενικούς λόγους υπέρ του κρατικού συμφέροντος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η άρνηση πρόσβασης στον προσφεύγοντα σε δικαστήριο για ένα σημαντικό θέμα της σταδιοδρομίας του, όπως η δυσμενής μετάθεσή του,  δεν είχε επιδιώξει ένα θεμιτό σκοπό και μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τη δικαστική ανεξαρτησία. Τόνισε, δε μεταξύ άλλων, τη διεθνή ανησυχία για την απουσία μηχανισμού ελέγχου της μετάθεσης δικαστών στην Τουρκία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη (άρθρο 6 § 1 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 12.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 8.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ