Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΕνΔΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 5ης Μαρτίου 2022

 





                                                           ΕΝΩΣΗ

                           ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

                            ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

                           ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210                                                

                      ΤΗΛ: 2132156114 -  FAX 210 88 41 529

                        Τ.Κ. 101. 71

                            e- mail: endikeis@otenet.gr

                                                                                                   Αθήνα, 8-3-2022

                                                                     Αρ. πρωτ.: 121

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 5ης Μαρτίου 2022

 

Κατά τη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου 2022, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη παραστάθηκαν 15 μέλη  και αποφασίσθηκαν τα εξής:

-      Στο 1ο θέμα του καθορισμού της ημερομηνίας αρχαιρεσιών. Έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Προεδρείου ότι μετά τη δυσάρεστη εμπειρία εσωστρέφειας του καλοκαιριού του 2020, όταν οι εκλογές εμποδίστηκαν από μέλη της σημερινής μειοψηφίας και εν τέλει διατάχθηκαν με δικαστική απόφαση, οι φετινές αρχαιρεσίες θα πρέπει να γίνουν κανονικά εντός του χρόνου που ορίζεται στο καταστατικό. Ως καταλληλότερη ημερομηνία για τη διενέργειά τους αποφασίσθηκε η 8η Μαΐου για τη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά Δικαστήρια και η 15η Μαΐου για τα Δικαστήρια Αθηνών και Πειραιώς. Μειοψήφησαν τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Ε. Κώνστα, Δ.Φούκας, Χ. Μαυρίδης, Ν. Βελίας και Ε.Φωτάκης, που πρότειναν οι εκλογές να διενεργηθούν στις 22 και 29 Μαΐου αντίστοιχα.

-      Στο 2ο θέμα ως προς τη θέση της Ένωσης επί της από 24.02.2022 ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η κάτωθι εισήγηση του Προεδρείου: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σταθερή στην πεποίθησή της ότι οι δικηγόροι της χώρας επιτελούν δύσκολο και σημαντικό έργο, σε συνθήκες αντίξοες για το δικηγορικό λειτούργημα, εκτιμά ότι η θέση που έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με την από 24.02.2022 ανακοίνωσή της, στην οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας για την απόφασή του περί διήμερης αποχής, αγνοεί επιλεκτικά το αποτυπωμένο σκεπτικό του ως άνω Δικηγορικού Συλλόγου και βάλλει επί φανταστικού στόχου. Η κοινή αγωνία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων για ταχεία και ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης σίγουρα δεν μπορεί να εκφράζεται μέσα από την ταύτιση του σεβασμού του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου με την αξίωση για αναγνώριση «τεκμηρίων» ειλικρίνειας του νομικού παραστάτη κατά την υποβολή αιτημάτων αναβολής. Πολύ δε περισσότερο, όταν εκείνοι που διαμαρτύρονται για την απόρριψη αιτημάτων αναβολής, τον υπόλοιπο καιρό εμφανίζονται να αγανακτούν και να αναγνωρίζουν μόνο έναν υπαίτιο για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι περισσότερο, λοιπόν, από προφανές ότι καθίσταται αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση που θα οδηγήσει στον περιορισμό των παρελκυστικών αιτημάτων αναβολής, αίτημα το οποίο πρόσφατα υποβλήθηκε αρμοδίως στον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης. Ακόμη δε περισσότερο, είναι προφανές ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ταχείας και ουσιαστικής απονομής της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να σταματήσει η μόνιμη μετάθεση ευθυνών και να ασκηθούμε όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και στην τέχνη της αυτοκριτικής». Μειοψήφησαν ως προς την αναγκαιότητα έκδοσης ανακοίνωσης τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Ε. Κώνστα, Δ.Φούκας, Χ. Μαυρίδης, Ν. Βελίας και Ε.Φωτάκης, που εξέφρασαν την άποψη ότι το Δ.Σ. θα έπρεπε να συγκληθεί νωρίτερα για αυτό το θέμα και ότι δεν θα πρέπει να οξυνθούν οι σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και των δικηγόρων.

-        Στο 3ο θέμα της ανανέωσης της σύμβασης με την πλατφόρμα ΖΕΥΣ, δηλαδή της πλατφόρμας διενέργειας των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Προεδρείου για την ανανέωση της σύμβασης. Τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Ε. Κώνστα, Δ.Φούκας, Χ. Μαυρίδης, Ν. Βελίας και Ε.Φωτάκης, εξέφρασαν την άποψη ότι η ανανέωση της σύμβασης θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας συμμετοχής όλων των συναδέλφων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Δικαστικών Λειτουργών δεν έχει συναινέσει στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Το Προεδρείο ενημέρωσε για άλλη μια φορά ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στον ηλεκτρονικό κατάλογο συμμετοχής σε όλες τις ψηφιακές δράσεις της Ένωσης, αποστέλλοντας στην Ένωση το mail τους και ολοκληρώνοντας την πολύ απλή διαδικασία παροχής συναίνεσης που ακολουθεί στο μήνυμα που τους αποστέλλεται.

-      Στο 4ο θέμα της διοργάνωσης εκδρομής για το καλοκαίρι του 2022 στη Σκανδιναβία και τα Νορβηγικά φιορδ, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προεδρείου ομόφωνα.

-      Στο 5ο θέμα της διοργάνωσης διαδικτυακών ημερίδων για τον ΚΠολΔ και τις πτωχεύσεις αρμοδιότητας Ειρηνοδικείων, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προεδρείου ομόφωνα.

-      Στο 6ο θέμα της διοργάνωση κύκλου διαλέξεων κοινωνιολογίας. Έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Προεδρείου για διενέργεια διαλέξεων κοινωνιολογίας. Καταψήφισαν τα μέλη κ. Ε. Κώνστα, Χ. Μαυρίδης, και Δ. Φούκας, που είχαν την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζεται να παρακολουθήσουν σεμινάρια κοινωνιολογίας. Τα μέλη του Δ.Σ. κ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Ν. Βελίας και Ε. Φωτάκης δήλωσαν παρών.

-      Στο 7ο θέμα της έγκρισης δαπανών για το Εφετείο Λαμίας και για δωρεές στη μνήμη του Χρήστου Σαρτζετάκη, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προεδρείου ομόφωνα.

-      Στο 8ο θέμα της καταστροφής των ψηφοδελτίων των αρχαιρεσιών του 2018 και του 2020, λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης καθώς και απουσίας πρακτικής αξίας στην διατήρησή τους, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Προεδρείου για την καταστροφή. Μειοψήφησαν τα μέλη του Δ.Σ. κ. Μ. Στενιώτη και Ν. Βελίας, που ψήφισαν αρνητικά για την καταστροφή των ψηφοδελτίων των αρχαιρεσιών του 2020.

Σε λοιπά θέματα που έθεσαν οι σύμβουλοι: Το μέλος του Δ.Σ. Ε. Φωτάκης έθεσε το ζήτημα της συγκέντρωσης και αποστολής με πρωτοβουλία της Ένωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς το θέμα τέθηκε γενικά, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, ενώ είναι αρκετά σύνθετο ως προς το πρακτικό σκέλος υλοποίησης, το Προεδρείο δεσμεύτηκε να εξετάσει ολοκληρωμένα το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να εισάγει ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση στο επόμενο Δ.Σ. Τέλος το μέλος του Δ.Σ. κ. Μ. Στενιώτη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα πρόσβασης των μελών του Δ.Σ. στον εκλογικό κατάλογο  και της ενημέρωσης του Δ.Σ. περί του αριθμού των διαγραφέντων από την Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών. Θέση του Προεδρείου είναι ότι το Προεδρείο δεν μπορεί να χορηγεί τα προσωπικά στοιχεία και ιδίως τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους ενώ δόθηκαν αναλυτικά πληροφορίες για τις νέες εγγραφές και τις διαγραφές μελών.

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Εφέτης

 

Ο Γενικός  Γραμματέας

 

Παντελής Μποροδήμος

Πρωτοδίκης

 

ΠΗΓΗ ΕνΔΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ