Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

ΕΔΔΑ: Κατάσχεση μετοχών ανώνυμης εταιρείας για αδικήματα που διέπραξε ο διευθύνων σύμβουλος χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

 


Κατάσχεση μετοχών ανώνυμης εταιρείας για αδικήματα που διέπραξε ο διευθύνων σύμβουλος χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Παραβίαση ιδιοκτησίας

ΑΠΟΦΑΣΗ

Sebeleva κ.α. κατά Ρωσίας της 01.03.2022 (αρ.προσφ. 42416/18

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατάσχεση σε μετόχους των μετοχών τους ανωνύμου εταιρείας για αδικήματα του διευθύνοντος συμβούλου. Δικαίωμα στην ιδιοκτησία και αναλογικότητα ποαρέμβασης.

Οι προσφεύγοντες αγόρασαν μετοχές ανώνυμης εταιρείας. Εν συνεχεία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατηγορήθηκε για διακεκριμένες απάτες και υπεξαίρεση. Οι μετοχές των μετόχων κατασχέθηκαν  για τη διασφάλιση των εταιρικών δανειστών, την καταβολή ενδεχόμενης χρηματικής ποινής και δικαστικών εξόδων στην περίπτωση που ο διευθύνων σύμβουλος καταδικάζονταν αλλά και ως αποδεικτικό στοιχείο για την διαλεύκανση του αδικήματος. Θεωρώντας το μέτρο της κατάσχεσης άδικο, άσκησαν προσφυγή για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η κατάσχεση των μετοχών διατηρήθηκε για χρονικό διάστημα 2 μηνών και 13 ημερών χωρίς δικαστική απόφαση, ωστόσο επειδή επιβλήθηκε εκ νέου θεώρησε σκόπιμο να εξετάσει την αναλογικότητα της παρέμβασης στο σύνολο της.

Διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια σε καμία περίπτωση δεν αξιολόγησαν την αναλογικότητα της παρατεταμένης διατήρησης της κατάσχεσης ούτε εξέτασαν εναλλακτικές σε αυτήν, παρά τις υποδείξεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Επίσης δεν αιτιολόγησαν την σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης ούτε εξήγησαν πώς αυτές οι άυλες μετοχές θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαπίστωση των γεγονότων της υπόθεσης. Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα ούτε είχαν σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, έκρινε ότι η κατάσχεση ήταν ένα περιττό μέτρο και η παρέμβαση δεν πληρούσε την αρχή της αναλογικότητας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιοκτησία. Το Στρασβούργο επιδίκασε σε κάθε έναν από τους 3 πρώτους προσφεύγοντες ποσό 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ποσό 4.000 ευρώ συνολικά για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ