Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

ΕΔΔΑ: Καταδίκη για υποτιμητικά και επιθετικά σχόλια δημοσιογράφου εναντίον μουσουλμάνων. Δεν παραβιάστηκε η ελευθερίας της έκφρασης 


Καταδίκη σε χρηματική ποινή για υποτιμητικά και επιθετικά σχόλια δημοσιογράφου εναντίον μουσουλμάνων. Δεν παραβιάστηκε η ελευθερίας της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Zemmour κατά Γαλλίας της 20.12.2022 (αρ. προσφ. 63539/19) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία της έκφρασης, θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και περιθώριο εκτίμησης των κρατών.

 

 

Ο προσφεύγων δημοσιογράφος και πολιτικός, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και δημόσια έκανε περιφρονητικά σχόλια για τους μουσουλμάνους της Γαλλίας. Ειδικότερα ανέφερε ότι είναι «τζιχαντιστές, τρομοκράτες και ότι η Γαλλία βιώνει εισβολή από τον αποικισμό αυτών». Ανέφερε την φράση Γαλλία ή Ισλάμ. Εξαιτίας αυτών των σχολίων καταδικάστηκε βάσει της εγχώριας νομοθεσίας για υποκίνηση μίσους και τρομοκρατίας σε χρηματική ποινή ποσού 3.000 ευρώ. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι τα σχόλια του προσφεύγοντος περιείχαν υποτιμητικές και μεροληπτικές αναφορές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ένα ρήγμα μεταξύ των Γάλλων και της μουσουλμανικής κοινότητας στο σύνολό της. Θεώρησε ότι οι επίμαχες αναφορές δεν ανήκαν σε μια κατηγορία λόγου που απολάμβανε ενισχυμένης προστασίας βάσει του άρθρου 10 της Σύμβασης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γαλλικές αρχές είχαν επομένως ευρύ περιθώριο εκτίμησης να επιβάλλουν περιορισμούς.

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι τα σχόλια είχαν γίνει σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή και ο προσφεύγων μίλησε από τα «καθήκοντα και τις ευθύνες» του δημοσιογράφου. Το δικαστήριο ήταν της γνώμης ότι οι παρατηρήσεις του δεν είχαν περιοριστεί στην κριτική του Ισλάμ αλλά έγιναν με πρόθεση διάκρισης και για να παρακινήσουν τους τηλεθεατές να απορρίψουν και να αποκλείσουν τη μουσουλμανική κοινότητα.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν πλήρως αιτιολογημένη και η παρέμβαση στο δικαίωμα του στην ελευθερία της έκφρασης ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των άλλων που διακυβεύονταν σε αυτή την υπόθεση, και ως εκ τούτου δεν υπήρξε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ